Uutiset

Marginaalista huipulle – miten Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu nousi alansa kansainväliseen kärkeen

Tuore Pro Arte Utili -teos kertoo näkemyksellisestä muutoksesta ja sen johtamisesta.
Pro arte utili_kirjan kansi_kirjoittajat_kuva_Annukka Mäkijärvi

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu (ent. Taideteollinen korkeakoulu) on arvioitu tuoreimmassa maailmanlaajuisessa QS World University -yliopistovertailussa muotoilun ja taiteen alalla maailman kuudenneksi parhaaksi.

Miten menestys on syntynyt ja mitä nykyiset tulevaisuuden rakentajat voivat kehityksestä oppia?

Joulukuun alussa julkaistu Pro Arte Utili – monialainen yhteistyö menestyksen perustana -kirja (Designmuseo, 2021) on kattava kuvaus korkeakoulun muutoksesta ja noususta alansa kärkisijoille sekä ratkaisuista ja visiosta muutoksen takana.

Teoksen ovat kirjoittaneet Helena Hyvönen, Pekka Korvenmaa, Ossi Naukkarinen, Martti Raevaara, Pekka Saarela, Yrjö Sotamaa ja Anna Valtonen.Korkeakoulun johtotehtävissä pitkään toimineet ja edelleen toimivat henkilöt tuovat teoksessa esiin omakohtaisen näkemyksensä korkeakoulun kehityksestä ja siihen vaikuttaneista tekijöistä.

Kokonaisuus avaa monipuolisen ja mittavan kehitysprosessin eri puolia ja vaikuttavuutta.
Kirjan sisällön pääpaino on viimeisten 30 vuoden ajanjaksossa, erityisesti Aalto-yliopiston synnyn ja muotoutumisen ajassa. Näkökulma on samalla tulevaisuudessa: miten menestystä ja muutosta johdetaan.

Taideteollisen korkeakoulun ja Aalto-yliopiston yksi keskeinen voima on ollut, että on ajateltu rohkeasti ja on ajateltu tulevaisuutta."

Yrjö Sotamaa, professori emeritus

Määrätietoisella kehittämisellä, vahvoihin toiminnallisiin arvoihin ja avoimeen toimintakulttuuriin pohjaten korkeakoulusta on kehittynyt yksi maailman arvostetuimmista alansa oppilaitoksista.

”Taideteollisen korkeakoulun ja myös Aalto-yliopiston yksi keskeinen voima on ollut, että on ajateltu rohkeasti ja on ajateltu tulevaisuutta”, sanoo korkeakoulun pitkäaikainen rehtori Yrjö Sotamaa. ”Merkittävää on myös eri lailla ajattelevien ihmisten yhteistyö ja monialaisuus. Siihen sisältyy myös ajattelun haastaminen sekä yhdessä luotujen ideoiden toteuttaminen.”

Jatkuva uudistuminen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Teos kuvaa korkeakoulun kehitystä osana suomalaisen yhteiskunnan avautumista ja kehitystä. Keskeisiä teemoja ovat kansainvälistyminen, strateginen ajattelu, tutkimuksellinen ja pedagoginen kehitystyö, kestävä kehitys sekä monialainen yhteistyö. Kaikilla näillä tekijöillä on ollut keskeinen merkitys koulun tutkimuksen ja opetuksen kehityksessä kansainväliselle huipulle.

Pro Arte Utili_kirja_Aalto_ARTS_150_juhlavuosi_2021

Korkeakoulun toimintaa on leimannut sen perustamisesta lähtien myös vahva halu uudistua ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden korostaminen. Osaltaan se on ollut vahvistamassa muotoilun ja luovien alojen merkitystä yhteiskunnallisessa keskustelussa, päätöksenteossa ja kansallisessa kehityksessä.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen näkyi erityisen vahvasti 2000-luvun alun yliopistouudistuksessa, jolloin Yrjö Sotamaan aloitteesta käynnistyi Aalto-yliopiston valmistelu. Kantavana ajatuksena oli tuoda yhteen tieteen, taiteen, talouden ja teknologian vahva osaaminen Suomessa. Pro Arte Utili -kirjan kirjoittajat olivat keskeisesti mukana uuden yliopiston valmistelussa.

Aalto-yliopisto on yli kymmenenvuotisen historiansa aikana parantanut merkittävästi asemaansa maailmanlaajuisissa tekniikan, talouden ja taiteen alojen yliopistovertailuissa sekä nuorten yliopistojen yleisvertailussa. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on vahvistanut ihmislähtöisen ja ihmiskeskeisen innovaatiotoiminnan merkitystä yliopistoyhteisössä.

Taideteollisen alan koulutus Suomessa täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Kirjoittajat haluavat kirjallaan juhlistaa merkkivuotta ja kannustaa juhlivaa korkeakoulua edustamiensa alojen jatkuvaan kehittämiseen ja uudistamiseen.

PRO ARTE UTILI – monialainen yhteistyö menestyksen perustana

Toimituskunta: Helena Hyvönen, Pekka Korvenmaa, Ossi Naukkarinen, Martti Raevaara, Pekka Saarela, Yrjö Sotamaa, Anna Valtonen
Kirja: 360 sivua, suomen- ja englanninkieliset versiot
Hinta: 50 €
Myynti: Aalto University Shop, Otaniementie 14, Väre, Espoo. Verkkokauppa: shop.aalto.fi
Designmuseon myymälä, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki. Verkkokauppa: shop.designmuseum.fi

Yhteystiedot:

Yrjö Sotamaa, professori emeritus, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Enriqueta Noriega Benitez and Thuy-Linh Phi
Nimitykset Julkaistu:

Enriqueta Noriega Benitez ja Thuy-Linh Phi aloittivat data-agentteina kemian tekniikan korkeakoulussa

Kaksi uutta data-agenttia liittyi Aallon datanhallintaverkostoon keväällä 2023.
White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Space 21:n aamukahvit syksyllä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:n kuukausittaiselle aamukahville.
Jaakko Honko -luennon 2023 pääpuhuja Kaisa Hietala
Yliopisto Julkaistu:

Pääpuhuja, yritysjohtaja Kaisa Hietala: Meiltä puuttuu määritelmä luonnon arvolle

Kansleri Jaakko Hongon nimeä kantavalle luennolle saapui noin 300 kutsuvierasta ja alumnia.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin