Uutiset

Olion ymmärtäjä

Professori Harri Laaksolle valokuva on paljon enemmän kuin se, mitä silmät seinällä tai ruudulla näkevät.
Harri Laakso
"Teoreettisen ajattelun rinnalla teen myös koko ajan pieniä kuvallisia tutkimusmatkoja." Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Professori Harri Laakso, mitä tutkit ja miksi?

Alani on valokuvatutkimus. Koska valokuva itsessään taipuu niin moneen aiheeseen, myös tutkimukseni kattaa monenlaisia asioita valokuvan käytöstä siihen liittyvään teknologiaan. Erityisesti minua kiehtoo se, miten kuvateokset ovat osa tutkimuksellista kokonaisuutta. Valokuva on paljon enemmän kuin vain otos seinällä, kirjassa tai kännykässä – minä haluan selvittää, millainen olio, ilmiö tai tapahtuma siinä on kyseessä.

Miten sinusta tuli tutkija?

Opiskelin valokuvaamista sekä New Yorkissa että Helsingissä. Tutkijaksi ryhdyin, koska halusin selittää ja käsitteellistää niitä asioita, joita valokuvaamisessa tapahtuu. Tein aiheesta väitöskirjan, ja sen jälkeen olen työskennellyt erilaisissa tehtävissä aiheen parissa, muun muassa kuraattorina ja läänintaiteilijana. Teoreettisen ajattelun rinnalla teen myös koko ajan pieniä kuvallisia tutkimusmatkoja.

Mitkä ovat olleet urasi huippuhetkiä?

Tämä professuuri on ehdottomasti yksi sellainen. Olen pitkään toiminut professorina taiteen alalla, mutta nyt olen omimmalla alueellani.

Toisaalta nautin pienistä huomioista, joita syntyy joskus pitkänkin ajatusten pyörittelyn seurauksena.

Mitä vaaditaan tutkijalta?

Sanon aina jatko-opiskelijoilleni, että tärkeintä on tarpeeksi syvä kiinnostus omaan aiheeseen. Vain sen avulla jaksaa tehdä työtä pitkäjänteisyydellä, jota vaaditaan vaikeista kohdista selviämiseen.

Kiinnostuksen ja uteliaisuuden lisäksi vaaditaan myös tarkkaavaisuutta, jotta tunnistaa tärkeitä asioita matkan varrella – varsinkin oman ajattelun ulkopuolelta.

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Koska yliopisto on tuttu, minulla on jo käynnissä monia kiinnostavia projekteja. Toivon saavani uusia jatko-opiskelijoita, joita voin auttaa ja tukea eteenpäin tutkijanuralla. Pitkäaikainen haaveeni on parin kirjaprojektin käynnistäminen, ja niitä haluaisin edistää kaikessa rauhassa.

Vedin pari vuotta Aalto-yliopiston kaikille opiskelijoille suunnattujen, yliopiston laajuisten taideopintojen UWAS-kokonaisuutta. Nyt vetovastuu siirtyy muille, mutta jatkan vielä niilläkin kursseilla opettamista mahdollisuuksien mukaan. Ensi vuodelle on suunnitteilla ainakin kaupunkivalokuvauksen kurssi. On aina avartavaa opettaa ihmisiä, joiden traditiot tulevat täysin oman alan ulkopuolelta.

Harri Laakso ja muut Aalto-yliopiston uudet vakinaistetut professorit kertovat tutkimuksestaan 30. tammikuuta järjestettävässä Installation Talks -tapahtumassa. Tervetuloa mukaan! Lisätietoja tapahtumasta täällä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Metsähovin radio-observatorio
Yhteistyö Julkaistu:

Kansainvälinen yhteistyö tärkeää radio-observatoriolle

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion 50-vuotinen kansainvälinen yhteistyö saa jatkoa, kun astrofysiikan tutkimuskeskuksen ACME-ohjelma käynnistyi.
Peter Liljeroth
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Eurooppalainen jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Professori Peter Liljeroth sai Euroopan tutkimusneuvostolta miljoonarahoituksen kvanttimateriaalien kehittämiseen. Uusista materiaaleista toivotaan rakennusainesta toistaiseksi ennennäkemättömiin kvanttilaitteisiin.
A woman with blonde hair stands with arm resting on a ledge with a grey background.
Nimitykset Julkaistu:

Fysiikan professori: Ydinsimulaatiot vaativat tehokkaita tietokoneita, ja siinä “Suomi on edelläkävijä”

Andrea Sand johtaa suurta kansainvälistä Nuclear Materials and Engineering -tutkimusryhmää, jonka rahoitukset ja yhteistyökumppanuudet kattavat koko Euroopan.
Metsähovin tutkimusaseman alue rakennuksineen kuvattuna ylhäältä päin syksyisessä maisemassa metsän keskellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Suomen ainoa radio-observatorio selvittää avaruuden salaisuuksia

Kirkkonummella sijaitseva Metsähovi kerää tietoa muun muassa Auringosta, kvasaareista ja mustista aukoista. Samalla koulutetaan tulevaisuuden avaruusosaajia.