Uutiset

Nobelisti neuvoo seuraamaan intohimoa

Biokemisti Edmond H. Fischer vieraili Aallossa. Virkeä 94-vuotias jakoi yleisöluennolla kokemuksiaan tutkijan urasta ja tieteestä.

Mitkä asiat innostavat sinua?

Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä ei vielä tiedetä. Tiede on toki opettanut ja kertonut meille paljon totuuksia. Seuraan kuitenkin mielelläni tieteen mysteereitä ja asioita, jotka ovat vielä löytämättä. Luen tieteellisistä lehdistä vaikkapa kvanttimekaniikasta, vaikka en siitä mitään ymmärräkään. Minua kiinnostaa, miksi tutkijat esittävät juuri tiettyjä kysymyksiä ja mitä he haluavat löytää. Nyt eläkkeellä ollessani voin jo nauttia siitä, mitä luen. Ei tarvitse koko ajan miettiä, miten tämä uusi asia vaikuttaa juuri meidän tutkimukseemme.

Mitä neuvoja antaisit nuorille tutkijoille?

Kun etsii omaa erikoisalaa, tulee seurata omaa intohimoa ja tarttua aiheeseen, joka innostaa. Tietenkin kannattaa valita mieluummin tärkeä kuin triviaali ala, ja mielellään myös sellainen, jonka sisällä ei ole liiallista kilpailua.

Miten tiede on muuttunut urasi aikana?

Yksi selkeä muutos on tiedon määrän huima kasvu. Kun olin nuori tutkija, pystyin seuraamaan kaikkea omaan alaani liittyvää tutkimusta. Kerran kuussa ilmestyneessä lehdessä oli 60 sivua luettavaa, ja pysyin ajan tasalla. Nyt tietoa on tarjolla valtavasti, niin kirjallisessa muodossa kuin erilaisissa seminaareissa. Nuorten tutkijoiden pitää hallita oma erikoisalansa ja samaan aikaan oppia tuntemaan koko laajempi kenttä. Tänään haasteena ei ole tiedon saaminen vaan kaiken sen hallitseminen.

 

Yhdysvaltalainen Edmond H. Fischer sai Nobelin lääketieteen palkinnon vuonna 1992 yhdessä Edwin G. Krebsin kanssa. Fischer on tutkinut solun toimintaa ja etenkin solunsisäistä signaalinvälitystä. Nobelin palkinto myönnettiin solun toimintaa eri tavoin säätelevän mekanismin, proteiinifosforylaation, löytämisestä.Proteiinifosforylaatio on keskeisesti mukana aineenvaihdunnassa ja glukoosin muuntumisessa solujen polttoaineeksi. Poikkeamat proteiinifosforylaatiossa ovat taustalla monien syöpäsairauksien sekä diabeteksen synnyssä.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita työskentelemässä. Kuva: Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Naisyrittäjät pelkäävät sotaa enemmän kuin miehet

Naisyrittäjät pelkäävät Ukrainassa käytävää sotaa enemmän kuin miespuoliset kollegansa, käy ilmi Kauppakorkeakoulun tuoreesta tutkimuksesta.
Kuvassa näkyy Taloudenpuolustuskurssin puhujia keskustelemassa lavalla.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Historian kahdeksannella Taloudenpuolustuskurssilla puhuttiin riskeistä

Radikaalissa epävarmuudessa kannattaa pyrkiä hahmottamaan erilaisia skenaarioita ja suhtautua kriittisesti tarinoihin ”uudesta ajasta”, sanovat Kauppakorkeakoulun professorit.
Leila Arstila solving an escape game challenge together with Santtu Sievänen. Veeti Ojanperä helped to find the solution. Copyright: David Bohmann
Opinnot Julkaistu:

Linda Liukkaan tapaaminen rohkaisi Leila Arstilaa vaihtamaan tietotekniikkaan – nyt hän edusti Suomea kyberturvallisuuskilpailuissa Itävallassa

Tietotekniikan laitoksen maisteriopiskelija Leila Arstila osallistui 13.–16. syyskuuta Euroopan kyberturvallisuuskilpailuihin (European Cyber Security Challenge) Itävallassa. Kilpailu on suunnattu nuorille tietoturvaosaajille ja sen järjestäjää muun muassa Euroopan Unionin kyberturvallisuusvirasto (ENISA).
Electronics - ICT Otaniemessä. Mikroelektroniikan suunnittelua.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EU rahoittaa lähes 20 miljoonalla eurolla konsortiota tulevaisuuden tutkatutkimuksessa

Aalto-yliopisto on mukana ARTURO-konsortiossa, jota rahoittaa Euroopan puolustusrahasto (EDF).