Uutiset

Palvelun pelillistämisessä tarvitaan muutakin kuin pisteitä

Pelillistämisessä on kyse pelien dynamiikan ja mekaniikkojen soveltamisesta eri ympäristöissä.

Yksinkertaisen palkitsemisen sijaan pelillistämistä kannattaa hyödyntää vetovoiman kehittämiseen pidemmällä aikavälillä, Aalto-yliopiston väitöstutkimus ehdottaa.

Pelillistämisestä on viime vuosina tullut merkittävä teknologiatrendi. Sillä uskotaan olevan potentiaalia muun muassa asiakkaiden sitouttamisessa, terveellisten elämäntapojen edistämisessä sekä työntekijöiden viihtyvyyden lisäämisessä. Käsitteenä pelillistäminen on kuitenkin monille vieras, ja pelillistämisen toimivuudesta on ollut vielä vähän tutkimuksellista näyttöä.

– Pelillistämisessä (gamification) on kyse pelien dynamiikan ja mekaniikkojen soveltamisesta eri ympäristöissä, kuten erilaisissa verkkopalveluissa. Pelillisyyttä käytetään tuomaan elämyksellisyyttä ympäristöihin, joita ei tavanomaisesti ole mielletty peleiksi, kuvailee KTM Juho Hamari, joka tuoreessa väitöskirjassaan tarkastelee pelillistämisen ilmiötä ja esittelee yhtä toistaiseksi laajimmista pelillistämisen vaikutuksista tehdyistä tutkimuksista.  

Tutkimusta varten Hamari seurasi pelillistetyn, internetissä toimivan Sharetribe-kauppapaikan käyttäjien käyttäytymisen muutoksia puolentoista vuoden ajan. Hän tarkkaili muun muassa sitä, kuinka paljon ilmoituksia käyttäjät jättivät, paljonko kauppoja tehtiin ja kuinka aktiivisesti he kommentoivat ja selailivat ilmoituksia.

Väitöstutkimuksessaan Hamari osoittaa, ettei pelillistäminen välttämättä tuo automaattisesti hyötyjä, toisin kuin usein odotetaan, vaan suunnittelussa on otettava huomioon, millaisia toimia pelillistetään, ketkä pelillistettyä palvelua käyttävät ja minkälaisessa kontekstissa. Kaikki käyttäjät eivät esimerkiksi kiinnostu pelillisestä toiminnasta, ja pelillistäminen voi jäädä päälle liimatuksi kuriositeetiksi. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pelillistäminen voi paremminkin tukea toimia, joista käyttäjät ovat valmiiksi kiinnostuneita.

– Pelillistämistä kannattaa ajatella monipuolisesti, koko palvelun läpäisevänä suunnitteluna. Tavoitteena tulisi olla kasvattaa palvelun vetovoimaa pitkällä aikajänteellä sen sijaan, että käyttäjää yksinkertaisesti palkitaan esimerkiksi pisteillä jokaisesta kehittäjän mielestä hyödyllisestä toiminnasta. Pelillistämistä kannattaisikin ajatella samanlaisena haasteena kuin pelisuunnittelua. Suomesta tunnetusti löytyy maailmanluokan osaamista pelisuunnittelun saralla. Tätä vankkaa osaamista voitaisiin soveltaa kansainvälisesti myös tavanomaisemmassa tietojärjestelmäsuunnittelussa, Hamari pohtii.

Väitöstilaisuus

KTM Juho Hamarin tietojärjestämätieteen aineeseen kuuluva väitöskirja Gamification: Motivations & Effects tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa perjantaina 6.2.2015 klo 12 alkaen (Chydenia-rakennus, Stora Enso -sali, Runeberginkatu 22–24) Vastaväittäjinä toimivat professori Joe Nandhakumar (Warwickin yliopisto) ja professori Jari Salo (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Matti Rossi.

Lisätietoja:

Juho Hamari, 050 318 6861, [email protected], http://juhohamari.com @VirtualEconomy

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Kuvituskuva pörssikursseista
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.