Uutiset

ModerninArvo-hankkeessa vaikutetaan keskusteluun modernin rakennuskannan kohtalosta

Hiilineutraalin Suomen luomisessa keskeisin yksittäinen osa-alue on korjausrakentaminen. Yltyvä nuoren rakennuskannan ja alueiden purkaminen ja korvaaminen hiili-intensiivisellä rakentamisella on kestävyyden kannalta ongelmallista. ModerninArvo-hanke pyrkii löytämään eri alojen tutkijoiden välisellä keskustelulla ratkaisuja arkkitehtuurin yhä lyhyemmäksi muuttuvaan elinkaareen ja viime vuosikymmenten arkkitehtuurin korjaamiseen sekä uudelleenkäyttöön. Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Harustie Meri-Rastilassa.

Suomessa eletään 2020-luvulla maan historian merkittävimmän purkuaallon uhan alla. Niin merkittäviä julkisia rakennuksia kuin jopa kokonaisia asuinalueita ja toimistotaloja puretaan vetoamalla rakennuskannan soveltumattomuuteen uusiin käyttötarkoituksiin.  

Purkaminen ja uuden rakentaminen tuottaa merkittävästi hiilipäästöjä ja kuluttaa raaka-aineita, minkä vuoksi kysymys on merkittävimmästä yksittäisestä tekijästä hiilineutraalin Suomen luomisessa. Lisäksi monet 1900-luvun lopun asuinalueet, maisemat ja arkiset elinympäristöt ovat uhan alla. Niitä saatetaan joskus kaivata kuin 1960-luvulla hävitettyjä puukaupunkeja. 

ModerninArvo-hanke lähestyy maan historian laajimman purkuaallon monialaisesta näkökulmasta. Hankkeessa tarkastellaan muutaman vuosikymmenen ikäisen rakennuskannan kohtaloa useiden eri alojen tutkijoiden ja vaikuttajien välisissä työpajoissa. Tavoitteena on ratkaisukeskeinen toiminta, sillä moderniin rakennusperintöön ja asuinalueisiin liittyvä tutkimus ja keskustelu on usein erittäin polarisoitunutta ja tarkastelee asioita yhden tieteenalan näkökulmista.  

Kaksivuotinen Aalto-yliopiston koordinoima hanke rahoitetaan Suomen kulttuurirahaston Argumenta-apurahalla. Vuosina 2021–2022 toteutettavia Argumenta-hankkeita yhdistää kestävyysteema, ja niissä tuotetaan tutkijoiden välisen keskustelun kautta uusia vastauksia ja johtopäätöksiä yhteiskunnallisesti haastaviin kysymyksiin ja viestitään tuloksista tieteen sisäpiiriä laajemmalle yleisölle. 

Hanketta vetävän apulaisprofessori Panu Savolaisen lisäksi työryhmässä on mukana tutkijoita ja alan toimijoita Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta sekä restaurointi- ja kulttuuriperintöorganisaatioista. Hankkeen työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin kutsutaan tutkimusinstituutioiden lisäksi elinkeinoelämän sekä rakennusalan hallinnollisen ja lainsäädännöllisen sektorin toimijoita. Hankkeen työpajat suunnittelee Demos Helsinki. 

Hankkeen keskeisinä menetelminä ovat sosiaalinen media, yleisölle avoimet seminaarit ja hankkeen aikana kuvattava dokumenttielokuva. Asiantuntijoille järjestettävien työpajojen ja seminaarien lisäksi hanke järjestää seminaareja yleisölle sekä laatii päättäjille ja laajemmalle yleisölle suunnatun keskustelunavauksen. 

Hankkeen kotisivu

Lisätietoja: 

Panu Savolainen                                                                                                    

Apulaisprofessori, FT, arkkitehti SAFA                                               

[email protected], +358 50 475 6727 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.