Uutiset

Luovuuden idea -kirja: Vuorovaikutuksen ja yhteistyön merkitys luovassa työssä kasvaa

Työelämän muuttuessa luovuus on yhä tärkeämpi taito.

Ongelmanratkaisukyky, kriittinen ajattelu ja muutokseen sopeutuminen ovat tyypillisiä luovan ajattelun ja toiminnan edellytyksiä, joita tarvitaan entistä enemmän niin arjessa kuin työelämässä. Työyhteisöjen ja organisaatioiden arjessa korostuu erityisesti luovuutta edistävän vuorovaikutuksen merkitys. Vuorovaikutus innostaa yksilön luovaa ajattelua ja parantaa ryhmän kykyä luoda.

Luovuuden ilmiöstä tarvitaan uutta ja kokonaisvaltaista ymmärrystä, jotta ihmisten uudistumiskykyä ja halua kehittää uutta osattaisiin hyödyntää ja kehittää entistä paremmin työelämässä. Luovuuden arvo tunnustetaan laajasti, mutta luovuutta koskeva keskustelu on usein pinnallista. Luovuuskeskustelua ohjaavat monet vanhentuneet uskomukset ja pinnalliset anekdootit.

Nando Malmelinin ja Petro Poutasen uutuusteos Luovuuden idea tarjoaa ajantasaista, tutkittua ja suoraan hyödynnettävää tietoa luovuudesta työelämässä. Se lisää ymmärrystä erityisesti luovuuden käytännöistä sekä yhteisöllisyyden ja vuorovaikutuksen roolista luovassa ajattelussa ja toiminnassa.

Luovuuden idea perustuu luovuuden tieteellisen tutkimuksen tärkeimpiin löydöksiin sekä kirjoittajien uusiin tutkimuksiin luovissa organisaatioissa. Luovuus on moniulotteinen mutta samalla käytännöllinen kaikkia koskettava ilmiö. Se helpottaa ihmisten arkea, edistää työyhteisöjen toimintaa ja vauhdittaa yhteiskuntien kehittymistä.

Kannustaminen riskeihin ja kokeiluihin sekä epäonnistumisista oppimiseen edistävät luovuutta

”Kulttuurissamme toistuu arkkityyppinen kertomus nerokkaasta poikkeusyksilöstä, joka on onnistunut luomaan erityisen onnistuneita tuotteita ja menestyneitä yrityksiä. Tällaisia luovia yksilöitä, tekoja ja tapahtumia ihannoidaan ja ylistetään laajasti. Erilaiset huippuyksilöt ja poikkeavuudet ovat aina kiinnostaneet ihmiskuntaa, ja tämä koskee myös erityisen luovia ja lahjakkaita ihmisiä työelämässä.”

”Avoimet luovat prosessit voivat johtaa myös odottamattomiin lopputuloksiin ja kokeiluihin: esimerkiksi röntgensäteiden ja nitroglyseriinin katsotaan keksityn serendipisesti eli vahingossa ja sattumalta, muun luovan prosessin sivutuotteena.”

”Ihmisen pyrkimys hyödyntää luovan ajattelun mahdollisuuksia on ollut evolutiivisessa mielessä tärkeä asia: on ollut välttämätöntä sopeutua muuttuviin oloihin, ajatella uusilla hyödyllisillä tavoilla ja pyrkiä uusin ratkaisuihin.”

”Ihmisten halukkuuteen tuottaa ja jakaa uusia ideoita vaikuttaa myös työyhteisön kulttuuri ja ilmapiiri. Luovassa kulttuurissa työntekijöitä rohkaistaan erikoistenkin ajatusten esittämiseen, mikä samalla innostaa ajattelemaan ja toimimaan innovatiivisesti. Samoin kannustaminen riskeihin ja kokeiluihin sekä epäonnistumisista oppimiseen edistää luovuutta.”

Nando Malmelin & Petro Poutanen
Luovuuden idea
Luovuus työelämässä, yhteisöissä ja organisaatioissa
ISBN 978-952-495-444-0
Gaudeamus 2017

Kirjoittajat:
VTT Nando Malmelin
Professor of Practice, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
viestinnän dosentti, Helsingin yliopisto
[email protected]
p. 040 5248 094

VTT Petro Poutanen
yrittäjä markkinatutkimusalalla
vieraileva tutkija (Visiting Scholar), Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
[email protected]
p. 040 7671 631
 

Tervetuloa seuraamaan kirjaan liittyviä tapahtumia:

Luovuuden idea -kirjaseminaari / Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu tiistaina 24.10. kello 16.15–17.15

Kirjoittajat esittelevät kirjan teemoja ja keskustelevat luovuuden kehittämisestä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksen Fazer-salissa, C331 (Runeberginkatu 14–16, 00100 Helsinki) tiistaina 24.10. kello 16.15–17.15. Tilaisuuden järjestää johtamisen laitos ja organisaatioviestinnän yksikkö. Vapaa pääsy.

Luovuuden idea -keskustelu / Helsingin Kirjamessut, Olohuone-lava, lauantaina 28.10. kello 16.30–17.00

Nykymaailmassa muutokset ovat pysyviä. Menestykseen tarvitaan uusia ideoita, mutta miten luovuutta voi opetella ja kehittää? Luovuus ei rajoitu vain tieteilijöihin ja taiteilijoihin, sillä lähes kaikki työ sisältää luovaa ajattelua vaativia tehtäviä. Kalle Siira haastattelee Nando Malmelinia ja Petro Poutasta. Järjestäjä: Gaudeamus

Lisätietoa kirjasta (mm. sisällys) Gaudeamuksen verkkosivuilla:
https://www.gaudeamus.fi/luovuudenidea/

Arvostelukappaleet:
[email protected]
p. 050 5401 299

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaisa Hietala is the keynote speaker at Prodeko Seminar 2022.
Yliopisto Julkaistu:

Prodeko-seminaarissa pohdittiin liiketoiminnan vastuullisuutta ja kasvua

Voiko liiketoiminnan kasvattaminen olla vastuullista? Miten ohjelmistoyrityksen toiminta muuttui koronan myötä? Vastuullisuuden ja kasvun kysymyksiä pohdittiin 6.5.2022 Prodeko-seminaarissa.
Professor Zhipei Sun, photo: Niina Norjamäki/Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle lisärahoitusta tutkimustulosten hyödyntämiseen

Aalto-yliopiston professori Zhipei Sun johtaa yhtä potentiaalista tieteen eturintamassa olevaa tutkimushanketta.
Työelämäprofessori Sebastian Schlecht soittamassa virtuaalimaailmassa. Kuva: Aalto-yliopisto
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Inside the Quartet vie kuulijan jousikvartettien virtuaalimaailmaan

Akustiikan ja äänen ammattilaiset ovat olleet toteuttamassa virtuaalitodellisuusteosta, joka on esillä toukokuussa Hannoverissa ja Helsingissä sekä heinäkuussa Meidän Festivaalilla Järvenpäässä ja Tuusulassa.
Omistajuuden professuurin kiitostilaisuuden ryhmäkuva.
Yliopisto Julkaistu:

Vahva investointi suomalaisen omistajuuden kehittämiseen

Suurlahjoittajille järjestetyssä kiitostilaisuudessa kerrattiin ainutlaatuisen professuurihankkeen vaiheita ja juhlistettiin professuurin perustamista.