Uutiset

PERUS-SKENE-hanke kehittää alue- ja yhdyskuntarakenteen muutoksen seurannan ja ennakoinnin työkaluja

Valtioneuvoston tutkimus- ja selvityshanke ”PERUS-SKENE” tutkii, kuinka yhdyskuntarakenteen kehityksen ja muutosvoimien jatkuva seuranta voidaan yhdistää kaukonäköiseen ennakointityöhön. Hankkeessa tuotettu tieto yhdyskuntarakenteen kehityksestä ja tilannehuonemainen toimintamalli tukevat alue- ja yhdyskuntarakenteen strategista ohjausta.
PERUS-SKENE-hankkeen logo.

PERUS-SKENE selvittää alue- ja yhdyskuntarakenteen mahdollisia kehityspolkuja ja pureutuu alue- ja yhdyskuntarakenteeseen vaikuttaviin muutosvoimiin, rakenteen kehityksen seurannan menetelmiin sekä ennakoivan tilannekuvatyön mahdollisuuksiin nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Hanketta toteuttavat Aalto-yliopisto, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja MAL-verkosto (VN TEAS 2021 5.8. 2021–2022).

Hankkeessa tehdään seuraavaa

  • selvitetään, millaiset todennäköiset ja kuviteltavissa olevat muutosilmiöt saattavat vaikuttaa alue- ja yhdyskuntarakenteen kehitykseen, 
  • tunnistetaan alue- ja yhdyskuntarakenteen todennäköisin kehityskulku (perusura) ja siihen liittyvät epävarmuudet, 
  • tunnistetaan, millaisia ovat muut olennaiset alue- ja yhdyskuntarakenteen kehityksen skenaariot ja miten ne muuttuvat eri muutosvoimien vaikutuksesta, 
  • selvitetään, missä muodossa esitettynä perusura, muutosilmiöt, vaihtoehtoiset tulevaisuuskuvat ja näistä muotoutuva tilannekuva ovat parhaiten hyödynnettävissä suunnittelussa ja päätöksenteossa eri tasoilla ja toimialoilla, 
  • arvioidaan, miten tietoa voidaan hyödyntää kestävyysarvioinnissa tilannekuvatyön tukena ja 
  • kehitetään toimintamalli alue- ja yhdyskuntarakenteen kehityksen seurannan ja ennakoinnin jatkuvaan tilannehuonetyöhön. 

Hanke järjestää neljä työpajaa

Hanke jakautuu kolmeen osaan, joiden teemoja tutkitaan monimenetelmäisesti. Ensinnäkin luodaan käsitys alue- ja yhdyskuntarakenteen osatekijöistä ja muutosilmiöistä, toiseksi tuotetaan kuva alue- ja yhdyskuntarakenteen trendinomaisesta kehityksestä ja kolmanneksi tuotetun tiedon pohjalta luodaan kuva alue- ja yhdyskuntarakenteen mahdollisista kehityspoluista sekä niihin liittyvistä epävarmuustekijöistä suhteessa trendikehitykseen.

Tuotetun tiedon pohjalta luodaan alue- ja yhdyskuntarakenteen kehityksen seurannan ja ennakoinnin toimintamalli. Hankkeessa järjestetään kuhunkin osaan liittyen työpaja, sekä vuoden 2022 keväällä yksi työpaja, jossa pilotoidaan alue- ja yhdyskuntarakenteen seurannan ja ennakoinnin toimintamallia. 

Ensimmäinen työpaja järjestetään etäyhteyksin perjantaina 28.5.2021 klo 9-12.30 teemalla ”Alue- ja yhdyskuntarakenteeseen vaikuttavat muutosvoimat ja ilmiöt, PERUS-SKENE työpaja Nro1”.

Hankkeen internet-sivut: https://www.aalto.fi/fi/perus-skene

Lisätietoja:

Hankkeen toteutus: professori, hankkeen vastuullinen johtaja Raine Mäntysalo, Aalto-yliopisto, p. 050 512 4525, [email protected]

Hankkeen ohjaus: ympäristöneuvos, hankkeen ohjausryhmän pj. Timo Turunen, ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, p. 02 9525 0303,  [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.