Uutiset

Naiset tarvitsevat tietotekniikassa roolimalleja ja tietoa teknologian avulla saavutettavista hyödyistä

Naiset ja miehet kokevat lähtökohtaisesti eri tavoin muun muassa tietotekniikan ihmisläheisyyden.
Kuva elokuvaillasta Futuricen tiloissa.

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT järjesti toukokuussa elokuvaillan ohjelmistoyritys Futuricen tiloissa. HIIT toi maahan Yhdysvalloissa tehdyn dokumenttielokuvan Code - Debugging the Gender Gap. Elokuvan teemoina ovat ohjelmointi, sukupuoli sekä vähemmistöt.

-              Sukupuoli on aiheena hyvin latautunut. Elokuvan jälkeisessä paneelikeskustelussa merkittävintä oli kulttuurierojen esiintuominen, koska elokuva itsessään antaa aiheesta melko yhdysvaltalaisen kuvan. Ei asia silti ole Suomessakaan niin yksinkertainen - meidän tulee myös kiinnittää huomiota naistyöntekijöiden kohtelemiseen, kertoo HIITin tutkija Matti Nelimarkka tilaisuuden taustoista.

Sukupuolierot alkavat korostua jo peruskoulun aikana. Tutkimusten mukaan tytöillä on poikia useammin tunne tietoteknisestä osaamattomuudesta. Sama tunne ei koske yhtä vahvasti poikia - vaikka heidän osaamisensa olisi jopa samalla tasolla.

-              Osallistuin matematiikkakilpailuun, jolloin finalisteihin päätyi yksi tyttö ja minä. Kilpailun kärjessä oli muilta osin yksi tyttö suhteessa yhdeksään poikaan, kertoo HIITin 14-vuotias TET-harjoittelija Victor Branea.

Dokumenttielokuvan mukaan it-töiden määrä ja koodareiden tarve kasvavat vuosi vuodelta, eikä kasvavaan kysyntään pystytä vastaamaan ilman naisia. Sekä elokuvassa että paneelissa painotettiin roolimallien tärkeyttä. Naisia tarvitaan roolimalleiksi, jotta entistä useampi tyttö suuntaisi it-alalle.

-              Naista saatetaan pitää kummajaisena, joka ei pystyisi esimerkiksi koodaamaan. Naiset saattavat joutua näkemään paljonkin vaivaa osoittaakseen uskottavuutensa, kertoo tietotekniikan laitoksen ainoa naisprofessori Marjo Kauppinen.

Paneelin kommenteissa katsottiin myös, että IT-alan työpaikkailmoitusten laatijoiden olisi lisäksi hyvä miettiä, onko ilmoitus naisille houkutteleva.

-              Usein rekrytointi-ilmoituksissa on teknologiaorientoitunut lista kaikesta siitä teknologiaosaamisesta, joka hakijalla tulee olla. Naisten näkökulma on toisenlainen, he ajattelevat teknologialla saavutettavia hyötyjä. Jos työpaikkahakemukset olisivat monipuolisempia, hakijoiden joukossa olisi sukupuolesta riippumatta enemmän heitä, jotka ovat kiinnostuneita muuttamaan maailmaa teknologian avulla, lisää Kauppinen.

Miehet pystyvät tutkimusten mukaan luonnostaankin näkemään tietotekniikassa ihmisläheisiä komponentteja, kun taas naiset kokevat tietotekniikan ensisijaisesti teknisenä.

Lähde: Papastergiou, M. (2008). Are Computer Science and Information Technology still masculine fields? High school students’ perceptions and career choices. Computers & Education, 51(2), 594–608. http://doi.org/10.1016/j.compedu.2007.06.009

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Students
Opinnot Julkaistu:

Kemian tekniikan korkeakoulu avaa haun kesän 2023 kesätyöpaikkoihin tutkimusryhmissä

Etsimme innokkaita opiskelijoita liittymään joukkoomme ensi kesäksi. Yhteensä 24 paikkaa auki kaikilla laitoksillamme. Ihanteellinen hakija on erittäin motivoitunut ja kykenee esimerkiksi avustamaan ja suorittamaan erilaisia laboratoriotehtäviä, kokeita ja kehittämään omia tutkimustaitoja. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada käytännön kokemusta tutkimushankkeista ja työskennellä rinnakkain tohtoriopiskelijoiden ja post doc -tutkijoiden kanssa.
Risto Siilasmaa. Kuva: WithSecure
Yhteistyö Julkaistu:

Yrittäjä Risto Siilasmaa kannustaa opiskelijoita muuttamaan maailmaa

Aalto-yliopiston alumni, Risto Siilasmaa rohkaisi Aalto International Talent -ohjelman osallistujia muuttamaan maailmaa.
.
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2023 kursseille alkaa

Kesäkoulun kurssivalikoimasta 2023 löytyy viisi kandidaattitason kurssia ja kolme maisterivaiheen kurssia, ja ne on suunnattu niin poikkitieteelliselle ja kansaiväliselle osallistujakunnalle.
Fluffy, colourful design by fashion design graduate Tuuli-Tytti Koivula, Aalto University
Palkitut Julkaistu:

Tuuli-Tytti Koivula voitti pohjoismaisten muotikoulujen Alpha 23 -kilpailun

Muodin pääaineesta valmistunut Tuuli-Tytti Koivula Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta voitti pääpalkinnon Alpha-kilpailussa Kööpenhaminassa, Tanskassa 31. tammikuuta.