Uutiset

Matemaattinen menetelmä paljastaa erot sote-palveluntuottajien välillä

Toiminnan laadun kattavampi arviointi mahdollistaa sote-kustannusten leikkaamisen palvelujen määrään ja laatuun vaikuttamatta.

Eduskunnan käsittelyyn edenneessä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa ei ole vielä määritelty mittareita palveluiden toiminnalle eikä eri terveydenhuoltoyksiköiden suoriutumiselle. Nyt Aalto-yliopiston tuore matematiikan ja systeemianalyysin alan väitöstutkimus esittää ratkaisua sote-palveluntuottajien keskinäiseen vertailuun.

Maaliskuussa tohtoriksi väitellyt Yrjänä Hynninen sovelsi väitöksessään ohjaajansa, professori Ahti Salon ja professori Antti Punkan kehittämää laskennallista REA-menetelmää (ratio-based efficiency analysis) terveydenhuoltoyksiköiden vertailuun. Menetelmän avulla voi Hynnisen mukaan arvioida sote-palveluja kokonaisuutena ja vertailla eri palveluntuottajien ja sote-yksiköiden eroja.

”REA-menetelmän tavoitteena on kuvata mahdollisimman monipuolisesti terveydenhuoltoyksikön toimintaa vertaamalla eri tekijöistä koostuvaa kokonaisarviota. Tällainen arviointi ei kannustaisi palveluiden tuottajia panostamaan keinotekoisesti vain yhteen laatumittariin toisten kustannuksella”, Hynninen kertoo.

Tärkeitä mitattavia ja arvioitavia tekijöitä ovat esimerkiksi hoidon vaikuttavuus ja oikea-aikaisuus, kliininen laatu, prosessien tehokkuus ja asiakastyytyväisyys.

”Eri tekijöille on usein olemassa hyväksi todettuja mittareita, mutta niitä tarkastellaan harvoin yhdessä”, Hynninen huomauttaa.

Menetelmän avulla voidaan tuottaa kokonaisvaltaista tietoa terveydenhuoltoyksiköiden toiminnan laadusta ja vaikuttavuudesta, ja palvelunjärjestäjä voi koordinoidusti vertailla alueen palveluntarjoajia keskenään. Julkinen vertailutieto auttaisi asiakkaita tekemään harkittuja valintoja palveluntarjoajien välillä – eli toteuttamaan ”valinnanvapautta”. Vastaavasti terveydenhuoltoyksiköissä tiedetään vertailun ansiosta, mikä toimii hyvin ja missä on parantamisen varaa.

Hynninen käytti väitöskirjassaan REA-menetelmää erityisesti Skotlannin terveydenhuollon palveluiden vertailuun. Vertailtavia laatukriteerejä olivat muun muassa potilaan odotusaika tutkimuksesta hoitoon, sairaalabakteeri-infektioiden määrä sekä odotusajan kesto ensiavussa.

Suomen sote-uudistuksen vastaavat laatumittarit ja terveydenhuoltoyksiköiden vertailun periaatteet ovat vasta kehitteillä.

”Kun laatumittarit on määritelty, REA-menetelmällä voi selkeästi ja kokonaisvaltaisesti vertailla eri terveydenhuoltoyksiköiden palveluiden laatua ja suoriutumista.”

Vertailtavia laatumittareita voi olla yhdessä sote-yksikössä kymmeniä, joten yksiköiden keskinäinen vertailu ja kokonaiskuvan hahmottaminen käyvät monimutkaiseksi ja epävarmaksi. Väitöskirjassa tehdyn kehitystyön avulla yksiköt voivat tehdä päätöksiä kokonaisvaltaisen ja epävarmuudet huomioivan analyysin varassa.

”Kun parhaat toimintatavat on mahdollista tunnistaa, voidaan niitä hyödyntää muuallakin. Rajallisia resursseja voidaan tällöin kohdentaa järkevästi ja saadaan aikaan enemmän terveyshyötyjä”, Hynninen korostaa.

Lisätietoja:

Yrjänä Hynninen
Aalto-yliopisto
[email protected]
p. 050 407 5320

Ahti Salo
Professori
Aalto-yliopisto
[email protected]
p. 050 383 0636

Väitöskirja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

media lab demo day
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Xmas Demo Day 2019 kuvina

Kuvia viimeisimmästä Demo Day'stä, 5. joulukuuta 2019
arkkitehdit Philip Tidwell, Kristo Vesikansa ja Laura Berger seisovat katsoen kameraan
Nimitykset, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:
Quantum Garden
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IBM-yhteistyö lisää ymmärrystä kvanttitietokoneista

IBM ja professori Sabrina Maniscalco tutkimusryhmineen kehittävät yhteistyössä konkreettisia välineitä, jotta kvanttiteknologia on helpommin ymmärrettävissä.
Student exhibition is on display at the Singapore National Design Centre
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ruokaa ajatuksella – Singaporen hawker centre -ruokakeskukset yhteistyöhankkeen tarkastelussa

Singaporen perinteiset hawker centre -ruokakeskukset valikoituivat tutkimuskohteeksi Aalto-yliopiston ja Singapore University of Technology and Design (SUTD) -yliopiston yhteishankkeessa.