Uutiset

POP-UP Tietotyön tuottavuus tutkimusprojekti käynnistyy

Kaksivuotinen tutkijakonsortio tähtää tarjoamaan ratkaisuja nykytyöelämän kohtaamaan tuottavuus- ja hyvinvointikriiseihin.

POP-UP hankkeessa tuotetaan uutta tutkimustietoa ja käytännön

ratkaisumalleja työelämää vaivaavien tuottavuus- ja hyvinvointikriisin selättämiseksi. Analyysiyksikkönä on ihminen, joka tekee tietotyötä fyysisen, virtuaalisen, sosiaalisen ja emotionaalisen työympäristön luomassa systeemissä. Aallon tutkimusosuus keskittyy kehittämään LifeScope-metodologiaa, jota käytetään yhtenä työkaluna mittamaan muutoksia päivittäisessä työelämässä. LifeScope käyttää mobiilisensoreita ja älypuhelimia keräämään haluttua dataa. Vigofere Oy tarjoaa projektin käyttöön Mood Metric –työkalua (sormus ja mobiilisovellus). Projektissa käytetään Tampereen teknillisessä yliopistossa  kehitettyä POP UP –metodia tutkimaan ja kehittämään yrityskumppaneiden toimintaa. Metodin osallistava, iteratiivinen ja nopea kehittäminen tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia tuloksellisuuden ja erityisesti työympäristöön ja ihmisen toimintamalleihin tehtävien muutosten mittaamiseksi. Hankkeessa syntyvä kehittämiskonsepti sekä työvälineet ovat sovellettavissa erilaisissa toimintaympäristöissä, minkä vuoksi niiden vaikuttavuuspotentiaali on huomattava. Hanke yhdistää eri tutkimusalojen asiantuntemusta ja kokemusta ratkaistaakseen Suomen kansantaloudelle keskeisiä ongelmia tavalla, joka on mahdollista toistaa myös projektin jälkeen.

Tekes rahoittaa projektia yhdessä yliopistojen ja yritysten kanssa. Projektin kesto on 1.1.2015-31.12.2016.  Tutkimusryhmä koostuu Tampereen teknillisen yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijoista. Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) osalta hankkeeseen osallistuu kolme tutkimusryhmää: Tietojohtamisen tutkimuskeskus Novi, Ihmiskeskeisen teknologian yksikkö sekä Arkkitehtuurin laitos. Hankkeen koordinoinnista ja johtamisesta vastaa Tietojohtamisen tutkimuskeskus Novi. Aalto-yliopiston osalta hanke toteutetaan virtuaali- ja mobiilityön tutkimusyksikön (vmWork) toimesta (Tuotantotalouden laitos, BIT-tutkimuskeskus).

Lisätietoja:

Prof. Matti Vartiainen, vmWork tutkimusyksikkö, BIT-tutkimuskeskus, Tuotantotalouden laitos

Projektipäällikkö Aallon osalta: M.Sc. Eero Palomäki, vmWork

http://www.tut.fi/novi/projects/pop-up/

Projektiin osallistuvat yritykset ovat: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea Oy, Martela Oy ja Vigofere Oy.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Suvi Hirvonen-Ere
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tulevaisuuden rakennukset ovat sekä energian tuottajia että käyttäjiä

Aalto-yliopistossa kehitetty uusi innovatiivinen rakenne parantaa levylämmönvaihtimen tehokkuutta jopa 20 prosenttia. Lämpöpumppuun kytkettynä sillä on lukuisia käyttökohteita aina kotien käyttöveden lämmityksestä maalämpölaitoksiin ja rakennusten ilmanvaihtoon.
Construction worker looking straight to camera
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Jopa 80 prosenttia rakennustyömailla tehtävästä työstä on tehotonta – jatkuvat keskeytykset vaikuttavat myös turvallisuuteen

Valtaosa rakennustyömailla tehtävistä töistä ei suoraan vaikuta työn varsinaiseen edistymiseen. Tuore väitöstutkimus löysi kuitenkin helpon keinon parantaa rakentamisen tuottavuutta ja samalla myös hyvinvointia: työntekijöiden toiminnan seuranta.
Ylös vievät betoniset portaat, vasemmalla puolelle seinällä taideteos
Kampus, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: