Uutiset

Professori Nasser Peyghambarian tuo nanofotoniikan tietotaitoa Arizonasta Aaltoon

Professori Nasser Peyghambarian Arizonan yliopistosta on aina ollut äärimmäisen innostunut lasereista ja niiden sovelluksista.
nasser_peyghambarian_www_fi.jpg

Oma väitöskirja johdatti hänet aikanaan yhä syvemmälle optiikan ja fotoniikan tutkimukseen. Sillä tiellä hän on edelleen. Nyt myös FiDiPro (Finland Distinguished Professor) -professuurin myötä tiiviissä yhteistyössä suomalaistutkijoiden kanssa.

Peyghambarian työskentelee Itä-Suomen yliopiston professori Seppo Honkasen ja Aalto-yliopiston professori Harri Lipsasen tutkimusryhmien kanssa. Aallossa hänen työpisteensä on Micronovassa.

FiDiPro-tutkimusprojektissa on mukana useita suomalaisia optiikan, fotoniikan ja puolijohdetekniikan yrityksiä, joiden tuotteet ulottuvat kosketusnäytöistä kuitulasereihin ja piikiekkoihin. FiDiPro-professuuri tuo kokemusta ja uusia ideoita alan tutkimukseen Suomessa.

- Autamme suomalaisyrityksiä niiden tuotekehityksessä ja sitä myötä taloudellisessa menestyksessä. Tavoitteena on viedä korkeatasoista akateemista tutkimustietoa suomalaisen teollisuuden sovelluksiin.

Kohti entistä nopeampaa Internettiä

Projektin keskeisenä tutkimusalueena ovat kuitulaserien ja kuituoptiikan sovellukset tietoverkoissa.

- Pohdimme sitä, kuinka tulevaisuuden Internet voisi toimia yhä nopeammin. Kehitämme myös teknologiaa Internetin toimintamuotojen laajentamiseen ja eri laitteiden kytkemiseen Internet-sovelluksiin. Tuomme optiikan ja lasertekniikan loppukäyttäjän lähelle.

Projektin tuloksia mitataan sekä korkeatasoisilla tieteellisillä julkaisuilla että suomalaisille yrityksille tuodulla tietämyksellä.

Tucsonin erämaista Otaniemen kampukselle

Yhteistyö Aalto-yliopiston ja Itä- Suomen yliopiston välillä kuljettaa FiDiPro-professoria Espoon ja Joensuun väliä. Sen lisäksi hän jakaa aikansa Arizonan yliopiston kanssa.

Professorin mukana Arizonaan matkaavat usein myös suomalaiset väitöskirjatyöntekijät sekä post-doc-tutkijat, joille tarjoutuu mahdollisuus viettää useampien kuukausien vierailujaksoja yhdysvaltalaisyliopistossa.

- Haluan olla mukana kouluttamassa uuden sukupolven tutkijoita ja insinöörejä, jotka ymmärtävät kansainvälisen yhteistyön tärkeyden.

Nyt Peyghambarianin ensimmäinen viiden kuukauden työosuus Suomessa on ohi. Kuinka suomalaiselämä sujui?

- Tulen Arizonan Tucsonista, joka sijaitsee keskellä erämaata. Täällä nautin asumisesta lähellä Helsingin keskustaa. Ympärillä on paljon elämää ja luontoa, josta nautin kovasti. Olen kotiutunut hyvin ja pidän suomalaisista, Peyghambarian kertoo hymyillen.

FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyy Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen Arvo-ravintola.
Kampus Julkaistu:

Kampusravintoloiden aukioloajat kesällä 2022

Opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden aukioloajoissa on muutoksia kesän aikana.
Seinäplansseja ja kirjapöytiä näyttelytilasta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTS Booksissa juhlitaan 500:aa julkaistua teosta vuonna 2022

Aalto ARTS Books julkaisi 500. toimitetun teoksensa keväällä 2022. Juhla huipentuu toukokuussa Väreessä järjestettävään näyttelyyn, joka esittelee kustantamon toimintaa ja teoksia vuosien ajoilta.
Rulpa_Anna Aleksejeva in WantedDesign
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Wood Studio -kurssille menestystä WantedDesign New Yorkissa

Aalto-yliopisto osallistuu newyorkilaisen muotoilufoorumi WantedDesignin verkkonäyttelyyn. WantedDesign 2022 on sarja digitaalisia tapahtumia, jotka esittelevät laadukkaita muotoilu- ja suunnittelukonsepteja ympäri maailman. Mukana ovat myös maailman huippukoulut.
A portrait of Maria Sammalkorpi.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Novo Nordisk -säätiöltä tutkimusrahoitus Maria Sammalkorvelle laskennalliseen biosynteettisten materiaalien tutkimukseen

Senior Scientist Maria Sammalkorpi on saanut Novo Nordisk -säätiöltä erittäin kilpaillun Ascending Investigator 2022 -tutkimusrahoituksen. Myönnetyn rahoituksen suuruus on noin 9 miljoonaa Tanskan kruunua (1,2 miljoonaa euroa).