Uutiset

Micronovan puhdastiloissa syntyy tiedettä ja teollisuustuotteita

Aalto Nanofab vastaa osaltaan puhdastilasta ja sen palveluista sekä huolehtii yhteistyöstä eri käyttäjien kesken.
mika_koskenvuori_fi.jpg

TkT Mika Koskenvuori on toiminut Aalto Nanofab -yksikön johtajana 1.5.2014 lähtien. Hänen asemapaikkansa on Micronova ja vastuualueena sen puhdastilat.

Aallon ja VTT:n yhteisen mikro- ja nanoteknologian tutkimuskeskuksen Micronovan 2 600 neliömetrin puhdaslaboratoriotiloissa tehdään sekä tiedettä että tuotekehitystä.

Aalto Nanofab vastaa osaltaan puhdastilasta ja sen palveluista sekä huolehtii yhteistyöstä eri käyttäjien kesken.

Puhdastilat on nimetty Kansalliseksi tutkimusinfrastruktuuriksi, joten tilat ovat eri yliopistojen ja tutkimuslaitosten käytettävissä.

– Toimimme open access -periaatteella ja toivonkin, että saamme käyttäjäpohjaa entisestään laajennettua ja siten myös nykyisille käyttäjille uusia yhteistyökuvioita.

Science-fictionista arkipäivän tuotteisiin

Erityisesti nanoteknologiasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana syntynyt suuri määrä tuotteita ja kaupallisia ratkaisuja. Myös Micronovasta ovat saaneet alkunsa monet yritykset.

– Nanoteknologia on muuttunut pelkästä science-fictionista osaksi ihmisen jokapäiväistä elämää. Nanoteknologiaan perustuvia ratkaisuja on lukuisissa arkipäivän tuotteissa, esimerkkinä puhtaana pysyvät pinnoitteet. 

Nykyinen elektroniikka ei olisi mahdollista ilman nanoteknologiaa. Suomessa keksityn atomikerroskasvatuksen avulla saadaan toteutettua yhä pienempää elektroniikkaa ja tehokkaampia prosessoreita.

Puhdastilassa kehitetään myös aurinkokennoja ja ledejä. Mikrofluidistiikassa taas pyritään hallitsemaan pieniä määriä nesteitä, jotta laboratorioanalyysejä saadaan tehtyä yhä tarkemmin ja nopeammin.

Ei teollista internetiä ilman antureita

Yksi keskeinen sovelluskohde ovat anturit ja eri asioiden ja ilmiöiden aistiminen.

Koskenvuori uskookin, että mikro- ja nanoteknologialla on tulevaisuudessa suuri rooli täytettäessä erilaisia tarpeita aistia ympäröivää maailmaa. Älykkäiden järjestelmien ja teollisen internetin edellytys on yhä tarkempi aistiminen, mittaaminen ja tiedon kerääminen, ja siinä tarvitaan antureita.

– Meillä on käynnissä teolliseen internetiin liittyvä yhteishanke, jossa Aalto, VTT ja suomalainen anturiteollisuus ovat mukana. Haluamme olla niitä, jotka kehittävät ja tuottavat antureita.

Miltä näyttää Micronovan ja sen puhdastilojen tulevaisuus?

– Alan kehitystahti ei ainakaan hidastu. Toivon, että pystymme keskittymään käyttäjien kannalta oikeisiin asioihin ja näen, että nanovalmistus ja ohutkalvotekniikat ovat jatkossa keskeisiä painotusalueitamme. Toivoisin myös, että pystymme tulevaisuudessa tukemaan enemmän mikro-nano-bio yhteistyötä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
Kolme iloista ihmistä verkostoitumassa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Monilla suomalaisilla yrityksillä olisi paljon opittavaa japanilaisesta palvelukulttuurista

Tuoreessa tietokirjassa ”Omotenashi – Mitä voimme oppia japanilaisesta vieraanvaraisuudesta?” kerrotaan, millä tavoin luodaan ylivoimainen asiakaskokemus arkisissakin kohtaamisissa.