Uutiset

Professori Sopanen räätälöi materiaaleja ledeihin ja lasereihin

Optoelektroniikan sovellukset ovat osa kaikkien arkipäivää.
markkusopanen_fi.jpg

TkT Markku Sopanen nimitettiin Mikro- ja nanotekniikan laitoksen professoriksi 1.10.2014. Sopasen erikoisalana on optoelektroniikka.

Kun materiaalitekniikan osaaminen yhdistetään ainutlaatuisiin laitteisiin, on optoelektroniikan yksikön valmistamille led- ja laser-komponenteille kysyntää niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Optoelektroniikan sovellukset ovat osa kaikkien arkipäivää. Led-valaistus on tullut jäädäkseen ja niin CD- ja DVD-soittimet, Blu-ray -tekniikka kuin led-näytötkin perustuvat puolijohteisiin. Yksi uusi sovelluskohde ovat laser-projektorit.

– Vuonna 1993 meille asennettiin ensimmäinen MOVP-laite, jolla valmistetaan lasereissa ja ledeissä tarvittavia puolijohdekerroksia. Tämä tekniikka on ainutlaatuista Suomessa ja parhaillaan Micronovan puhdastilan yhteyteen asennetaan kolmatta laitetta.

Yksi esimerkki yhteistyöprojekteista on jäteveden puhdistus lääkeaineista UV-ledien avulla. Runsaasti mediahuomiota sai taannoin myös Washingtonin yliopiston vierailevan professorin kanssa kehitetyt kyynelnestettä mittaavat ”terminaattorin” pillolinssit, joiden ledeihin tarvittiin langattomasti syötettyä energiaa.

– Varsinkin led-valaistus ja galliumnitridipohjaiset materiaalit ovat viime aikoina yleistyneet hurjasti. Galliumnitridi on noussut yhdeksi tärkeimmäksi materiaaliyhdisteeksi.  

Galliumnitridin käyttöä tutkitaan myös tehoelektroniikassa. Se on yksi harvoja materiaaleja, josta voidaan valmistaa sekä suuritehoisia että nopeita komponentteja, jotka kestävät myös hankalia olosuhteita.

Materiaalien räätälöinnistä koripallokentille

Sopasta kiehtoo optoelektroniikassa mahdollisuus päästä rakentamaan materiaaleja.

– Opiskelin aikanaan teknillistä fysiikkaa ja jo silloin minua kiinnosti optoelektroniikassa se insinöörimäinen tapa, jolla puolijohdemateriaalien kerrosrakenteita tehdään. On kiehtovaa pystyä räätälöimään eri tarkoitukseen sopivia materiaaleja.

Myös urheilu tuo iloa elämään. Nuorena poikana alkanut koripalloharrastus peluutti Sopasta vielä kolme vuotta sitten miestensarjan 5-divisioonassa. Nyt hän on siirtynyt koripallossa katsomon puolelle ja seuraa tiiviisti myös muita urheilulajeja.

– Työporukan kanssa pelaamme viikoittain salibandyä. Kun työkaverit kohtaavat pelissä ja pukuhuoneessa, vapautuu porukka ihan eri tavalla kuin labran käytävillä kohdatessa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto Industrial Internet Campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tuotannon ja sisälogistiikan fyysinen ja digitaalinen maailma kohtaavat monitieteisessä TwinFlow -projektissa

Aallon ja Tampereen yliopiston tutkijat yhdessä yritysten kanssa vauhdittavat valmistavan teollisuuden datavetoista liiketoimintaa kolmivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa projektissa.
Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.