OtaNano
Otaniemen mikro- ja nanoteknologioiden infrastruktuuri OtaNano on kansallinen tutkimusinfrastruktuuri kilpailukykyisen tutkimuksen harjoittamiseen nanotieteiden ja -teknologian sekä kvanttiteknologioiden alalla.
Nokia Säätiö on myöntänyt vuoden 2020 tunnustuspalkinnon kvanttilaskennan kehitystyöstä Aalto-yliopiston ja VTT:n professorille Mikko Möttöselle.
“On ollut mahtavaa nähdä, kuinka outona ja harvinaisena pidetystä kvanttimekaniikasta on vuosien saatossa tullut arkipäiväinen asia, jonka teollista hyödyntämistä valmistellaan ympäri maailmaa. En malta odottaa, mitä tästä vielä tulee varsinkin Suomessa, jonne meille on vuosikymmenten saatossa syntynyt ainutlaatuinen ekosysteemi”, Möttönen sanoi tänään järjestetyssä, ensimmäistä kertaa virtuaalisena pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa.
Viimeaikaiset innovaatiot ovat mahdollistaneet kvanttilaskentaa hyödyntävien kaupallisten sovellusten kehittämisen. Kvanttilaskenta on yksi ICT-alueen merkittävimmistä nousevista tutkimusalueista ja sen odotetaan mullistavan perusteellisesti sähköisen viestinnän ja laskennan rakenteita.
Möttönen on Aalto-yliopiston ja VTT:n professori kvanttiteknologian alalla ja yksi kvanttitietokoneita rakentavan IQM-yrityksen perustajista. Vuonna 1980 syntynyt ja vuonna 2005 tohtoriksi valmistunut Möttönen on yksi maailman johtavista kvantti-informaation tutkijoista ja Aalto-yliopiston Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja. Hän on julkaissut yli 120 tieteellistä artikkelia, mukaan lukien neljä artikkelia merkittävissä Nature ja Science -tiedelehdissä. Hänen töihinsä on viitattu yli 6 000 kertaa. Möttönen on ohjannut 16 väitöskirjaa ja 74 muuta opinnäytetyötä. Tutkimustyössään hän on keskittynyt suprajohtavien sähköpiirien käyttöön kvanttiteknologiassa ja erityisesti kvanttitietokoneissa.
Möttönen on vaikuttanut merkittävästi myös koulutukseen tällä alueella. Hän toimii muun muassa Aallon kansainvälisen tekniikan kandidaattiohjelman johtajana ja sen kvanttiteknologian pääaineen vastuuprofessorina. Möttönen on edistänyt suomalaisen tieteen ja informaatioteknologian alan kehitystä myös luottamustehtävissään, muun muassa Maanpuolustuksen tieteellisen neuvottelukunnan jäsenenä.
Kvanttiteknologian kaupallistaminen on lähtenyt Suomessa käyntiin nopeasti. Vasta vuonna 2019 perustettiin Aallon ja VTT:n tutkimuksen pohjalta IQM, ja jo nyt kvanttitietokonetta lähdetään rakentamaan hyödyntäen VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteistä kansallista OtaNano-tutkimusinfrastruktuuria.
”Kvanttiteknologian tutkimus on nyt entistä tärkeämpää. Kvanttiteknologian ala on saanut runsaasti apua muun muassa Aallosta, VTT:ltä, ministeriöistä ja muusta julkishallinnosta, Business Finlandilta ja muilta rahoittajilta sekä suurlähetystöistä. Kaikkia tahoja ei pystyisi edes luettelemaan. Tämä kaikki mahdollistaa uusien yritysten perustamisen ja keksintöjen kehittämisen”, Möttönen sanoo.
”Kvanttilaskenta on nouseva läpimurtoteknologia, joka tulee muuttamaan tieto- ja tietoliikennetekniikan käytäntöjä ja liiketoiminnan perusteita merkittävästi tulevina vuosina. Tällainen merkittävä työ kvanttilaskennan alueella Suomessa ei olisi mahdollista ilman perustutkimusta muun muassa kylmäfysiikan alueella. Palkinnolla haluamme korostaa tällaisen pitkäjänteisen työn merkitystä ja etenkin näitä viimeaikaisia saavutuksia ja niiden vaatimaa laajaa yhteistyötä akateemisen tutkimuksen ja laajemman yhteiskunnan välillä. Erityisen merkittävänä ansiona haluamme mainita sen, että tutkimustyön tuloksia on viety kaupalliseen vaiheeseen poikkeuksellisen rohkeasti”, sanoi Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ali-Vehmas.
Nokia Säätiö antaa tunnustuksen uraauurtavasta ja pitkäjänteisestä perusfysiikan tutkimustyöstä siihen osallistuneille lahjakkaille ihmisille ja heidän saavutuksilleen. Nokia Säätiö edistää ja tukee suomalaista tieteen kehittämistä ja opetustoimintaa tieto- ja teletekniikan sekä niihin liittyvillä tieteenaloilla.
Möttösen tutkimus liittyy Suomen Akatemian rahoittamaan Kvanttiteknologian huippuyksikköön (QTF). Mikko Möttösen tutkimusryhmä on myös osa Euroopan unionin rahoittamaa Quantum Flagship -hanketta Quantum Microwave Communication and Sensing (QMiCS) -projektilla. Tutkimuksessa hyödynnetään kansallista OtaNano-tutkimusinfrastruktuuria, joka tarjoaa korkeatasoisen kokeellisen ympäristön ja laitteistot nanotieteiden ja -teknologioiden, sekä kvanttiteknologioiden tutkimukseen. Lue lisää englanninkieliseltä sivustolta.
Lisätietoa:
Otaniemen mikro- ja nanoteknologioiden infrastruktuuri OtaNano on kansallinen tutkimusinfrastruktuuri kilpailukykyisen tutkimuksen harjoittamiseen nanotieteiden ja -teknologian sekä kvanttiteknologioiden alalla.