Uutiset

Peruskoulun opettajat saavat koodausoppia MOOC-kurssilla

Ensi syksynä ohjelmoinnista tulee osa kaikkea peruskoulun opetusta, ja avoimelle verkkokurssille onkin ilmoittautunut jo yli tuhat opettajaa.

Koodiaapinen-talkoissa (vasemmalta) Tiina Partanen ja Tero Toivanen, kaksi MOOC-materiaalin päätekijää, sekä Eija Kalliala IT-kouluttajat ry:stä ja Tiina Korhonen Innokas-verkostosta. Kuva Tarmo Toikkanen

Aalto-yliopiston median laitoksen oppimisympäristöjen tutkimusryhmä on mukana Koodiaapinen-projektissa, joka tarjoaa koodauksen MOOCia eli massiivista avointa verkkokurssia (massive open online course) maksuttomasti Suomen peruskoulun opettajille. Ensi syksystä lähtien koodaus eli ohjelmointi tulee osaksi kaikkea peruskoulun opetusta, ja 10. lokakuuta alkavalle MOOCille onkin ilmoittautunut yli tuhat peruskoulun opettajaa. Ilmoittautuminen on mahdollista 24. lokakuuta saakka.

Ohjelmointi on tehokas ja monikäyttöinen opiskelun väline.

– Ohjelmointi on tehokas ja monikäyttöinen opiskelun väline, sanoo median laitoksen tutkija Tarmo Toikkanen.

– Tavoite on, että lapset oppivat ymmärtämään, miten tietokoneet toimivat ja millaisia tehtäviä niiden kannattaa antaa tehdä. Opettajille MOOC tarjoaakin mahdollisuuden kokeilla käytännössä ja ohjatusti samoja ohjelmointiympäristöjä, joita heidän oppilaansakin tulevat luultavasti käyttämään. Useimpien opettajien ennakkopelko hälvenee jo muutamassa minuutissa, kun he huomaavat, ettei tämä niin vaikeaa olekaan, hän vakuuttaa.

Kurssille myös jatkoa

Koodiaapinen-projektissa korostetaan koodausta luovana ilmaisumuotona ja loogisen ajattelun kehittäjänä, ei vain ongelmanratkaisuvälineenä. Koodauksen MOOCin tavoite onkin yhdessä ratkoa, miten ohjelmointia voisi opettaa lapsia innostavalla tavalla sekä herättää opettajia ajattelemaan, miten koodaus voisi toimia yhtenä työvälineenä eri oppiaineiden opetuksessa.  Seitsemän viikon ajan pyörivän kurssin lisäksi Koodiaapinen tarjoaa Kirjaston, jossa kurssin aineistot ovat jatkuvasti saatavilla. Näin opettajat voivat jatkossakin käyttää aineistoja opetuksensa tukena.

Kurssi toteutetaan myös keväällä 2016, ja jatkossa se on tarkoitus järjestää vuosittain.

Kurssi toteutetaan myös keväällä 2016, ja jatkossa se on tarkoitus järjestää vuosittain. MOOC-alustaksi on valikoitunut suomalainen Eliademy-alusta, jonka kehitystyöhön Median laitoksen tutkimusryhmä osallistui Tekes-rahoitteisen LEAD-hankkeen kautta vuosina 2012–2014.

– Uskon, että hedelmällisen yhteistyön avulla Eliademy-alustasta kehittyi sellainen, joka palvelee nyt hyvin Koodiaapisen tarpeita, Toikkanen sanoo.

Koodiaapinen on mukana myös syyskuussa käynnistyneessä kansainvälisessä TACCLE3-hankkeessa (Erasmus+), joka keskittyy koodauksen opettamiseen Euroopan kouluissa.

Lisätietoja:

Tutkija Tarmo Toikkanen
Aalto-yliopiston median laitos
p. 050 603 84
[email protected]

Oppimisympäristöjen tutkimusryhmä http://legroup.aalto.fi
Koodiaapinen-projekti http://koodiaapinen.fi

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.