Uutiset

Matkapuhelinverkon energiaa ja infrastruktuuria hyödyntävä IoT-yhteys mahdollistaa uusien palveluiden kehittämisen

Aalto-yliopisto on kehittänyt ensimmäisen prototyypin matkapuhelinverkossa toimivasta Ambient Internet of Things (AIoT) -järjestelmästä, joka mahdollistaa erittäin energia- ja kustannustehokkaan tiedonsiirtomenetelmän laitteiden internetin sovelluksille.
Aalto-yliopistossa tehdään monialaista 5G-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5G:tä hyödyntäviin sovelluksiin. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
Aalto-yliopistossa tehdään monialaista 5G-tutkimusta verkkotekniikasta ja signaalinkäsittelystä aina 5G:tä hyödyntäviin sovelluksiin. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Mobiiliverkkojen standardointiorganisaatio 3rd Generation Partnership Project käynnisti äskettäin tutkimuksen uudentyyppisten ympäristön energiaa hyödyntävien niin sanottujen Ambient IoT-laitteiden käytöstä matkapuhelinverkoissa. Laitteet keräävät energiaa ympäristöstään saadakseen virtaa itselleen käyttämällä esimerkiksi aurinko-, värähtely-, lämpö- tai radiotaajuusenergiaa.

“Kehittämämme AIoT-laitteen prototyyppi koostuu neljännen sukupolven (4G) LTE (Long Term EvolutioN) tukiasemasta, antennin heijastuskerrointa kontrolloivasta AIoT -laitteesta sekä matkapuhelimesta, jonka kanavaestimaattori toimii AIoT-viestien vastaanottimena.  Olemme esitelleet prototyypin demona ACM Mobisys -konferenssissa kesäkuussa Helsingissä käyttämällä signaaligeneraattoria LTE-signaalin lähteenä ja ohjelmistoradiopohjaista matkapuhelintoteutusta vastaanottimena. Lopullisessa toteutuksessa käytetään todellisen tukiaseman lähettämää signaalia ja vastaanotin toteutetaan olemassa olevan matkapuhelimen laitteisto-ohjelman päivityksenä. Olemme jo testanneet järjestelmää laboratoriossa todellisella tukiaseman lähettämällä signaalilla.”, Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Riku Jäntti kertoo.

”Vaikka prototyyppi on integroitu 4G-tukiaseman yhteyteen, sama konsepti voidaan mukauttaa mihin tahansa ympäröivään matkaviestinjärjestelmään kuten 5G-verkkoihin ja sen ulkopuolelle”, Jäntti jatkaa. 

Tutkijat uskovat, että tämä AIoT-järjestelmän ensimmäinen prototyyppi on merkittävä virstanpylväs mobiili IoT verkkojen kehityksessä ja näyttää erittäin vähän energiaa vievien matkapuhelinten IoT-tekniikoiden lupaavan tulevaisuuden. Konsepti mahdollistaa uusien palveluiden kehittämisen älypuhelimien ympärillä olevien AIoT-laitteiden läheisyyden havaitsemiseen perustuen. 

Työ on toteutettu osittain eurooppalaisen projektin, Hexa-X II on 6th Generation (6G), puitteissa ja osittain myös johtavan teleoperaattorin ja digitaalisten palvelujen tarjoajan Orangen tuen ansiosta.

Seuraava suunnitteilla oleva vaihe tutkijoilla on testata konsepti toisella AIoT-prototyypillä: kompaktilla ja kevyellä energiankerääjällä "Crowd-Detectable Zero-Energy Device", jonka Orange loi ja esitteli ensimmäistä kertaa vuonna 2021 Mobile World konferenssissa. Tämä tekniikka tarjoaa potentiaalisia sovelluksia omaisuuden seurantaan, läheisyyspohjaiseen älypuhelimen paikantamiseen sisäympäristöissä ja edulliseen akkuvapaaseen AIoT:hen.

Artikkeli on luettavissa Aaltodoc-julkaisuarkistossa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
Nimitykset Julkaistu:

Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
Piirroskuvituksessa on siniasuinen mieshamo kumartuneena 3D-printterin ylle, kuvassa on myös maapallo, jonka yllä kulkee lentokone, sekä sormet, jotka pitelevät kuutiota, jossa lukee error!. Kuvitus: Studio Jenni & Jukka.
Aalto Magazine Julkaistu:

Totta vai tarua: 3D-tulostuksella voidaan valmistaa avaruusraketti?

Apulaisprofessori Mika Salmi oikoo 3D-tulostuksesta vallitsevia mielikuvia. Salmen professuurin ala on kestävä kehitys valmistuksessa.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.