Uutiset

Nobelisti neuvoo seuraamaan intohimoa

Biokemisti Edmond H. Fischer vieraili Aallossa. Virkeä 94-vuotias jakoi yleisöluennolla kokemuksiaan tutkijan urasta ja tieteestä.

Mitkä asiat innostavat sinua?

Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä ei vielä tiedetä. Tiede on toki opettanut ja kertonut meille paljon totuuksia. Seuraan kuitenkin mielelläni tieteen mysteereitä ja asioita, jotka ovat vielä löytämättä. Luen tieteellisistä lehdistä vaikkapa kvanttimekaniikasta, vaikka en siitä mitään ymmärräkään. Minua kiinnostaa, miksi tutkijat esittävät juuri tiettyjä kysymyksiä ja mitä he haluavat löytää. Nyt eläkkeellä ollessani voin jo nauttia siitä, mitä luen. Ei tarvitse koko ajan miettiä, miten tämä uusi asia vaikuttaa juuri meidän tutkimukseemme.

Mitä neuvoja antaisit nuorille tutkijoille?

Kun etsii omaa erikoisalaa, tulee seurata omaa intohimoa ja tarttua aiheeseen, joka innostaa. Tietenkin kannattaa valita mieluummin tärkeä kuin triviaali ala, ja mielellään myös sellainen, jonka sisällä ei ole liiallista kilpailua.

Miten tiede on muuttunut urasi aikana?

Yksi selkeä muutos on tiedon määrän huima kasvu. Kun olin nuori tutkija, pystyin seuraamaan kaikkea omaan alaani liittyvää tutkimusta. Kerran kuussa ilmestyneessä lehdessä oli 60 sivua luettavaa, ja pysyin ajan tasalla. Nyt tietoa on tarjolla valtavasti, niin kirjallisessa muodossa kuin erilaisissa seminaareissa. Nuorten tutkijoiden pitää hallita oma erikoisalansa ja samaan aikaan oppia tuntemaan koko laajempi kenttä. Tänään haasteena ei ole tiedon saaminen vaan kaiken sen hallitseminen.

Yhdysvaltalainen Edmond H. Fischer sai Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 1992 yhdessä Edwin G. Krebsin kanssa. Fischer on tutkinut solun toimintaa ja etenkin solunsisäistä signaalinvälitystä. Nobelin palkinto myönnettiin solun toimintaa eri tavoin säätelevän mekanismin, proteiinifosforylaation, löytämisestä.Proteiinifosforylaatio on keskeisesti mukana aineenvaihdunnassa ja glukoosin muuntumisessa solujen polttoaineeksi. Poikkeamat proteiinifosforylaatiossa ovat taustalla monien syöpäsairauksien sekä diabeteksen synnyssä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.