Uutiset

Olav Thonin säätiön kansainvälinen tutkijapalkinto akateemikko, emeritaprofessori Riitta Harille

Ansiokkaasta aivotutkimuksesta myönnetty tutkijapalkinto on suuruudeltaan noin 518 000 euroa.
Kuva: Mikael Ahlfors, Keskuskauppakamarin Naisjohtajaohjelma.

Akateemikko Riitta Harille on myönnetty Norjassa Olav Thonin säätiön kansainvälinen tutkijapalkinto ansiokkaasta aivotutkimuksesta. Palkinto on suuruudeltaan viisi miljoonaa Norjan kruunua eli noin 518 000 euroa.

Säätiön puheenjohtajan Olav Thonin mukaan emeritaprofessori Riitta Hari on erittäin arvostettu aivotutkija. Harin ansiosta tutkimusalalla on tehty useita läpimurtoja.

Olav Thonin säätiön asiantuntijakomitean johtajan ja Karolinska Instituutin rehtorin, professori Ole Petter Ottersenin mukaan Haria pidetään magnetoenkefalografiatutkimuksen (MEG) pioneerina jo 1980-luvulta saakka.

”Palkinto tuli minulle täytenä yllätyksenä. Olen ollut nyt kaksi vuotta emeritaprofessorina Aalto-yliopiston taiteen laitoksella, jossa olen pyrkinyt madaltamaan taiteen ja aivotutkimuksen raja-aitoja. Olen ilokseni päässyt myös taiteen ja muotoilun laitosten keramiikkakursseille”, kertoo palkinnosta ilahtunut emeritaprofessori Riitta Hari.

Hari johti Aalto-yliopiston aivotutkimusta yli 30 vuoden ajan. Hänet nimitettiin tieteen akateemikoksi vuonna 2010. Hari on julkaissut yli 300 vertaisarvioitua lehtiartikkelia ja lukuisia muita julkaisuja. Hari sai Suomen tiedepalkinnon vuonna 2009, Louis Jeantet –lääketiedepalkinnon 2003 ja Matti Äyräpää -lääketiedepalkinnon 2001.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.