Uutiset

Pukusuunnittelun juhlaa Aalto-yliopistossa!

Aalto-yliopiston pukusuunnittelun koulutusohjelma juhli tänä syksynä 20-vuotista taivaltaan, samalla kun Costume in Focus -tutkimusryhmä vietti 10-vuotisjuhliaan.
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Aallon pukusuunnittelukoulutuksen syntymäpäiväjuhlia vietettiin perjantaina 24.11. ja lauantaina 25.11.2023 Väreessä. Ohjelmassa oli esitelmiä pukusuunnittelun koulutuksen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, pukusuunnittelun tutkimuksesta sekä pukusuunnittelijan ammatista teatterissa ja elokuvassa. Väre-rakennuksen aulassa avoinna oleva pukunäyttely ilahduttaa kävijöitä 13. joulukuuta 2023 saakka.

"Juhlatilaisuus oli suuri juhla laajemmalle suomalaiselle pukusuunnittelijoiden yhteisölle. Kaikki pukusuunnittelijasukupolvet olivat edustettuina, ja tilaisuus oli myös kunnianosoitus niille, jotka aloittivat ja kehittivät edelleen pukusuunnittelun koulutusta Suomessa", kertoo teatterin ja elokuvan pukusuunnittelun professori Sofia Pantouvaki

Juhlaan osallistui pukusuunnittelun alumneja, vierailevia luennoitsijoita ja opettajia, läheisiä yhteistyökumppaneita Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta (Teak), Suomen OISTAT-keskuksen edustajia, ja Lavastus- ja Pukusuunnittelijat ry:n (LP) hallituksen jäseniä Teatteri- ja mediataiteen ammattiliitosta (Teme), kentällä toimivia pukusuunnittelijoita ja -tutkijoita sekä nykyisiä pukusuunnittelun opiskelijoita.

"Tilaisuudessa vaihdettiin laajasti ajatuksia pukusuunnittelun koulutuksen ja tutkimuksen tulevasta kehittämisestä", Pantouvaki kertoo. Erityismaininnan ansaitsi hänen mukaansa Lavastus ja pukusuunnittelijat ry:n jäsenten paneelikeskustelu, joka keskittyi pukusuunnittelun opintojen ja työelämän haasteiden välisiin yhteyksiin.

Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Inspiraatiota ja yhteistyötä

Vuonna 2003 elokuva-, televisio- ja lavastustaiteen laitos (nykyisin elokuvataiteen laitos) perusti pukusuunnittelun itsenäiseksi yliopistolliseksi opintoalaksi. Nykyään pääaine on nimeltään Pukusuunnittelu: esittävät taiteet ja elokuva, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Koulutusohjelma tarjoaa laajan valikoiman pukusuunnittelun opintoja sekä kandidaatti- että maisteritasolla sekä pukututkimuksen opintoja tohtoritasolla. Aalto-yliopiston koulutusohjelma on ainoa laatuaan Suomessa. Se kattaa kaikki pukusuunnittelun osa-alueet, mukaan lukien teatteri, ooppera, tanssi, elokuva ja mediavälitteinen tarinankerronta. 

"Viimeisen 20 vuoden aikana pukusuunnittelun käsitteistö ja käsitys alasta on kehittynyt. Ammattialan hiljaista tietoa on jatkuvasti integroitu opintoihin. Näiden vuosien aikana pukusuunnittelun koulutus on laajentunut uusille aloille, ja kursseja on tarjolla muun muassa digitaalisessa pukusuunnittelussa, pukusuunnitteluun animaatiossa ja peleissä, sekä pukuihin liittyvissä uusissa tekniikoissa ja materiaaleissa", Sofia Pantouvaki kertoo. 

"Nykyään pukusuunnittelussa käsitellään yhteiskunnallisia ja kestävän kehityksen kysymyksiä. Myös osallistavampia yhteistoiminnallisia taiteellisia käytäntöjä ja toimintatapoja korostetaan koulutuksessa. Toinen uusi kehitysaskel on pukusuunnittelun tutkimusta hyödyntävä pedagoginen lähestymistapa sekä kandidaatin että maisterin opinnoissa. Voimme nähdä, että pukusuunnittelusta valmistuneet ovat kriittisiä ajattelijoita, joilla on laajempi valikoima taitoja tulevaa uraansa varten."

Aalto-yliopiston pukusuunnittelun opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin esittävän taiteen ja elokuva-alan luoviin projekteihin. Vuosien varrella opiskelijat ovat osallistuneet pukusuunnittelijoina moniin palkittuihin elokuviin ja esittävien taiteiden teoksiin. 

"Yksi kohokohdista on ollut, kun opiskelijamme yhdessä Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa ovat olleet luomassa nyt kolmesti peräkkäin palkittuja Suomen opiskelijanäyttelyitä esittävien taiteiden suunnitteluun keskittyvässä Prague Quadrennial maailmannäyttelyssä. Olemme ylpeitä myös Sairaalaklovnit ry:n kanssa toteutetusta pukusuunnitteluprojektista, jossa opiskelijat ja opetushenkilökunta suunnittelivat puvut lastensairaaloissa esiintyville klovneille", Pantouvaki kertoo.

Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Syvällinen tietämys ja alan kehitys

Costume in Focus (CiF) -tutkimusryhmä pyrkii syventämään ymmärrystä pukusuunnittelun monista näkökulmista. Se tarjoaa pukusuunnittelija-tutkijoille mahdollisuuden osallistua alan kehittämiseen. Sen tutkimuksessa keskitytään pukusuunnitteluun esittävissä taiteissa sekä elokuvassa ja mediassa. Tavoitteena on yhdistää teoriaa ja käytäntöä, luoda uusia tapoja ajatella pukua ja puvun kautta, ja kehittää kriittistä keskustelua pukusuunnittelun alalla nykyisen tietämyksen edistämiseksi. 

CiFin merkittävimpiin saavutuksiin lukeutuu nelivuotinen Costume Methodologies -tutkimushanke, joka on vahvistanut pukututkimusta myös maailmanlaajuisesti. CiFin kymmenvuotisjuhlaan liittyvässä näyttelyssä on esillä joitakin hankkeen tuloksia.

Ryhmän tutkimus tukee myös pukusuunnittelun opetusta tarjoamalla opiskelijoille tietoa alan ajankohtaisista kysymyksistä. CiF on myös osallistunut varhaisen uran tutkijakoulutukseen ja kehittää jatkuvasti vertaispalautekäytäntöjä ja pukututkimukseen liittyviä tutkimusmenetelmiä.

Juhlanäyttelyn puvut Väreessä. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn puvut Väreessä. Kuva: Paavo Ihalainen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.