Uutiset

Renessanssi-yrittäjä tekee omaa juttuaan

Harrastuksesta voi tulla osa kannattavaa liiketoimintaa, tuore väitöstutkimus osoittaa.

Ken Austin yhdisti hot rod –harrastuksensa hammashoitolaitteiden valmistukseen, ja tuloksena syntyi moderni hoitotuoli. Steve Jobs yhdisti kalligrafia-harrastuksensa tietokoneiden valmistukseen, ja tuloksena olivat sittemmin standardiksi muodostuneet rikkaat kirjasinvalikoimat. Olivatko he poikkeuksia?  DI Markko Hämäläisen väitöskirjatutkimuksen mukaan eivät olleet, vaan yrittäjät usein kierrättävät harrastuksistaan tai eri toimialoilta kertynyttä osaamista ja voimavaroja osaksi liiketoimintaansa.

Sopivaa yrittäjyyttä

Renessanssi-yrittäjän erottaa muista yrittäjistä se, että häntä ajaa tarve tehdä ”omaa juttua”. Hämäläinen kutsuu tätä yrittämisen motivaatiota sopivuuden tarpeeksi. Sopivuus muodostuu siitä, että yritystoiminta sopii yrittäjän tietoihin, taitoihin, verkostoihin, elämäntilanteeseen, arvoihin ja piileviin kykyihin.

Kun yrittäjä tuntee, että jokin uusi toimintamalli tai aktiviteetti sopii hänelle, hän sitoutuu siihen yhä syvemmin, ja tuloksena on intohimoinen projekti. Renessanssi-yrittäjillä on taipumus kierrättää ja yhdistellä projekteja: vanhat aktiviteetit ja niistä kertyneet resurssit otetaan uusien projektien palvelukseen.

”Tutkimuksen yllättävin löydös on, että projekteja kierrättäessään yrittäjät usein saumattomasti yhdistelevät aktiviteetteja elämänsä eri osa-alueilta. Toiminnot, jotka aikaisemmin olisi luokiteltu harrastuksiksi tai yksityiselämään kuuluviksi, samoin kuin toiminnot, jotka aikaisemmin ehkä vaikuttivat epäonnistuneilta yritelmiltä, voivat myöhemmin tulla osiksi uutta ja menestyksekästä liiketoimintaa”, summaa Hämäläinen

Toisaalta kierrättäminen kartuttaa resursseja, ja toisaalta se auttaa yrittäjää luomaan yhtenäistä elämäntarinaa, mikä antaa hänen toiminnalleen sitkeyttä ja usein myös toisiin tarttuvaa innostusta.

Uusi teoria tarjoaa myös työkaluja rahoittajille, jotka pyrkivät sitouttamaan yrittäjän hänen perustamaansa yritykseen. Yrittäjän into pysyy yllä, jos hänelle tarjotaan organisaatiossa mahdollisuus luovaan kierrättämiseen ja itselleen sopivien projektien käynnistämiseen.

Diplomi-insinööri Markko Hämäläinen väittelee perjantaina 24.10.2014 klo 12 Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa, salissa AS1, Otaniementie 17, Espoo.

Lisätietoja:

Markko Hämäläinen

Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitos

[email protected]

Puh 0500-352716

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
The Fifth Wave - BRIE-ETLA Collection of Articles book cover
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Äänikirjoja voidaan nykyään luoda tekoälyn avulla

Tuotantotalouden laitos on julkaissut ensimmäisen tekoälyyn perustuvan äänikirjansa.
Värikkäitä ja läpinäkyviä pinnoitenäytteitä puupölkyn päällä.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Onko puu ruskeaa, sinistä, keltaista vai läpinäkyvää? Tutkijat löysivät keinon tehdä puusta läpinäkyviä ja värikkäitä pinnoitteita

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään puiden sisältämästä ligniinistä uudenlaisia pinnoitteita.
Open pit mining machines
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi yritysyhteistyöprojekti luo tekoälyratkaisuja kaivosteollisuudelle

FCAI kehittää Metson ja kumppaneiden kanssa tekoälymenetelmiä kaivostoimintaan.