Uutiset

Rohkeutta, mokia ja tekoälyn mahdollisuuksia

Aalto-yliopiston tutkijat ovat mukana monissa Tieteen päivien kiehtovissa keskusteluissa. Viisipäiväinen tiedetapahtuma on kaikille avoin, ja osaa esityksistä voi seurata myös verkossa.
Tekoäly

Tieteen päivien teemana on tänä vuonna rohkeus.

Keskiviikkona 9. tammikuuta mustien aurinkokennojen tehoennätyksiä rikkonut professori Hele Savin osallistuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on tieteellisen rohkeuden ja riskinoton kannattavuus Suomessa.  Miten yhteiskuntamme ja talouselämä voisivat paremmin palkita tieteen edelläkävijöitä, jotka riskeistä huolimatta avaavat rohkeasti uusia näkökulmia?

Perjantaina 11. tammikuuta aiheena ovat fysiikan suurimmat epäonnistumiset – ja niiden seuraukset –  kylmäfuusiosta Schön-skandaaliin. Kolmekymmentä vuotta sitten julkaistiin tutkimus, jonka mukaan fuusioreaktion voisi toteuttaa jopa huoneenlämpöä matalammassa lämpötilassa. Tämä olisi mullistanut maailman energiatuotannon. Professori Filip Tuomisto paljastaa, miten tulos osoitettiin virheelliseksi. Dosentti Veikko Linko puolestaan kertoo, miten 2000-luvun alussa saksalainen molekyylielektroniikan tutkija Jan Schön tehtaili joukoittain huippujulkaisuja. Schönistä povattiin jo seuraavaa nobelistia, mutta kyseessä olikin kylmäverinen tieteellinen huijaus. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii akatemiaprofessori Päivi Törmä.

Perjantaina 11. tammikuuta akatemiaprofessori, tekoälyn tutkimuskeskus FCAI:ta vetävä Samuel Kaski on mukana paneelikeskustelussa, jossa pohditaan sitä, miten tekoälyä tuodaan rohkeasti yhteiskuntaan – meidän kaikkien hyväksi. Tekoälyn pelätään usein vievän työpaikat ja johtavan tuhoisampaan sodankäyntiin, mutta se voi mahdollistaa myös monia myönteisiä kehityskulkuja.

Lauantaina 12. tammikuuta kvanttitietokonetta Aallossa rakentava dosentti Mikko Möttönen kertoo, mitä rohkeus hänen tutkimukselleen merkitsee. Tilaisuutta johtaa professori Pekka Orponen.

Katso Tieteen päivien koko ohjelma täältä!

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.