Uutiset

Minun Kauppis-muistoni: Laatuhankkeet ovat olleet aivan keskeisiä Kauppiksen kehitykselle

”Triple crown kertoo laadusta.”
Esa Ahonen, entinen hallintojohtaja, Kauppakorkeakoulu

Toimin Kauppiksessa ja Aalto-yliopistossa eri tehtävissä vuosina 1975–79 ja 1986–2016 eli yhteensä noin 33 vuoden ajan. Pisimpään toimin hallintojohtajana sekä sen jälkeen Aalto-yliopistoa rakentaneen A8-tiimin* jäsenenä ja sittemmin vielä konsernitaloustehtävissä. Tein paljon töitä myös yliopiston yritystoiminnan kehittämiseksi.

Helsingin kauppakorkeakoulun laatuhankkeisiin minulla liittyy paljon innostavia muistoja. Rehtori Eero Kasanen osallistui vuonna 1997 EFMD:n (European Foundation of Management Studies) kokoukseen, jossa päätettiin käynnistää uusi eurooppalainen EQUIS-akkreditointijärjestelmä (European Quality Improvement System), ehkäpä vastapainona amerikkalaiselle AACSB-akkreditoinnille. Palattuaan EFMD:n kokouksesta Eero totesi ilmoittaneensa meidät mukaan arviointiin heti seuraavana vuonna! Muistan hyvin syvän huokailun hallinto- ja palvelukeskuksen henkilöstön keskuudessa, kun menossa oli ennestäänkin jo monta innokkaan uuden rehtorin käynnistämää kehittämishanketta.

Kauppiksella oli jo ennestään MBA-ohjelman AMBA-akkreditointi (Association of MBAs), joten pohjaa laatuleiman hankkimiseen oli jo. Vuosi 1997 oli kuitenkin erittäin työntäyteinen. Oli varsin iso urakka saada vastahakoisimmatkin professorit uskomaan, että kyse ei ollut vain laatuleimojen keräilystä, vaan laadun kehittämisen apuvälineestä. Olin isossa roolissa kokoamassa ensimmäistä EQUIS-itsearviointia, koska meillä ei vielä tuolloin ollut erillistä laatuvastaavaa. Saimme arvioinnin heti ensimmäisten yliopistojen jälkeen vuonna 1998 ja olimme siitä todella ylpeitä. Samana vuonna kävimme läpi vielä toisenkin yhtä tiukan arvioinnin, mikä johti siihen, että pääsimme CEMS-huippuyliopistoverkoston jäseneksi. Siinä työssä meille olikin jo suurta apua EQUIS-projektin tuloksista.

Sittemmin Kauppis sai vararehtori Olli Ahtolan johdolla vielä AACSB-akkreditoinnin vuonna 2007, ensimmäisenä kauppakorkeakouluna Pohjoismaissa. Muistan aina kateellisten Copenhagen Business Schoolin kollegojen kommentit ja ilmeet, kun he kuulivat uutisen. Vain harvoilla kauppakorkeakouluilla koko maailmassa oli ”triple crown” eli kaikki kolme arvostettua laatuleimaa.

Uskon, että näillä tunnustuksilla, joiden perustana on monien vuosien aikana luotu korkea laatu, on ollut hyvin suuri merkitys Kauppiksen maineelle erittäin laadukkaana kansainvälisenä kauppakorkeakouluna. Aalto-yliopiston aikana kansainvälistyminen on sitten edennyt aivan uudelle tasolle.

#kauppis110

------------------------

CEMS-lyhenne tuli alun perin sanoista ”Community of European Management Schools and International Companies”, nykyisin CEMS on aukikirjoitettuna ”The Global Alliance of Management Education”.

Myös amerikkalainen AACSB on nykyisin globaali toimija. Aiemmin AACSB-lyhenne tuli sanoista “American Assembly of Collegiate Schools of Business”, nykyisin nimi on “Association to Advance Collegiate Schools of Business”.

*Esa Ahonen, Mauri Airila, Jari Jokinen, Outi Krause, Markku Markkula, Pekka Saarela, Timo Saarinen ja Hannu Seristö muodostivat A8-tiimin.

Esa Ahonen
entinen hallintojohtaja ja paljon muuta

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta v. 2021

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: