Uutiset

Rajoja rikkovassa runoteoksessa lukulaite on osa elämystä

Saila Susiluodon pioneerityö hyödyntää Aalto-yliopiston tutkimusstudio Cruciblen osaamista.

Antikythera on runoilija Saila Susiluodon kirjoittama ja ideoima, yli 200 uudesta runosta koostuva mittava digitaalinen teos. Lukija pääsee tutkimaan sen salaisuuksia Antiikin mystistä Antikythera-mekanismia muistuttavan koneen avulla. Runot reagoivat esimerkiksi kosketukseen ja liikkeeseen yllättävillä tavoilla. Elämyksessä korostuvat vuorovaikutteisuus, pelillisyys ja ajallisuus.

Samaan aikaan päivänvalon näkevä, Otavan kustantama Ariadne on Antikytheran kirjamuodossa julkaistava henkinen sisarteos. Se sisältää osin samoja runoja, mutta on oma taiteellinen kokonaisuutensa.

Teosten teemoissa käsitellään Euroopan mustia aikakausia: noitavainoja, fasismin nousua, maailmansotien kumua, mutta myös ihmisen vapautta, rakkautta ja valoa.

Antikytheran pohjatyö on toteutettu Aalto-yliopiston uusmediakerrontaa tutkivassa Crucible-studiossa. Sen johtaja Mika "Lumi" Tuomola on koonnut teoksen työryhmän ja ohjannut audiovisuaalisen toteutuksen. Teoksen teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa mobiilisovelluksiin erikoistunut digitaalinen suunnittelutoimisto Taiste. Visuaalisesta suunnittelusta vastaa Shakti Dash ja äänimaailmasta Antti Nykyri. Teos on toteutettu Koneen säätiön, AVEK:n ja Crucible-studion tuella.

Antikythera esitellään maailmalle elektronisen taiteen 21. kansainvälisessä symposiumissa ISEA:ssa 14–19.8.2015, Kanadan Vancouverissa.

Tervetuloa lehdistöinfoon

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita 20.8. klo 11:00–12:00 Helsingin Observatoriossa (Kopernikuksenkatu 1) järjestettävään tilaisuuteen, jossa sovellukseen ja kirjaan on mahdollista tutustua. Esittelijöinä toimivat runoilija Saila Susiluoto, av-tuotanto-ohjaaja Mika ”Lumi” Tuomola sekä Taiste Oy:n Tuomas Jalamo.

Mediataiteilija Jaakko Pesosen toteuttama, teoksen näyttävä installaatioversio on nähtävissä Helsingin Observatorion kirjastossa 20.–30.8.2015. Tapahtuma on osa Taiteiden Yön, Runokuun ja Media Facadesin ohjelmistoa.

Antikythera on saatavilla iPad-laitteille App Storesta 20.8.2015 alkaen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Ariadnen lehdistökappaleet

Tarja Kopra, viestintävastaava, Kustannusosakeyhtiö Otava, [email protected]

Otavan lehdistökuvat

Ariadnen kansi ja Saila Susiluodon valokuva: http://mediapankki.otava.fi/  

Lehdistökuvat Antikytherasta

http://clients.taiste.fi/antikythera/antikythera-splash.png

http://clients.taiste.fi/antikythera/antikythera-moon.png 

http://clients.taiste.fi/antikythera/antikythera-hindenburg.png 

http://clients.taiste.fi/antikythera/antikythera-hindenburg-poem.png 

http://clients.taiste.fi/antikythera/antikythera-witch.png

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.