Uutiset

Pukusuunnittelun juhlaa Aalto-yliopistossa!

Aalto-yliopiston pukusuunnittelun koulutusohjelma juhli tänä syksynä 20-vuotista taivaltaan, samalla kun Costume in Focus -tutkimusryhmä vietti 10-vuotisjuhliaan.
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Aallon pukusuunnittelukoulutuksen syntymäpäiväjuhlia vietettiin perjantaina 24.11. ja lauantaina 25.11.2023 Väreessä. Ohjelmassa oli esitelmiä pukusuunnittelun koulutuksen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta, pukusuunnittelun tutkimuksesta sekä pukusuunnittelijan ammatista teatterissa ja elokuvassa. Väre-rakennuksen aulassa avoinna oleva pukunäyttely ilahduttaa kävijöitä 13. joulukuuta 2023 saakka.

"Juhlatilaisuus oli suuri juhla laajemmalle suomalaiselle pukusuunnittelijoiden yhteisölle. Kaikki pukusuunnittelijasukupolvet olivat edustettuina, ja tilaisuus oli myös kunnianosoitus niille, jotka aloittivat ja kehittivät edelleen pukusuunnittelun koulutusta Suomessa", kertoo teatterin ja elokuvan pukusuunnittelun professori Sofia Pantouvaki

Juhlaan osallistui pukusuunnittelun alumneja, vierailevia luennoitsijoita ja opettajia, läheisiä yhteistyökumppaneita Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta (Teak), Suomen OISTAT-keskuksen edustajia, ja Lavastus- ja Pukusuunnittelijat ry:n (LP) hallituksen jäseniä Teatteri- ja mediataiteen ammattiliitosta (Teme), kentällä toimivia pukusuunnittelijoita ja -tutkijoita sekä nykyisiä pukusuunnittelun opiskelijoita.

"Tilaisuudessa vaihdettiin laajasti ajatuksia pukusuunnittelun koulutuksen ja tutkimuksen tulevasta kehittämisestä", Pantouvaki kertoo. Erityismaininnan ansaitsi hänen mukaansa Lavastus ja pukusuunnittelijat ry:n jäsenten paneelikeskustelu, joka keskittyi pukusuunnittelun opintojen ja työelämän haasteiden välisiin yhteyksiin.

Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Inspiraatiota ja yhteistyötä

Vuonna 2003 elokuva-, televisio- ja lavastustaiteen laitos (nykyisin elokuvataiteen laitos) perusti pukusuunnittelun itsenäiseksi yliopistolliseksi opintoalaksi. Nykyään pääaine on nimeltään Pukusuunnittelu: esittävät taiteet ja elokuva, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Koulutusohjelma tarjoaa laajan valikoiman pukusuunnittelun opintoja sekä kandidaatti- että maisteritasolla sekä pukututkimuksen opintoja tohtoritasolla. Aalto-yliopiston koulutusohjelma on ainoa laatuaan Suomessa. Se kattaa kaikki pukusuunnittelun osa-alueet, mukaan lukien teatteri, ooppera, tanssi, elokuva ja mediavälitteinen tarinankerronta. 

"Viimeisen 20 vuoden aikana pukusuunnittelun käsitteistö ja käsitys alasta on kehittynyt. Ammattialan hiljaista tietoa on jatkuvasti integroitu opintoihin. Näiden vuosien aikana pukusuunnittelun koulutus on laajentunut uusille aloille, ja kursseja on tarjolla muun muassa digitaalisessa pukusuunnittelussa, pukusuunnitteluun animaatiossa ja peleissä, sekä pukuihin liittyvissä uusissa tekniikoissa ja materiaaleissa", Sofia Pantouvaki kertoo. 

"Nykyään pukusuunnittelussa käsitellään yhteiskunnallisia ja kestävän kehityksen kysymyksiä. Myös osallistavampia yhteistoiminnallisia taiteellisia käytäntöjä ja toimintatapoja korostetaan koulutuksessa. Toinen uusi kehitysaskel on pukusuunnittelun tutkimusta hyödyntävä pedagoginen lähestymistapa sekä kandidaatin että maisterin opinnoissa. Voimme nähdä, että pukusuunnittelusta valmistuneet ovat kriittisiä ajattelijoita, joilla on laajempi valikoima taitoja tulevaa uraansa varten."

Aalto-yliopiston pukusuunnittelun opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua erilaisiin esittävän taiteen ja elokuva-alan luoviin projekteihin. Vuosien varrella opiskelijat ovat osallistuneet pukusuunnittelijoina moniin palkittuihin elokuviin ja esittävien taiteiden teoksiin. 

"Yksi kohokohdista on ollut, kun opiskelijamme yhdessä Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa ovat olleet luomassa nyt kolmesti peräkkäin palkittuja Suomen opiskelijanäyttelyitä esittävien taiteiden suunnitteluun keskittyvässä Prague Quadrennial maailmannäyttelyssä. Olemme ylpeitä myös Sairaalaklovnit ry:n kanssa toteutetusta pukusuunnitteluprojektista, jossa opiskelijat ja opetushenkilökunta suunnittelivat puvut lastensairaaloissa esiintyville klovneille", Pantouvaki kertoo.

Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn pukuja. Kuva: Paavo Ihalainen

Syvällinen tietämys ja alan kehitys

Costume in Focus (CiF) -tutkimusryhmä pyrkii syventämään ymmärrystä pukusuunnittelun monista näkökulmista. Se tarjoaa pukusuunnittelija-tutkijoille mahdollisuuden osallistua alan kehittämiseen. Sen tutkimuksessa keskitytään pukusuunnitteluun esittävissä taiteissa sekä elokuvassa ja mediassa. Tavoitteena on yhdistää teoriaa ja käytäntöä, luoda uusia tapoja ajatella pukua ja puvun kautta, ja kehittää kriittistä keskustelua pukusuunnittelun alalla nykyisen tietämyksen edistämiseksi. 

CiFin merkittävimpiin saavutuksiin lukeutuu nelivuotinen Costume Methodologies -tutkimushanke, joka on vahvistanut pukututkimusta myös maailmanlaajuisesti. CiFin kymmenvuotisjuhlaan liittyvässä näyttelyssä on esillä joitakin hankkeen tuloksia.

Ryhmän tutkimus tukee myös pukusuunnittelun opetusta tarjoamalla opiskelijoille tietoa alan ajankohtaisista kysymyksistä. CiF on myös osallistunut varhaisen uran tutkijakoulutukseen ja kehittää jatkuvasti vertaispalautekäytäntöjä ja pukututkimukseen liittyviä tutkimusmenetelmiä.

Juhlanäyttelyn puvut Väreessä. Kuva: Paavo Ihalainen
Juhlanäyttelyn puvut Väreessä. Kuva: Paavo Ihalainen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopisto järjestää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 yhdessä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa.
Jukka Pekola, kuva: Riitta Supperi, Suomen Kulttuurirahasto
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jukka Pekolalle Suomen Kulttuurirahaston palkinto – ”kvantti kiinnostaa tiede- tai scifi-maailmaa laajemmin”

Professori Jukka Pekola saa Suomen Kulttuurirahaston palkinnon kvanttiteknologiatutkimuksen pitkäaikaisesta edistämisestä ja osallistumisesta ihmiskunnan haasteiden ratkaisemiseen.