
”Käynnistimme hiljattain Tekoälyn tutkimuskeskus FCAI:n (Finnish Center for Artificial Intelligence) yhdessä Helsingin yliopiston ja VTT:n kanssa - - ovet ovat avoinna yrityskumppaneille, jotka haluavat ratkoa merkittäviä ongelmia kanssamme”, sanoo tietotekniikan akatemiaprofessori Samuel Kaski lehden Avauksia-palstalla. Hän muistuttaa, että kaikkein kiinnostavimmat asiat tapahtuvat perinteisten akateemisten bunkkereiden välimaastossa.
Eri alojen välisiä kohtaamisia – tai suoranaista törmäyttämistä – edistää myös kuvataidekasvattaja ja taiteilija Kasperi Mäki-Reinikka. Hän kehittää Brains on Arts -taidekollektiivissa kuvia tunnistavaa koneoppivaa järjestelmää. Sen avulla halutaan selvittää, mitä tapahtuu, kun konekatsoja alkaa järjestellä ja arvottaa kuvia omien aivoitustensa mukaan.
Lehden pääartikkeli tarkastelee, miten tekoäly mullistaa lääketiedettä. Tekoälymenetelmät voivat auttaa lääkäreitä suunnittelemaan hoitoja ja lääkeannoksia yksilöllisesti, eikä kohortteina ja keskiarvoina kuten nykyisin. Tarvittava tieto jokaisen hoitamiseen yksilönä on jo olemassa – sitä on vain liikaa ihmisen käsiteltäväksi. Tarvitaan lisää älyä.
Tekoälyapureita on jo saatavissa helpottamaan arjen askareita, mutta miten ne toimivat vai toimivatko ne ylipäänsä? Se selviää artikkelista, jossa avataan myös alan sanastoa.
Kuka-palstan alumnihaastattelussa tavataan huippuyliopisto MIT:ssa työskentelevä tutkija. Miika Aittala hyödyntää työssään neuroverkkoja kehittäessään entistä parempia työkaluja tietokonegrafiikan ammattilaisille kuten elokuvan- tai pelintekijöille.
Tieteestä-jutuissa kerrotaan materiaalitieteen ja tekoälyn suhteesta, atomikerroskasvatuksesta, biomateriaaleista muovin haastajana sekä lego-leikistä syntyneestä innovaatiosta, joka voi auttaa siirtämään hiljaista tietoa.
Aalto University Magazine on ilmestynyt sekä suomeksi että englanniksi. Lehtiä on saatavilla Aalto-yliopiston kampuksilla. Näköislehdet ovat luettavissa issuu.com-sivustolla, ja artikkeleita on julkaistu osoitteessa aalto.fi/magazine.
Lue lisää uutisia

Liikkeelle kuin leikkien - digitaaliset pelit motivoivat liikkumaan
Trampoliinit ja kiipeilyseinät voivat koukuttaa käyttäjänsä uudella tavalla, kun niihin yhdistetään digitaalisia kikkoja.
Tekoälyn suomalainen pioneeri teki tiedettä unissaankin
Teuvo Kohonen loi 1980-luvulla tekoälytutkimuksen tärkeän merkkipaalun: itseorganisoituvan kartan.
Valokuvausrobotti nostaa arkistokappaleet uuteen ulottuvuuteen
Miten siirtää keraaminen esine kolmiulotteisesti tietokoneen näytölle? Kuvaamalla se yltympäriinsä 360 asteen kulmassa ja digitoimalla muodot talteen. Työ onnistuu valokuvausrobotilla, joka raksuttaa Aalto-yliopiston uudessa Space 21 -tilassa.