Uutiset

Parempaa, terveellisempää ja yksilöllisempää sisäilmaa

Kansainväliset ilmanvaihto- ja sisäilma-asiantuntijat kokoontuvat Otaniemessä.

Rakennuksen sisäilmaston tulee edistää terveyttä, viihtyvyyttä ja työn tuottavuutta. Koska työskentelytavat ovat jatkuvassa muutostilassa, on myös tilojen ja sisäilmaston mukauduttava uusiin työtapoihin.

Sunnuntaina 3.6. käynnistyvän RoomVentilation 2018 -konferenssin teemoja ovat muun muassa joustava ilmanvaihtotekniikka terveyden ja viihtyvyyden edistäjänä (professori Jarmo Suominen ja professori Pawel Wargocki) sekä käyttäjien yksilöllisten tarpeiden huomioiminen sisäilmastossa ja ilmanvaihdossa.

Käyttäjien huomioiminen on keskeinen tavoite myös EU:n rakennusten energiatehokkuutta säätelevässä direktiivissä, joka uusittiin toukokuussa 2018. Teema on esillä sunnuntaina 3.6. järjestettävässä foorumissa.

"Tekniikan tulee muuttua paremmin ymmärrettävään ja ohjattavaan suuntaan, jotta käyttäjät voivat helposti muokata sisäympäristön olosuhteita omien tarpeidensa mukaiseksi", sanoo LVI-tekniikan professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta.

"Laitteiden ja käyttäjien välinen kommunikointi on tullut halvemmaksi langattomien yhteyksien ja internetliittymien avulla, ja sisäilmastoa pystytää ennakoimaan mittaus- ja laskentatekniikan kehittyessä", kertovat Howard Goodfellow Kanadasta ja professori Dirk Muller, Saksasta. 

Konferenssin teemoja ovat myös ”Sisäilmasto, ilmanvaihto ja ilmanliike”, joka on ollut pitkään keskeinen tutkimusalue Pohjoismaissa, mutta nykyisin tärkeä erityisesti Aasiassa. Kiinassa tutkimus ei rajoitu pelkästään rakennuksiin, vaan on laajentunut sisä- ja ulkoilman vuorovaikutukseen ja puolisisätiloihin, kuten tunneleihin.

Myös sairaalaympäristö, liikennevälineet ja koulut ovat vahvasti esillä konferenssissa.

RoomVentilation kongressi järjestetään 2.-5. kesäkuuta Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä. Sen järjestää Aalto-yliopisto ja Sisäilmayhdistys ry.

Lisätietoja antavat konferenssin presidentti professori Risto Kosonen ([email protected], puh. 040 502 7484) ja konferenssisisihteeri Mervi Ahola ([email protected], puh. 050 584 8442).

Media voi ilmoittautua veloituksetta konferenssiin sähköpostitse ([email protected]).

Konferenssin taustajärjestö on Pohjoismainen LVI-yhdistysten liitto SCANVAC, joka edustaa noin 20 000 alan asiantuntijaa. Konferenssi on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1987 eri puolilla maailmaa. SCANVACin sihteeristö toimii Suomessa emeritusprofessori Olli Seppäsen johdolla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.