Uutiset

Rebecca Piekkari saa vuoden 2021 JIBS Decade Award -palkinnon

Palkinto myönnetään kaikkein merkittävimmälle artikkelille, joka on julkaistu Journal of International Business Studies -lehdessä kymmenen vuotta sitten.
The picture shows Marcus Wallenberg Professor of International Business Rebecca Piekkari, and it was taken by Roope Kiviranta from Aalto University.
Palkinto on minulle tärkeä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti, sillä olemme kollegojeni kanssa tehneet paljon työtä parantaaksemme laadullisen tutkimuksen asemaa kansainvälisen liiketoiminnan alalla, sanoo Rebecca Piekkari. Kuva: Roope Kiviranta.

Vuoden 2021 JIBS Decade Award -palkinto on myönnetty Journal of International Business Studies (JIBS) -lehdessä julkaistulle artikkelille Theorising from case studies: Towards a pluralist future for international business research. Kansainvälisen liiketoiminnan Marcus Wallenberg -professori Rebecca Piekkari on yksi artikkelin kirjoittajista.

Palkinnon tarkoitus on antaa tunnustusta kaikkein merkittävimmälle Journal of International Business Studies -lehdessä kymmenen vuotta sitten julkaistulle artikkelille. Voidakseen kilpailla JIBS Decade Awardista artikkelin täytyy olla yksi viidestä eninten viitatuista, JIBS-lehdessä kyseisenä vuonna julkaistusta artikkeleista.

 ”JIBS Decade Award on minulle tärkeä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti, sillä olemme kollegojeni kanssa tehneet paljon työtä parantaaksemme laadullisen tutkimuksen asemaa kansainvälisen liiketoiminnan alalla. Tämän palkinnon saaminen kvalitatiivisia tutkimusmenetelmiä edistävälle artikkelille on siis ehdottomasti askel oikeaan suuntaan”, Professori Piekkari sanoo.

Valintakomitean arvion mukaan voittoisa artikkeli on merkittävin JIBS-lehdessä vuonna 2011 julkaistuista artikkeleista kolmesta syystä.

Ensinnäkin palkittuun artikkeliin on viitattu runsaasti sekä kansainvälisen liiketoiminnan että muiden alojen, kuten markkinoinnin, yrittäjyyden, johtamisen ja innovaatioiden julkaisuissa. Viittauksien määrä on kasvanut ajan kuluessa, ja Web of Sciencen ja Social Science Citation Indexin perusteella artikkelilla on kaksinkertainen määrä viittauksia verrattuna JIBS-lehden seuraavaksi eniten viitattuun, samana vuonna julkaistuun artikkeliin. Artikkelista on tullut keskeinen viite laadullisia tutkimusmenetelmiä hyödyntäville tutkijoille ja erityisesti niille, jotka luovat uutta teoriaa tapaustutkimuksen pohjalta.

Toiseksi artikkeli nosti huomattavasti kansainvälisen liiketoiminnan kvalitatiivisen tutkimuksen tasoa ja kehitti sen teoreettista täsmällisyyttä. Kymmenen vuotta sitten muilla tutkimusaloilla oli arvostettuja artikkeleita, joissa määriteltiin kyseisen alan menetelmälliset laatukriteerit, mutta kansainvälisen liiketoiminnan alalla näitä ei ollut. Kriteereiden puuttuessa kansainvälisen liiketoiminnan alan julkaisuihin lähetettiin hyvin vähän laadullisia menetelmiä hyödyntäviä käsikirjoituksia, ja vain harvat niistä onnistuivat läpäisemään arviointiprosessin. Laadullisia tutkimusmenetelmiä ei juurikaan sisällytetty tohtorikoulutukseen. Piekkarin ja kollegoiden artikkeli kohdisti huomion kvalitatiivisen tutkimuksen voimaan uuden teorian kehittämisessä tai jo olemassa olevien teorioiden testaamisessa ja haastamisessa. Se nosti sekä kirjoittajien että arvioijien vaatimustasoa.

Kolmanneksi, ja ehkä tärkeimpänä kansainvälisen liiketoiminnan kannalta, artikkeli on merkittävä, koska se painottaa kontekstin merkitystä teorian kehittämisessä. Se kehottaa kirjoittajia erittelemään ne kontekstin ominaispiirteet, jotka vaikuttavat teoreettisiin käsitteisiin ja suhteisiin. Kontekstualisoinnin katsotaan vahvistavan kansainvälisen liiketoiminnan teorian kehittämistä.

Lisätietoa:

Kansainvälisen liiketoiminnan Marcus Wallenberg -professori Rebecca Piekkari
[email protected]
050 383 7380

Tutkimusjulkaisun tiedot:
Catherine Welch, Rebecca Piekkari, Emmanuella Plakoyiannaki ja Eriikka Paavilainen-Mäntymäki. Theorising from case studies: Towards a pluralist future for international business research. Journal of International Business Studies 2011; 42: 740-762. doi:10.1057/jibs.2010.55

Linkki tieteelliseen artikkeliin: https://link.springer.com/article/10.1057/jibs.2010.55

Linkki uutiseen Academy of International Businessin verkkosivulla:
https://www.aib.world/news/and-the-2021-jibs-decade-award-winner-is/

Kuvassa näkyy Guggenheim Helsinki -museon suunniteltu sijoituspaikka Helsingin keskustassa Etelärannassa. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.

Tuore tutkimus: Voimakas kielteinen leimaaminen koitui Guggenheim Helsingin kohtaloksi

Voimakkaan paikallisen ja kansainvälisen vastustuksen voittaminen olisi vaatinut kulttuurin, päätöksentekojärjestelmän ja poliittisten voimasuhteiden parempaa huomioon ottamista.

Uutiset
SCI chrystal flowers -näyttely, keltaisia säteitä. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Professori Rebecca Piekkari vuorineuvos Marcus Wallenbergin professuuriin

Nimikkoprofessuuri on tunnustus Piekkarin merkittävistä tutkimusansioista kansainvälisen liiketoiminnan alalla.

Uutiset
Ulkokuva Kauppakorkeakoulusta. Kuva: Unto Rautio / Aalto-yliopisto

MONTA-ryhmä pyrkii edistämään monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta Kauppakorkeakoulussa

Myös pian valmistuva KTM, Inklusiivin perustaja Katja Toropainen toivoo organisaatioihin lisää keskustelua ja parhaiden käytäntöjen jakamista monimuotoisuudesta.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kukka-asetelma
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Yli 60 kauppatieteiden kandidaattiopiskelijaa palkittiin stipendillä

Ilkka Kontulan säätiön henkilökohtaisen apurahan suuruus on 1 000 euroa.
Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.