Uutiset

Nokia-analyysi pääsi organisaatio- ja johtamistutkimuksen ykkösjulkaisuun

Timo Vuoren ja Quy Huyn artikkeli johtoportaan tunteiden vaikutuksesta matkapuhelinjätin alamäkeen on herättänyt kiinnostusta ympäri maailmaa.

Aalto-yliopiston strategisen johtamisen professorin Timo Vuoren ja ranskalaisen Inseadin kauppakorkeakoulun strategian professorin Quy Huyn artikkeli Distributed Attention and Shared Emotions in the Innovation Process: How Nokia Lost the Smartphone Battle julkaistiin hiljattain Administrative Science Quarterly -lehdessä. Saavutus on merkittävä: kyseessä on johtamis- ja organisaatiotutkimuksen arvostetuin lehti, joka julkaisee vuodessa ainoastaan 16 tiukan seulan läpäissyttä artikkelia, usein maailman huippuyliopistojen tutkijoilta. Artikkeli on saanut paljon julkisuutta paitsi Suomessa myös kansainvälisessä mediassa.

– ASQ painottaa teorian kehittämistä, ja se oli tärkein kriteeri myös artikkelimme hyväksymiselle. Kehitämme uutta teoriaa siitä, miten jaetut tunteet vaikuttavat organisaation innovaatioprosessin. Erityisesti haluamme selvittää, miten tunteiden vaikutus täydentää rakenteiden ja kognitiivisten rajoitteiden vaikutusta siihen, miten eri ryhmien ajatukset prosessissa yhdistyvät, Timo Vuori kertoo.

Pelkoa ja salailua

Innovaatioprosessi vaatii tehokasta tiedonkulkua eri johtoportaiden välillä ja niiden sisällä. Timo Vuoren ja Qyu Huyn tutkimuksessa paljastui, että Nokiassa tiedon liikkumisen ja siten innovaatioiden tielle tuli pelon ilmapiiri. Organisaation rakenteista johtunut huomion keskittyminen eri asioihin eri ryhmissä sekä tarinat ylimpien johtajien aggressiivisesta käytöksestä aiheuttivat keskijohdossa pelkoa ylintä johtoa kohtaan. Tämä sai heidät salaamaan ikäviä asioita, mikä taas esti tarvittavien korjausaskelien ottamisen.

Monet suomalaiset organisaatiot voisivat lisätä innovatiivisuuttaan ja tehostaa toimintaansa tunteiden paremmalla johtamisella.

– Artikkelimme on osa laajempaa tutkimussuuntaa, joka selvittää tunteiden ja ilmapiirin vaikutusta organisaation toimintaan ja sitä kautta suorituskykyyn. Monet suomalaiset organisaatiot voisivat lisätä innovatiivisuuttaan ja tehostaa toimintaansa tunteiden paremmalla johtamisella. Se ei välttämättä tarkoita pehmoilua, vaan strategian kehittämistä ja toteuttamista tukevan tunnekokonaisuuden luomista. 

Lisätietoja:

Professori Timo Vuori
Puh. 050 441 9072
[email protected]

Lue artikkeli täällä (asq.sagepub.com)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
image of Aaltodoc main page
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aaltodoc päivitetään, ulkoasu muuttuu

Aaltodoc on päivitetty uuteen versioon
Professor Dessbesell in a lab, wearing a green jacket
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luana Dessbesell haluaa muuttaa biotuotetutkimuksen kaupalliseksi menestykseksi

Professori Luana Dessbesellin tavoite on kuroa umpeen yliopiston ja teollisuuden välinen kuilu. Dessbesellin luotsaama monitieteellinen tutkimusryhmä Sustainable Bioproducts Innovation tukee uusien metsäpohjaisten innovaatioiden kehitystä ja kaupallistamista.