Uutiset

Professori Nasser Peyghambarian tuo nanofotoniikan tietotaitoa Arizonasta Aaltoon

Professori Nasser Peyghambarian Arizonan yliopistosta on aina ollut äärimmäisen innostunut lasereista ja niiden sovelluksista.
nasser_peyghambarian_www_fi.jpg

Oma väitöskirja johdatti hänet aikanaan yhä syvemmälle optiikan ja fotoniikan tutkimukseen. Sillä tiellä hän on edelleen. Nyt myös FiDiPro (Finland Distinguished Professor) -professuurin myötä tiiviissä yhteistyössä suomalaistutkijoiden kanssa.

Peyghambarian työskentelee Itä-Suomen yliopiston professori Seppo Honkasen ja Aalto-yliopiston professori Harri Lipsasen tutkimusryhmien kanssa. Aallossa hänen työpisteensä on Micronovassa.

FiDiPro-tutkimusprojektissa on mukana useita suomalaisia optiikan, fotoniikan ja puolijohdetekniikan yrityksiä, joiden tuotteet ulottuvat kosketusnäytöistä kuitulasereihin ja piikiekkoihin. FiDiPro-professuuri tuo kokemusta ja uusia ideoita alan tutkimukseen Suomessa.

- Autamme suomalaisyrityksiä niiden tuotekehityksessä ja sitä myötä taloudellisessa menestyksessä. Tavoitteena on viedä korkeatasoista akateemista tutkimustietoa suomalaisen teollisuuden sovelluksiin.

Kohti entistä nopeampaa Internettiä

Projektin keskeisenä tutkimusalueena ovat kuitulaserien ja kuituoptiikan sovellukset tietoverkoissa.

- Pohdimme sitä, kuinka tulevaisuuden Internet voisi toimia yhä nopeammin. Kehitämme myös teknologiaa Internetin toimintamuotojen laajentamiseen ja eri laitteiden kytkemiseen Internet-sovelluksiin. Tuomme optiikan ja lasertekniikan loppukäyttäjän lähelle.

Projektin tuloksia mitataan sekä korkeatasoisilla tieteellisillä julkaisuilla että suomalaisille yrityksille tuodulla tietämyksellä.

Tucsonin erämaista Otaniemen kampukselle

Yhteistyö Aalto-yliopiston ja Itä- Suomen yliopiston välillä kuljettaa FiDiPro-professoria Espoon ja Joensuun väliä. Sen lisäksi hän jakaa aikansa Arizonan yliopiston kanssa.

Professorin mukana Arizonaan matkaavat usein myös suomalaiset väitöskirjatyöntekijät sekä post-doc-tutkijat, joille tarjoutuu mahdollisuus viettää useampien kuukausien vierailujaksoja yhdysvaltalaisyliopistossa.

- Haluan olla mukana kouluttamassa uuden sukupolven tutkijoita ja insinöörejä, jotka ymmärtävät kansainvälisen yhteistyön tärkeyden.

Nyt Peyghambarianin ensimmäinen viiden kuukauden työosuus Suomessa on ohi. Kuinka suomalaiselämä sujui?

- Tulen Arizonan Tucsonista, joka sijaitsee keskellä erämaata. Täällä nautin asumisesta lähellä Helsingin keskustaa. Ympärillä on paljon elämää ja luontoa, josta nautin kovasti. Olen kotiutunut hyvin ja pidän suomalaisista, Peyghambarian kertoo hymyillen.

FiDiPro – Finland Distinguished Professor Programme on Suomen Akatemian ja Tekesin yhteinen rahoitusohjelma, joka tarjoaa suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden palkata ulkomaisia tai pitkään ulkomailla toimineita suomalaisia huippututkijoita määräajaksi Suomeen.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.
Fajr Asghar vasemmalla ja Vilma Svynarenko oikealla
Yliopisto Julkaistu:

TET-harjoittelijat Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko tutustuivat Aallossa kaikkeen aurinkokennoista Täffän spagettiin

Fajr Asghar ja Vilma Svynarenko laskivat ensin aurinkokennojen hyötysuhdetta ja kirjoittivat sitten artikkelin uusiutuvasta energiasta.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.