Uutiset

ModerninArvo-hankkeessa vaikutetaan keskusteluun modernin rakennuskannan kohtalosta

Hiilineutraalin Suomen luomisessa keskeisin yksittäinen osa-alue on korjausrakentaminen. Yltyvä nuoren rakennuskannan ja alueiden purkaminen ja korvaaminen hiili-intensiivisellä rakentamisella on kestävyyden kannalta ongelmallista. ModerninArvo-hanke pyrkii löytämään eri alojen tutkijoiden välisellä keskustelulla ratkaisuja arkkitehtuurin yhä lyhyemmäksi muuttuvaan elinkaareen ja viime vuosikymmenten arkkitehtuurin korjaamiseen sekä uudelleenkäyttöön. Hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.
Harustie Meri-Rastilassa.

Suomessa eletään 2020-luvulla maan historian merkittävimmän purkuaallon uhan alla. Niin merkittäviä julkisia rakennuksia kuin jopa kokonaisia asuinalueita ja toimistotaloja puretaan vetoamalla rakennuskannan soveltumattomuuteen uusiin käyttötarkoituksiin.  

Purkaminen ja uuden rakentaminen tuottaa merkittävästi hiilipäästöjä ja kuluttaa raaka-aineita, minkä vuoksi kysymys on merkittävimmästä yksittäisestä tekijästä hiilineutraalin Suomen luomisessa. Lisäksi monet 1900-luvun lopun asuinalueet, maisemat ja arkiset elinympäristöt ovat uhan alla. Niitä saatetaan joskus kaivata kuin 1960-luvulla hävitettyjä puukaupunkeja. 

ModerninArvo-hanke lähestyy maan historian laajimman purkuaallon monialaisesta näkökulmasta. Hankkeessa tarkastellaan muutaman vuosikymmenen ikäisen rakennuskannan kohtaloa useiden eri alojen tutkijoiden ja vaikuttajien välisissä työpajoissa. Tavoitteena on ratkaisukeskeinen toiminta, sillä moderniin rakennusperintöön ja asuinalueisiin liittyvä tutkimus ja keskustelu on usein erittäin polarisoitunutta ja tarkastelee asioita yhden tieteenalan näkökulmista.  

Kaksivuotinen Aalto-yliopiston koordinoima hanke rahoitetaan Suomen kulttuurirahaston Argumenta-apurahalla. Vuosina 2021–2022 toteutettavia Argumenta-hankkeita yhdistää kestävyysteema, ja niissä tuotetaan tutkijoiden välisen keskustelun kautta uusia vastauksia ja johtopäätöksiä yhteiskunnallisesti haastaviin kysymyksiin ja viestitään tuloksista tieteen sisäpiiriä laajemmalle yleisölle. 

Hanketta vetävän apulaisprofessori Panu Savolaisen lisäksi työryhmässä on mukana tutkijoita ja alan toimijoita Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta sekä restaurointi- ja kulttuuriperintöorganisaatioista. Hankkeen työpajoihin ja muihin tilaisuuksiin kutsutaan tutkimusinstituutioiden lisäksi elinkeinoelämän sekä rakennusalan hallinnollisen ja lainsäädännöllisen sektorin toimijoita. Hankkeen työpajat suunnittelee Demos Helsinki. 

Hankkeen keskeisinä menetelminä ovat sosiaalinen media, yleisölle avoimet seminaarit ja hankkeen aikana kuvattava dokumenttielokuva. Asiantuntijoille järjestettävien työpajojen ja seminaarien lisäksi hanke järjestää seminaareja yleisölle sekä laatii päättäjille ja laajemmalle yleisölle suunnatun keskustelunavauksen. 

Hankkeen kotisivu

Lisätietoja: 

Panu Savolainen                                                                                                    

Apulaisprofessori, FT, arkkitehti SAFA                                               

[email protected], +358 50 475 6727 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.