Uutiset

Ohjatusti laiskotteleva tietokone on hyvä ongelmanratkoja

Ohjelmointitekniikan parannus voi nopeuttaa esimerkiksi rahtiliikenteen ja sähköverkkojen vikojen korjaamista.

Kun täydessä lastissa olevan rahtijunan moottori hajoaa, kuljetusyhtiö on tiukan haasteen edessä: korvaajan pitää olla paitsi riittävän tehokas, myös yhteensopiva muiden vaatimusten, kuten sähköverkon, raideleveyden ja junan merkinantojärjestelmän kanssa.

Täydellistä ja samalla toteuttamiskelpoista ratkaisua haravoivilta tietokoneilta loppuu laskentakapasiteetti nykyisillä hakumetodeilla, ja ihmisaivoilta etsintään kuluu yksinkertaisesti liikaa aikaa.

”Yrityksille aika taas on oikeasti rahaa, koska isoista viivästyksistä joutuu usein maksamaan sakkoja ja bisnes voi jopa pysähtyä kokonaan”, sanoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Antonius Weinzierl, joka on yhdessä KU Leuvenin kollegansa Bart Bogaertsin kanssa kehittänyt parannuksen sääntöjen laiskoja ilmentymiä hyödyntävään ohjelmointitekniikkaan (lazy grounding).

Lazy grounding on viime vuosina yleistynyt metodi, jolla tietokone ohjataan keskittämään laskentakapasiteettinsa vain kiireellisimpiin ja olennaisimpiin tehtäviin. ”Laiskottelu” vapauttaa muistia, mutta ongelmatilanteissa kone jää helposti jumiin – ja taas kuluu aikaa. Weinzierlin ja Bogaertsin idea on osoittaa koneelle kriittisimmät kohdat, joissa etsintä voi mennä vikaan ja jättää muut kohdat huomiotta.

”Periaate on vähän sama kuin labyrintissä”, Weinzierl kuvailee Tukholmassa järjestetyssä, tekoälytutkijoiden arvostetuimpiin kuuluvassa, IJCAI-ECAI-18-konferenssissa esiteltyä ideaa.

”Ilman karttaa labyrintistä ulos päästäkseen voi joutua kokeilemaan kaikkia vaihtoehtoja. Nykyiset tietokoneohjelmat ratkaisevat tällaiset tilanteet piirtämällä ensin labyrintistä täydellisen kartan ja alkavat vasta sitten etsiä tietä ulos.”

Täydellisen kartan piirtäminen vie kuitenkin valtavasti muistia. Laiskottelemaan ohjelmoitu tietokone taas lähtisi labyrinttiin ilman karttaa ja voisi jäädä pyörimään epätietoisena paikoillaan.

”Meidän ratkaisumme on tarjota paikallinen, tarpeeseen tilattu kartta, joka osoittaa, missä reitti lähti väärään suuntaan ja mitä kautta pääsee taas oikealle polulle”, Weinzierl selittää.

Tutkijat uskovat, että lähestymistapa hyödyttää erityisesti teollisuutta ja suuryrityksiä, jotka joutuvat etsimään ratkaisuja satojen parametrien muodostamien tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Rahtiliikenteen lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi IT- ja sähköverkkoalan yritykset.

Julkaisu

Bart Bogaerts and Antonius Weinzierl: Exploiting Justifications for Lazy Grounding of Answer Set Programs, Proceedings of the Twenty-Seventh International Joint Conference on Artificial Intelligence. Main track. Pages 1737-1745.

https://doi.org/10.24963/ijcai.2018/240

Lisätietoja

Antonius Weinzierl
[email protected]
Puh. 050 4346805

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.