Uutiset

Naiset tarvitsevat tietotekniikassa roolimalleja ja tietoa teknologian avulla saavutettavista hyödyistä

Naiset ja miehet kokevat lähtökohtaisesti eri tavoin muun muassa tietotekniikan ihmisläheisyyden.
Kuva elokuvaillasta Futuricen tiloissa.

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT järjesti toukokuussa elokuvaillan ohjelmistoyritys Futuricen tiloissa. HIIT toi maahan Yhdysvalloissa tehdyn dokumenttielokuvan Code - Debugging the Gender Gap. Elokuvan teemoina ovat ohjelmointi, sukupuoli sekä vähemmistöt.

-              Sukupuoli on aiheena hyvin latautunut. Elokuvan jälkeisessä paneelikeskustelussa merkittävintä oli kulttuurierojen esiintuominen, koska elokuva itsessään antaa aiheesta melko yhdysvaltalaisen kuvan. Ei asia silti ole Suomessakaan niin yksinkertainen - meidän tulee myös kiinnittää huomiota naistyöntekijöiden kohtelemiseen, kertoo HIITin tutkija Matti Nelimarkka tilaisuuden taustoista.

Sukupuolierot alkavat korostua jo peruskoulun aikana. Tutkimusten mukaan tytöillä on poikia useammin tunne tietoteknisestä osaamattomuudesta. Sama tunne ei koske yhtä vahvasti poikia - vaikka heidän osaamisensa olisi jopa samalla tasolla.

-              Osallistuin matematiikkakilpailuun, jolloin finalisteihin päätyi yksi tyttö ja minä. Kilpailun kärjessä oli muilta osin yksi tyttö suhteessa yhdeksään poikaan, kertoo HIITin 14-vuotias TET-harjoittelija Victor Branea.

Dokumenttielokuvan mukaan it-töiden määrä ja koodareiden tarve kasvavat vuosi vuodelta, eikä kasvavaan kysyntään pystytä vastaamaan ilman naisia. Sekä elokuvassa että paneelissa painotettiin roolimallien tärkeyttä. Naisia tarvitaan roolimalleiksi, jotta entistä useampi tyttö suuntaisi it-alalle.

-              Naista saatetaan pitää kummajaisena, joka ei pystyisi esimerkiksi koodaamaan. Naiset saattavat joutua näkemään paljonkin vaivaa osoittaakseen uskottavuutensa, kertoo tietotekniikan laitoksen ainoa naisprofessori Marjo Kauppinen.

Paneelin kommenteissa katsottiin myös, että IT-alan työpaikkailmoitusten laatijoiden olisi lisäksi hyvä miettiä, onko ilmoitus naisille houkutteleva.

-              Usein rekrytointi-ilmoituksissa on teknologiaorientoitunut lista kaikesta siitä teknologiaosaamisesta, joka hakijalla tulee olla. Naisten näkökulma on toisenlainen, he ajattelevat teknologialla saavutettavia hyötyjä. Jos työpaikkahakemukset olisivat monipuolisempia, hakijoiden joukossa olisi sukupuolesta riippumatta enemmän heitä, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan maailmaa teknologian avulla, lisää Kauppinen.

Miehet pystyvät tutkimusten mukaan luonnostaankin näkemään tietotekniikassa ihmisläheisiä komponentteja, kun taas naiset kokevat tietotekniikan ensisijaisesti teknisenä.

Lähde: Papastergiou, M. (2008). Are Computer Science and Information Technology still masculine fields? High school students’ perceptions and career choices. Computers & Education, 51(2), 594–608. http://doi.org/10.1016/j.compedu.2007.06.009

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Esiintyjiä tapahtumassa
Mediatiedotteet Julkaistu:

Sustainability Science Days keräsi ennätysyleisön – ensi vuonna tapahtumassa puhkaistaan kestävyyskupla

Suomen suurin kestävän kehityksen tutkimuksen ja innovaatioiden tapahtuma keräsi yhteen yli 1500 asiantuntijaa yli sadasta eri maasta. Tapahtuma järjestettiin Aalto-yliopistolla ja Helsingin yliopistolla tänä vuonna yhteistyössä maailman suurimman kestävän kehityksen kongressin, SRI:n kanssa.
vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Vili Lehdonvirta, kuva:Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet Julkaistu:

Lepääkö valtionhallinto kellarista löytyvien palvelimien vai Amazonin päällä? Vili Lehdonvirta tarkastelee kehitystä ajan ja pilvien yli

Tietotekniikan laitoksen professori Vili Lehdonvirta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Sen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta. Tutkimuksessaan Lehdonvirta kehittää menetelmiä, joiden avulla voidaan piirtää kartalle pilvi-imperiumien laajuus ja sijainti.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.