Uutiset

Sähkötekniikan ja automaation professuuri nimetään Walter Ahlström -professuuriksi

Professuuria hoitaa professori Matti Lehtonen.
lehtonenmatti_02www_fi.jpg

professori Matti Lehtonen

Aalto-yliopisto nimeää Sähkötekniikan korkeakoulun sähkötekniikan ja automaation laitoksen professuurin Walter Ahlström -professuuriksi kunnioittaakseen Walter Ahlströmin elämäntyötä. Professuuri vahvistaa Walter Ahlströmin säätiön ja Aalto-yliopiston pitkäaikaista yhteistyötä sekä yhteisiä tavoitteita maamme teollisuuden kilpailukyvyn edistämiseksi. Professuuria hoitaa sähkötekniikan professori Matti Lehtonen.

Lehtonen on ansioitunut sähkövoimajärjestelmien tutkija. Energiajärjestelmät ovat historiansa suurimmassa murroksessa sitten höyrykoneen keksimisen. Muutoksen taustalla on pyrkimys hiilivapaaseen ja kestävään energiantuotantoon ja -käyttöön. Tämä tarkoittaa erilaisten aurinkoon ja tuuleen perustuvien tuotantomuotojen yleistymistä, energiavarastojen laajaa hyödyntämistä sekä sähkön kasvavaa käyttöä liikenteessä.

– Uusiutuvien energialähteiden käytön myötä sähköjärjestelmien on tulevaisuudessa pystyttävä integroimaan suuri määrä vaihtelevaa tuotantoa ilman että käyttövarmuus heikkenee. Koska sähköjärjestelmässä tuotannon ja kulutuksen on oltava koko ajan tasapainossa, tässä riittää haastetta, Lehtonen toteaa.

Lehtonen toivoo, että alalle tulee uusia huippuosaajia kehittämään sähköjärjestelmien tutkimusta ja ratkomaan tutkimusalan tulevia haasteita.

– Sähkömarkkinat eivät tällä hetkellä toimi riittävän markkinaehtoisesti eikä kysynnän ja tuotannon joustavuus toimi. Kestäviä ratkaisuja on haettava esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntämällä, Lehtonen jatkaa.

Sekä Walter Ahlströmin säätiön että Aalto-yliopiston tavoitteena on tukea entistä paremmin nuorten lahjakkaiden tutkijoiden uraa.

– Edelläkäyvät energiaratkaisut on yksi tutkimuksemme avainalueista. Alan murros vaatii tutkimusosaamista ja uusia alan huippuosaajia. Vastaamme haasteeseen perustamalla uuden energiajärjestelmiin keskittyvän maisteriohjelman, Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri kertoo. 

– Säätiö tukee suomalaista teknologiaosaamista erityisesti niillä aloilla, joilla on edessään vahva tulevaisuus ja kasvavat markkinat. Professori Lehtosen tausta, ammatillinen kokemus sekä asiantuntemus sähkötekniikan alalla tukevat ajatustamme, professori Markku Wilenius, Walter Ahlströmin säätiön hallituksen puheenjohtaja sanoo.

Vuorineuvos Walter Ahlström (1875–1931) oli A. Ahlström osakeyhtiön pitkäaikainen pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja. Walter Ahlström ymmärsi varhain tutkimus- ja kehitystyön merkityksen maamme teollisuuden kilpailukyvylle ja mm. perusti vuonna 1926 säätiön tukemaan tiedettä puunjalostusteollisuuden, sähkötekniikan, voimatalouden ja metalliteollisuuden aloilla. Tietoa säätiöstä www.walterahlstrom.fi.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Alma Median projektitiimi, Aalto BIZ
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Vastuullisuus on tärkeä osa asumisen digitaalisia palveluita

Opiskelijat tekivät Alma Medialle yritysprojektin, jossa he kartoittivat asumisen digitaalisia palveluita kestävän kehityksen näkökulmasta.
A teacher and two researchers smiling and sorting through paper presentations in a classroom
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa

Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
Football field / Jalkapallokenttä. Kuva: Aleksi Poutanen
Opinnot Julkaistu:

Jalkapalloilija Tim Väyrynen ja koripalloilija Helmi Tulonen kuuluvat Aalto-yliopiston URHEA-opiskelijoihin

”Aalto-yliopisto on Urhean periaatteiden mukaisesti tukenut meitä ammattiurheilun ja opiskelujen yhteensovittamisessa.”
Mira Hänninen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mira Hänninen: On inspiroivaa, että omalla työllä on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan

Nykyisin Nesteellä työskentelevä alumnimme Mira Hänninen hakeutui Kauppakorkeakouluun yritysjuridiikan maisteriohjelmaan, sillä hän halusi enemmän käytännönläheistä yritysnäkökulmaa oikeustieteen opintoihinsa. ”Palkitsevinta opinnoissa oli juuri se, ettemme opiskelleet vain sääntelyn sisältöä vaan mietimme, millainen käytännön vaikutus sillä on yritysten liiketoimintaan ja päätöksentekoon.”