Uutiset

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön (IMU) matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022 verkossa ja Helsingissä. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
Porthania
Ladyženskajaa juhlitaan yhdessä Probability and Mathematical Physics -konferenssin kanssa Helsingin yliopiston Porthaniassa 2.7.2022. Kuva: Ari Aalto

World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin ensimmäisen päivän tapahtuma on kokonaisuudessaan verkossa ja puhujina ovat ansioituneet matemaatikoita. Lisäksi ohjelmassa on Girls and Mathematics: reflections and initiatives (Tytöt ja matematiikka: ajatuksia ja aloitteita) -paneelikeskustelu Julia Zdanovskan muistolle. Zdanovska (2000–2022) oli loistava nuori matemaatikko, joka voitti hopeaa vuoden 2017 Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisissa. Vapaaehtoisena työskennellyt Zdanovska sai surmansa 7.3.2022 tulipalossa, jonka venäläisohjus sytytti hänen asuinalueellaan Harkovassa Itä-Ukrainassa.

Keskustelun aluksi kuusi panelistit kertovat aloitteista, joissa he ovat mukana ja joiden tavoitteena on kannustaa matematiikasta innostuneita nuoria naisia toteuttamaan unelmansa.

Heinäkuun 2. päivänä juhlitaan Olga Aleksandrovna Ladyženskajaa yhdessä Probability and Mathematical Physics -konferenssin kanssa. Helsingin yliopiston Porthaniassa järjestävän tilaisuuden avaavat matemaattisen fysiikan professori Antti Kupiainen Helsingin yliopistosta ja matematiikan alan naisten valiokunnan puheenjohtaja ranskalainen matemaatikko Marie-Françoise Roy

Konferenssin järjestäjien joukossa on myös henkilökuntaa Aallosta.

Ohjelmassa on Olga Alexandrovna Ladyzhenskayasta kertovan elokuvan ensinäytös sekä ensimmäisen matemaattisen fysiikan saralla myönnettävän Ladyženskaja-palkinnon saajan julkistaminen.

Olga Aleksandrovna Ladyženskaja (1922–2004) on yksi matematiikan ja matemaattisen fysiikan historian merkkihenkilöistä. Hänen teoreemansa muokkasivat osittaisdifferentiaaliyhtälöiden nykyteoriaa ja toimivat innoituksena poikkeuksellisille edistysaskeleille usealla matemaattisen fysiikan eri osa-alueella. Vuonna 2022 juhlistetaan hänen syntymänsä 100-vuotispäivää.

Lue lisää aihepiiristä

Virkkaaminen kirkastaa ajattelua, sanoo radikaali ja palkittu matematiikanopettaja

Aalto-yliopiston matemaatikot ovat kesän aikana mukana kaikkiaan seitsemän konferenssikokonaisuuden järjestelyissä. Osa konferensseista on siirtynyt kaksikin vuotta koronan vuoksi, osa taas on siirretty Venäjältä Suomeen.

Kirsi Peltonen. Photo: Mikko Raskinen.

Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy

ICM 2022 -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä Aalto Töölön tiloissa 5.7.2022 ja silloin ansioituneille matemaatikoille jaetaan Fields-mitalit, Carl Friedrich Gauss -palkinto, Chern-mitali, Leelavati-palkinto sekä matemaattisen tietojenkäsittelyn Abacus- palkinto. Kyseiset palkinnot ovat matemaatikkojen keskuudessa suuresti arvostettuja osoituksia merkittävistä tieteellisistä saavutuksista matematiikan alalla. IMU:n myöntämistä mitaleista Fields-mitali tunnetaan myös tieteenalan ulkopuolella Nobelin palkintoon vertautuvana huomionosoituksena.

Aalto University Töölö. Photo: Mikko Raskinen, Aalto University.

Camilla Hollanti, auttaako matikkapää arjessa?

Camilla Hollannin mukaan matematiikassa tulisi keskittyä enemmän todelliseen ymmärtämiseen kuin ulkoa opetteluun ja kaavojen hallintaan.

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Palkituille jaettavat kukkakimput pöydällä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

Celebrating Excellence 2023 – aika juhlistaa ja palkita tutkimussaavutuksia ja parhaita väitöskirjoja

Keskiviikkona 13.maaliskuuta Sähkötekniikan korkeakoulu kokoontui juhlistamaan vuoden 2023 merkittävimpiä tutkimussaavutuksia ja väitöskirjoja.
Digital Education Council
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulu Digital Education Councilin jäseneksi

Allianssilla on yhteinen visio kestävän kehityksen edistämiseksi korkeakoulutuksessa.
Hollmen Reuter Sandman arkkitehtien suunnittelema Naisten keskus Senegalissa
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Naisarkkitehdit esille

Suomalaiset arkkitehdit Saija Hollmén, Jenni Reuter ja Helena Sandman ovat mukana 100 Women: Architects in Practice -kirjassa.
Räätälöity opiskelijaprojekti Hiltille, projektiryhmä päätöstapaamisessa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat auttoivat Hiltiä ymmärtämään sen asiakkaiden taloudellista päätöksentekoa

Hilti (Suomi) Oy ja Kauppakorkeakoulu yhdistivät voimansa selvittääkseen Hiltin työkalupalvelun taloudellisia vaikutuksia sekä kehittääkseen palvelun myyntiprosessia asiakasyritysten talousjohdon kanssa.