Uutiset

Professori Nasser Peyghambarian tuo nanofotoniikan tietotaitoa Arizonasta Aaltoon

Professori Nasser Peyghambarian Arizonan yliopistosta on aina ollut äärimmäisen innostunut lasereista ja niiden sovelluksista.
nasser_peyghambarian_www_fi.jpg

Oma väitöskirja johdatti hänet aikanaan yhä syvemmälle optiikan ja fotoniikan tutkimukseen. Sillä tiellä hän on edelleen. Nyt myös FiDiPro (Finland Distinguished Professor) -professuurin myötä tiiviissä yhteistyössä suomalaistutkijoiden kanssa.

Peyghambarian työskentelee Itä-Suomen yliopiston professori Seppo Honkasen ja Aalto-yliopiston professori Harri Lipsasen tutkimusryhmien kanssa. Aallossa hänen työpisteensä on Micronovassa.

FiDiPro-tutkimusprojektissa on mukana useita suomalaisia optiikan, fotoniikan ja puolijohdetekniikan yrityksiä, joiden tuotteet ulottuvat kosketusnäytöistä kuitulasereihin ja piikiekkoihin. FiDiPro-professuuri tuo kokemusta ja uusia ideoita alan tutkimukseen Suomessa.

- Autamme suomalaisyrityksiä niiden tuotekehityksessä ja sitä myötä taloudellisessa menestyksessä. Tavoitteena on viedä korkeatasoista akateemista tutkimustietoa suomalaisen teollisuuden sovelluksiin.

Kohti entistä nopeampaa Internettiä

Projektin keskeisenä tutkimusalueena ovat kuitulaserien ja kuituoptiikan sovellukset tietoverkoissa.

- Pohdimme sitä, kuinka tulevaisuuden Internet voisi toimia yhä nopeammin. Kehitämme myös teknologiaa Internetin toimintamuotojen laajentamiseen ja eri laitteiden kytkemiseen Internet-sovelluksiin. Tuomme optiikan ja lasertekniikan loppukäyttäjän lähelle.

Projektin tuloksia mitataan sekä korkeatasoisilla tieteellisillä julkaisuilla että suomalaisille yrityksille tuodulla tietämyksellä.

Tucsonin erämaista Otaniemen kampukselle

Yhteistyö Aalto-yliopiston ja Itä- Suomen yliopiston välillä kuljettaa FiDiPro-professoria Espoon ja Joensuun väliä. Sen lisäksi hän jakaa aikansa Arizonan yliopiston kanssa.

Professorin mukana Arizonaan matkaavat usein myös suomalaiset väitöskirjatyöntekijät sekä post-doc-tutkijat, joille tarjoutuu mahdollisuus viettää useampien kuukausien vierailujaksoja yhdysvaltalaisyliopistossa.

- Haluan olla mukana kouluttamassa uuden sukupolven tutkijoita ja insinöörejä, jotka ymmärtävät kansainvälisen yhteistyön tärkeyden.

Nyt Peyghambarianin ensimmäinen viiden kuukauden työosuus Suomessa on ohi. Kuinka suomalaiselämä sujui?

- Tulen Arizonan Tucsonista, joka sijaitsee keskellä erämaata. Täällä nautin asumisesta lähellä Helsingin keskustaa. Ympärillä on paljon elämää ja luontoa, josta nautin kovasti. Olen kotiutunut hyvin ja pidän suomalaisista, Peyghambarian kertoo hymyillen.

FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Jose Lado, photo: Evelin Kask
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Apulaisprofessori Jose Lado palkittiin kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Deutsche Physikalische Gesellschaft ja Institute of Physics New Journal of Physics (NJP) ovat myöntäneet varhaisen tutkijauran palkinnon fysiikan apulaisprofessori Jose Ladolle. Se on tunnustus merkittävästä roolista kaksiulotteisten magneettisten materiaalien ja toistensa suhteen kierrettyjen van der Waals -rakenteiden tutkimuksessa.
Picture of Sara Salmani
Yliopisto Julkaistu:

Sara Salmanin Everyone Included -koulutus saatavilla aaltolaisille

Moninaisuuden ja osallisuuden asiantuntija Sara Salmanin koulutusmateriaali "Everyone included – Advancing diversity and fostering inclusion" on tarjolla aaltolaisille joulukuun ajan.
Rakentajanaukio 4
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Rakentajanaukion pysäköintialue suljetaan osittain

Puolet pysäköintialueesta suljetaan joulukuun aikana ja otetaan HSY:n vesihuollon saneeraustyömaan käyttöön.
Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2022 asti

Apurahoja myönnetään sillanrakennuksen ja talonrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.