Uutiset

Ongelmien ulkoistamisesta hallittuun palvelujohtamiseen

Julkisella sektorilla palveluiden ulkoistamista aletaan tyypillisesti harkita vasta, kun vaikeudet ovat jo käsillä.

Jatkuvat säästötarpeet lisäävät painetta julkisen sektorin toiminnan tehostamiseen. Omat resurssit ovat koetuksella, kun palveluita tulisi tuottaa yhä enemmän ja alati pienemmillä kustannuksilla. Palveluiden ulkoistamisesta yksityisille onkin tullut kunnissa arkipäivää.

Yksi kuntien kompastuskivistä on palveluntuotannon huono ennakointi. Siinä missä yksityiset arvioivat palveluntuotantoaan jatkuvasti, reagoidaan julkisella puolella tyypillisesti vasta ongelmiin.

Ulkoistaminen alkaa vasta, kun sisäisen palvelun laatu tai saatavuus on ollut jo jonkin aikaa huonoa, eikä ratkaisuja ongelmiin tunnu löytyvän talon sisältä, kertoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta väittelevä Suvituulia Taponen.

Taponen etsi väitöstutkimuksessaan vastauksia siihen, onko palveluiden ulkoistaminen ensisijainen keino julkisen palveluntuotannon tehostamiseen. Tutkimuksen keskiössä olivat sosiaali- ja terveyspalvelut ja lähteinä oli 17 julkista ja neljä yksityistä organisaatiota.

Ryhtiliikettä johtamiseen

Palveluiden ulkoistamisen sijaan julkinen puoli voisi tehostaa toimintaansa myös palvelujohtamisen ryhtiliikkeellä. Sisäistä palvelutuotantoa tulisi mitata nykyistä paremmin ja myös seurata yhtä tarkasti kuin sopimukseen perustuvaa ulkoista tuotantoakin.

"Yllätyin itsekin siitä, kuinka vähän tietoa julkiset organisaatiot keräävät toiminnastaan ja palvelutuotannostaan. Säännöllinen toiminnan seuranta ja tulosten mittaaminen auttaisi puuttumaan riskeihin sisäisen palvelujohtamisen keinoin", Taponen sanoo.

Kunnissa ulkoistamista kannattaa harkita erityisesti silloin, kun palvelun tarve vaihtelee voimakkaasti.

Julkisellakin puolella ulkoistettuja palveluita johdetaan jo melko tehokkaasti. Keskeistä on palvelusopimuksen käyttö johtamisen ja toiminnan kehittämisen välineenä. Sopimus täytyy tuntea puolin ja toisin.

Epävarmuutta ulkoistamiseen voivat tuoda poliittinen riski, palvelun laatuun liittyvä riski sekä markkinariski.

Paikallispolitiikassa ulkoistaminen voidaan hylätä, tai sen kohdetta supistaa, ideologisin perustein, vaikka se olisikin perusteltua esimerkiksi terveyskeskuksen lääkäripulan vuoksi. Palvelun laatu voi huonontua palveluketjun sirpaloituessa, kun tuottajien määrä kasvaa. Riskinä voi myös olla markkinoiden huono kilpailutilanne.

Apua hankinta- ja terveysasiantuntijoilta

Ennen väitöstyön aloittamista Taponen sai tosituntumaa ulkoistamiseen konsultoimalla reilun kolmen vuoden ajan julkisia hankintoja.

"Pääsin käytännössä tutustumaan ulkoistamisen hyötyihin ja haasteisiin. Väitöstutkimusta varten maltoin ottaa työstäni vain vuoden opintovapaan. Käytännön tuntemus ja kokemukset olivat iso etu tutkimuksen tekemisessä", hän kertoo.

Tutkimus vei Taposen myös puoleksi vuodeksi Englannin King’s College Londoniin, jossa hän perehtyi Britannian terveyspalveluihin ja niiden palvelutuotannon uudistamiseen.

"Englannin kokemusten perusteella toivoisin näkeväni maakuntaorganisaatioiden palkkalistoilla hallintohenkilöiden lisäksi terveydenalan ammattilaisia, jotka ottaisivat oman vastuunsa palvelun seurannasta ja kehittämisestä. Hankinta-ammattilaisten apua taas tarvitaan kilpailutusten perusteella syntyneiden palvelusopimusten johtamisessa."

Lisätietoja:
Suvituulia Taponen
[email protected]
p. 040 762 9508

Suvituulia Taposen väitöstilaisuus on perjantaina 31.3. klo 12.00 alkaen Chydenia-rakennuksessa (Runeberginkatu 22-24, Helsinki). Tervetuloa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.