Uutiset

Opiskelijat suunnittelevat yritysyhteistyönä tilastoivan antennin jääkiekkoon

Yhteistyötä tehdään sisäpaikannin palveluita tuottavan yrityksen, Quupan, kanssa.
Radiotekniikan maisteriopiskelijat suunnittelevat Antennas workshop-kurssillaan yhteistyössä sisäpaikanninpalveluita tuottavan firman, Quupan, kanssa tilastoivan antennin jääkiekkoon.

Radiotekniikan maisteriopiskelijat suunnittelevat Antennas workshop-kurssillaan yhteistyössä sisäpaikanninpalveluita tuottavan firman, Quupan, kanssa tilastoivan antennin jääkiekkoon.

Kiekkoon asennetaan antenni, jossa hyödynnetään Quupan järjestelmää. Järjestelmä kerää tilastoa pelin aikana. Kiekon sijainti mitataan tällä järjestelmällä, ja mittausta varten kiekon sisään täytyy asentaa Bluetooth-radiolähetin, joka tarvitsee antennin. Tämä antenni suunnitellaan kurssilla.

– Idea kurssiin lähti sidosryhmätapaamisesta. Juttelin Quupan toimitusjohtajan, Kimmo Kalliolan, kanssa, olisiko heidän yritykselleen mahdollista suunnitella yhdessä opiskelijoiden kanssa jonkinlaista tuotetta, kertoi kurssin opettaja, yliopistonlehtori, Jari Holopainen.

Kurssi käynnistyi syyskuussa ja se toteutetaan tässä muodossaan ensimmäistä kertaa.

– Kurssilla ei ole valmiiksi olemassa oikeita vastauksia, vaan opiskelijoille annetaan erilaisia aiheita työstettäviksi. Opiskelijat itse määrittelevät, mikä on ongelma ja erilaisia hyviä vastauksia yritetään etsiä yhdessä, Holopainen kertoi kurssin tavoitteesta.

Tilastoja keräävä kiekko parantaa asiakaskokemusta

Quuppa on yhdeksän henkeä työllistävä yritys, joka suunnittelee reaaliaikaisia paikanninsysteemejä sisätiloihin. Paikantaminen tarjoaa tarkkaa dataa eri urheilulajeista. Tarkkuus saavutetaan laadukkailla algoritmeillä.

Quupan toimitusjohtaja Kimmo Kalliolla esitteli sisäpaikanninpalvelua, joka tilastoi pelin suorituksia.

Toimitusjohtaja Kimmo Kalliola, joka itsekin valmistunut Sähkötekniikan korkeakoulusta, Radiotieteen ja -tekniikan laitokselta, kertoi, että heillä on prototyyppejä vastaavasta tuotteesta olemassa. Toistaiseksi olemassa olevat prototyypit kiekosta mittaavilla antureilla eivät kuitenkaan ole valmiita massatuotantoon.

– Etsimme todellista ratkaisua tähän ongelmaan, sillä palveluitamme käytetään paljon urheilun tilastoimisessa. Tällä hetkellä pystymme sijoittamaan pelaajien olkasuojiin anturin, jonka avulla saamme kerättyä dataa pelistä. Data olisi tietenkin tarkempaa ja pystyisi palvelemaan asiakkaitamme paremmin, jos saisimme sitä pelaajien lisäksi myös itse kiekosta, Kalliola summasi tehtävän.

Kun dataa pelistä on tarjolla enemmän, pystytään peliä tilastoivan kiekon avulla rikastuttamaan sekä pelaaja- että katsojakokemusta.

Ratkaisua alettiin työstää innokkaasti

Aloitusluennon päätteeksi opiskelijat pohtivat pienryhmissä tehtävää. Hyviä huomioita tuli paljon.

Esimerkiksi seuraavia asioita pohdittiin: Miten antennin sijoittaminen kiekon sisälle, vaikuttaa sen liikkumiseen jäällä? Mikä on yksittäisen antennin käyttöikä – eli miten se kestää pelin tiimellyksessä? Ja pystyisikö kiekon materiaalia antennin ympärillä korvaamaan jollain vastaavanlaisella, joka jäljittelee aidon kiekon materiaalia, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla?

Jääkiekkojoukkue Kalpan lahjoittamilla kiekoilla voidaan testata, mikä ratkaisu toimii parhaiten. Kuvassa kurssin opettaja, yliopistonlehtori Jari Holopainen.

Haastavaksi ratkaisun löytämisen tekee mm. se, että miten kiekon sisälle laitettu antenni saadaan toimimaan sen kumimateriaalin läpi.  Sisäpaikantaminen tulee myös olla sellainen, että se pysyy nopeasti liikkuvan jääkiekon vauhdissa: Ottelussa kiekko voi kovimmissa laukauksissa mennä yli 170 km/h -vauhdilla. Lisäksi jääkiekkoon on ylipäätään sen pienen koon vuoksi hankala sijoittaa antennia.

Näihin kaikkiin kysymyksiin yritetään löytää vastaus kurssin edetessä. Loppuratkaisut esitellään joulukuussa päätösseminaarissa.

Teksti ja kuvat: Annika Artimo

Katso myös:

Antennas workshop -kurssista (mycourses.aalto.fi)

Quuppa (quuppa.com)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.