Uutiset

Mari Lundström vierailevaksi professoriksi KTH:lle

Mari Lundström on nimitetty WISE Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability -hankkeen vierailevaksi professoriksi Tukholman kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa (KTH).
Lundström

Mari Lundström ei usko yksinkertaisiin vastauksiin ja innostuu ihmisistä, jotka innostuvat ratkaisemattomista ongelmista.

Mari Lundström, hydrometallurgian professori Aalto-yliopistosta, mitä tutkimuksesi koskee?

"Tutkimukseni keskittyy kestävään metallituotantoon, kiertotalouteen ja  kriittisiin materiaaleihin. Tutkin prosesseja ja ilmiöitä, jotka mahdollistavat metallien todellisen kiertotalouden - tarkemmin sanottuna se tarkoittaa sellaisten hydrometallurgisten prosessien ja menetelmien kehittämistä, joita tarvitaan lähes kaikkien teknologiassa käytettävien metallien tuotannossa ja/tai kierrätyksessä."

Miksi tutkimuksesi on tärkeää?

"Se on yksi tärkeä palanen kun pyrimme löytämään realistisia ja skaalautuvia teknologia ratkaisuja fossiilivapaan energian tuotannon ja varastoinnin kaltaisiin haasteisiin."

"Esimerkiksi akut - olemme keskittyneet voimakkaasti yhteiskunnan sähköistämiseen, mutta akkujen kierrätykseen on vasta hiljattain keskitytty, ja sen kehittämiseksi tarvitaan paljon uusia teknologisia menetelmiä ja ratkaisuja. Sama pätee tuulienergiassa, aurinkokennoissa jne. käytettäviin materiaaleihin. Monet mineraalit ovat kriittisiä tai tulevat kriittisiksi, ja meidän on puututtava tähän ongelmaan nyt koko materiaalien käytön arvoketjussa."

Mitä tuot mukanasi KTH:lle?

"Sekä Ruotsilla että Suomella on ainutlaatuinen ja vahva historia metallien tuotannossa. Tätä osaamista on hyödynnettävä, jotta energiamurroksessa tarvittava metallien todellinen kiertotalous voidaan toteuttaa."

"Vierailevana professorina autan rakentamaan KTH:n teollisten materiaalien kestävän kehityksen ja kierrätyksen tutkimusohjelmaa. Yhdessä pyrimme tunnistamaan alat, joilla uusien teknologioiden ja prosessien kehittämistä tarvitaan eniten, jotta voimme vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin, jotka liittyvät mineraali- ja metalliintensiteettiin energiamurroksessa. Haluan myös vahvistaa KTH:n ja Aalto-yliopiston välistä verkostoa synergioiden löytämiseksi mineraalien kestävän hyödyntämisen ja metallien jalostuksen sekä kierrätyksen alalla.”

Mitä odotat uudelta tehtävältä?

"Opiskelin KTH:lla vaihto-opiskelijana maisteriopintoja tehdessäni noin 20 vuotta sitten, ja minulla on paljon hyviä muistoja ja ystäviä noilta ajoilta. Odotan innolla, miten kampus ja opetus ovat muuttuneet ja kehittyneet niistä ajoista. Olen myös innoissani siitä, että pääsen tutustumaan uusiin kollegoihin KTH:lla ja rakentamaan uusia avauksia tutkimuksen alueella yhdessä heidän ja muiden sidosryhmien kanssa Ruotsissa." 

Millainen työntekijä olet?

"Töissä olen 'tyypillinen suomalainen' - tuloshakuinen ja tehokas, mutta en kovin muodollinen. Tutkimus on minulle suuri leikkikenttä, jossa on paljon mielenkiintoisia ratkaisemattomia asioita ja kysymyksiä. Inspiroidun, kun työskentelen ihmisten kanssa, jotka innostuvat ratkaisemattomista ongelmista ja epäselvistä tuloksista. En usko yksinkertaisiin vastauksiin, vaan yleensä jopa 'huonot tulokset' kertovat jotain mielenkiintoista. Täydellisyys on tylsää, matka on tärkeintä."

Kirjoittanut: Ulrika Georgsson

*WISE on lyhenne sanoista Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability.
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.
Jose Lado, photo by Evelin Kask.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Espanjalainen fyysikkoseura palkitsee professori Jose Ladon kvanttimateriaaleihin liittyvän teorian kehittämisestä

Professori Jose Lado sai Espanjan fyysikkoseuran (RSEF) ja BBVA-säätiön myöntämän Early Career Award 2023 -palkinnon. Varhaisen tutkijauran palkinto myönnetään espanjalaiselle tai tällä hetkellä Espanjassa työskentelevälle fyysikolle, joka on korkeintaan 35-vuotias ja jolla on merkittävä rooli teoreettisen fysiikan alalla.
Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
Nimitykset Julkaistu:

Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.