Uutiset

ModerninArvo-hankkeessa vaikutetaan keskusteluun modernin rakennuskannan kohtalosta

Hiilineutraalin Suomen luomisessa keskeisin yksittäinen osa-alue on korjausrakentaminen. Yltyvä nuoren rakennuskannan ja alueiden purkaminen ja korvaaminen hiili-intensiivisellä rakentamisella on kestävyyden kannalta ongelmallista. ModerninArvo-hanke pyrkii löytämään eri alojen tutkijoiden välisellä keskustelulla ratkaisuja arkkitehtuurin yhä lyhyemmäksi muuttuvaan elinkaareen ja viime vuosikymmenten arkkitehtuurin korjaamiseen sekä uudelleenkäyttöön. Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Harustie Meri-Rastilassa.

Suomessa eletään 2020-luvulla maan historian merkittävimmän purkuaallon uhan alla. Niin merkittäviä julkisia rakennuksia kuin jopa kokonaisia asuinalueita ja toimistotaloja puretaan vetoamalla rakennuskannan soveltumattomuuteen uusiin käyttötarkoituksiin.  

Purkaminen ja uuden rakentaminen tuottaa merkittävästi hiilipäästöjä ja kuluttaa raaka-aineita, minkä vuoksi kysymys on merkittävimmästä yksittäisestä tekijästä hiilineutraalin Suomen luomisessa. Lisäksi monet 1900-luvun lopun asuinalueet, maisemat ja arkiset elinympäristöt ovat uhan alla. Niitä saatetaan joskus kaivata kuin 1960-luvulla hävitettyjä puukaupunkeja. 

ModerninArvo-hanke lähestyy maan historian laajimman purkuaallon monialaisesta näkökulmasta. Hankkeessa tarkastellaan muutaman vuosikymmenen ikäisen rakennuskannan kohtaloa useiden eri alojen tutkijoiden ja vaikuttajien välisissä työpajoissa. Tavoitteena on ratkaisukeskeinen toiminta, sillä moderniin rakennusperintöön ja asuinalueisiin liittyvä tutkimus ja keskustelu on usein erittäin polarisoitunutta ja tarkastelee asioita yhden tieteenalan näkökulmista.  

Kaksivuotinen Aalto-yliopiston koordinoima hanke rahoitetaan Suomen kulttuurirahaston Argumenta-apurahalla. Vuosina 2021–2022 toteutettavia Argumenta-hankkeita yhdistää kestävyysteema, ja niissä tuotetaan tutkijoiden välisen keskustelun kautta uusia vastauksia ja johtopäätöksiä yhteiskunnallisesti haastaviin kysymyksiin ja viestitään tuloksista tieteen sisäpiiriä laajemmalle yleisölle. 

Hanketta vetävän apulaisprofessori Panu Savolaisen lisäksi työryhmässä on mukana tutkijoita ja alan toimijoita Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta sekä restaurointi- ja kulttuuriperintöorganisaatioista. Hankkeen työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin kutsutaan tutkimusinstituutioiden lisäksi elinkeinoelämän sekä rakennusalan hallinnollisen ja lainsäädännöllisen sektorin toimijoita. Hankkeen työpajat suunnittelee Demos Helsinki. 

Hankkeen keskeisinä menetelminä ovat sosiaalinen media, yleisölle avoimet seminaarit ja hankkeen aikana kuvattava dokumenttielokuva. Asiantuntijoille järjestettävien työpajojen ja seminaarien lisäksi hanke järjestää seminaareja yleisölle sekä laatii päättäjille ja laajemmalle yleisölle suunnatun keskustelunavauksen. 

Hankkeen kotisivu

Lisätietoja: 

Panu Savolainen                                                                                                    

Apulaisprofessori, FT, arkkitehti SAFA                                               

[email protected], +358 50 475 6727 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Informaationäytöllä on säätietoja, uutisia ja tapahtumia.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Välinpitämätön vilkaisu vai aitoa kiinnostusta? Uusi malli ennustaa, mikä näytöllä vangitsee katsojan

Aalto-yliopiston ja Suomen tekoälykeskus FCAI:n tutkijoiden kehittämä menetelmä auttaa valitsemaan katsojia palvelevia sisältöjä julkisten tilojen informaationäyttöihin.
Henkilö seisoo kädet puuskassa seinän edessä, jolle on heijastettu virtapiirejä esittävä kuva ja katselee tyynen näköisenä poispäin kamerasta.
Mediatiedotteet, Opinnot Julkaistu:

Verkostoyliopisto FITech sai lisäaikaa maksuttomille ICT-kursseille

Tietotekniikan alan kaikille avoimia kursseja jatketaan opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä vuoden 2023 loppuun.
Tilannekuvia siitä, miten hiukkaset muuttavat muotoaan prosessin eri vaiheissa niitten alkuperäisestä jakautumisesta lopputulokseen. Kuva: Aalto-yliopisto
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat keksivät, miten jäljitellä veden ja tuulen tapaa siirtää materiaaleja

Hiukkaset siirtyvät tärinälevyllä haluttuun muotoon energiakentän ja älykkään algoritmin avulla. Tulevaisuudessa menetelmää voisi hyödyntää esimerkiksi solujen lajittelussa sekä uusissa valmistusteknologioissa.
Kuva Mekong-joelta
Mediatiedotteet Julkaistu:

Ilmastonmuutoksen vaikutukset lisäävät vesidiplomatian tarvetta

Vesikysymykset ovat yhä enemmän myös politiikkaa. Siksi niitä setviessä ei voi loputtomiin väistellä jännitteitä, sanoo tutkija.