Uutiset

Pekka Peljolle rahoitusta Suomen Akatemialta

Peljon tutkimus edistää polttoaineeksi sopivan vedyn kestävämpää tuotantoa.
Jukka Seppälä, Pekka Peljo, Kristiina Kruus
Pekka Peljo (keskellä) palkittiin viime joulukuussa vuoden tutkimusteosta. Vasemmalla tutkimuksesta vastaava varadekaani Jukka Seppälä ja oikealla dekaani Kristiina Kruus. Kuva: Kitty Norros

Kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavasta aurinkoon perustuvan kemian tutkimuksen Solar-driven chemistry -ohjelmasta myönnettiin 4,6 miljoonan euron rahoitus yhteensä kuudelle tutkimuskonsortiolle, joissa on 20 osahanketta. Tutkimushaun järjestivät Puolan, Ranskan, Saksan, Suomen ja Sveitsin kansalliset tutkimusrahoittajat. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on myöntänyt 864 000 euron rahoituksen kolmelle suomalaiselle osahankkeelle. Hankkeet ovat kolmivuotisia, ja ne käynnistyvät huhtikuussa 2020

Hankkeissa keskitytään aurinkoon perustuvan kemian perustutkimukseen. Hankkeissa edistetään eri tavoin kestävää kehitystä YK:n Agenda 2030 –toimintaohjelman mukaisesti. Haku järjestettiin kaksivaiheisena ja arvioinnissa painotettiin erityisesti tutkimussuunnitelmien innovatiivisuutta.

Akatemiatutkija Pekka Peljon Aalto-yliopistossa koordinoima osahanke on mukana Photoproduction of hydrogen in biphasic systems with electron donor recycling PHOTOH2 -hankkeessa. Kestävä tulevaisuus vaatii kestävämpään energiatuotantoon siirtymistä. Vety on erinomainen ja päästötön polttoaine, jota valmistetaan pääasiassa fossiilisista polttoaineista. Tässä projektissa tutkitaan fotosähkökemiallisia systeemejä, joissa vetyä tuotetaan orgaanisen liuottimen ja veden rajapinnalla. Orgaanisessa liuottimessa olevat elektroninluovuttajat tekevät vetyä nesteiden rajapinnalla, kun niitä valaistaan auringonvalolla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.