Uutiset

Ratkaisuja kliinisiin ongelmiin

Riittävä määrä ”miksi” ja ”mitä jos” -kysymyksiä veivät professori Ivan Vujaklijan etsimään vastauksia akateemisesta maailmasta.
Aalto University / Professor Ivan Vujaklija / photo: Mikko Raskinen

Minkälaista tutkimusta teet ja miksi?

Haluan työni kautta tarjota teknisiä ratkaisuja merkittäviin kliinisiin ongelmiin. Tutkimustani voisi kuvailla perustieteeksi, jota on tarkoitus hyödyntää käytännön sovelluksissa. Ennen kaikkea tutkin ihmisen ja koneiden vuorovaikutukseen liittyviä teknisiä menetelmiä, joiden tavoitteena on tukea, lisätä ja kuntouttaa ihmisen motorisia toimintoja. Tutkimuksen tavoitteena on saada bionisten raajojen, ulkoisten tukirankojen ja kuntoutusrobottien huipputaso entistä korkeammalle. Vanhimman veljenpoikani sanoin: rakennan robotteja auttaakseni ihmisiä taas leikkimään.

Miten sinusta tuli tutkija?

Tutkijaksi ryhtyminen ei oikeastaan ollut tavoitteeni, vaan pikemminkin oheistuote, joka syntyi työskennellessäni mielenkiinnon kohteitteni parissa. Maisterinopintojeni lopulla tein insinöörintöitä proteesialalla. Muutamaa vuotta myöhemmin mielessäni oli niin monta ”miksi”- ja ”mitä jos” -kysymystä, että päätin palata yliopistoon. Viimeistellessäni väitöskirjaani huomasin, että löytäessäni vastauksia alkuperäisiin kysymyksiini tulin luoneeksi uusia. Akateeminen ympäristö tuntui kaikkein sopivimmalta paikalta jatkaa uuden intohimoni parissa.

Mitkä ovat urasi kohokohtia?

Urani on sijoittunut kolmen peruspilarin – tieteellisen kehityksen, kliinisten tarpeiden ja teollisten sovellusten – risteyskohtaan. Tästä näkökulmasta suurin saavutukseni on vuonna 2017 päättynyt, erittäin vaativa ja monitieteinen hanke. Aloitin kyseisen työn parissa työskennellessäni insinöörinä yrityksessä. Se oli intohimoni kuusi vuotta: koko tohtorintutkintoni ajan ja pitkälti myös sen jälkeisessä tutkimustyössäni. Merkittävimmät tulokset julkaistiin Nature Biomedical Engineering -lehdessä. Tutkimusryhmän keskeisenä jäsenenä tämä oli minulle valtava ammatillinen tunnustus ja todiste siitä, että henkilökohtaiset ponnisteluni, uravalintani ja kohtaamani vaikeudet olivat kaiken arvoisia. Myös kehittämästämme teknologiasta innostuneiden potilaiden ystävälliset sanat olivat inspiroiva palkinto tehdystä työstä.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Uteliaisuus yhdistettynä sinnikkyyteen ja pitkäjänteisyyteen. Ei pelkästään tutkimustyössä, vaan kaikessa – riippumatta siitä, onko aihe tai kysymys arkipäiväinen tai huomiota herättävä. Näin tutkija on jatkuvasti innostunut etsimään uusia ja jännittäviä ratkaisuja sekä lähestymistapoja ympärillään oleviin arvoituksiin.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Toivon, että työni laajentaa yleistä tietämystä omalla alallani ja että sillä on suora, positiivinen vaikutus yhteiskuntaamme. Antamalla opiskelijoille haasteita sekä tarvittavat työkalut ja ajattelutavan, joiden avulla he voivat löytää ratkaisuja tuleviin monitieteisiin kysymyksiin, haluan osaltani kouluttaa ja innoittaa uuden sukupolven ammattilaisia.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
MJ on stage giving a talk
Yliopisto Julkaistu:

Myungji ”MJ” Suh: Aallon Slush-osastolla kaikessa on kyse siitä, miten voimme muuttaa maailmaa

"Olet yrittäjähenkinen, kun näet ongelman mahdollisuutena sen sijaan, että pitäisit sitä uhkana, jota vältellä. Myös ”can do” -asenne on yrittäjätaito."
Deep tech tuesday
Yliopisto Julkaistu:

Miten Suomi menestyy mikrosirukilpailussa? Asiantuntijat kertovat

Asiantuntijat jakoivat Deep Tech Tuesdayssa näkemyksiään mikrosirujen roolista ja merkityksestä kilpailukyvyn varmistamisessa, teknologisessa riippumattomuudessa ja vihreässä siirtymässä.