Uutiset

Luotettavasti toimivat navigaatioteknologiat tulevaisuuden välttämättömyys

Navigation for the future –seminaarissa Euroopan satelliittipaikannusohjelman johtaja Matthias Petschke avasi paikannusjärjestelmien näkymiä.

Paikkatiedon merkitys on kasvamassa digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Petschke puhui mm. siitä, mikä on tilanne satelliittipaikannukseen liittyvien teknologioiden kehittämisessä. Alan tutkimus on keskeistä, jotta palveluja ja toimintaa voidaan digitalisoida muun muassa liikennesektorilla.

Petschken vetämän Galileo-järjestelmän kehittäminen on Euroopan Unionin ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) yhteinen hanke eurooppalaisen satelliittipaikannusjärjestelmän (GNSS, Global Navigation Satellite System) luomiseksi. Galileo-järjestelmän on tarkoitus on tarjota EU-maille muista valtioista riippumatonta paikannuspalvelua. Palvelu on avoin ja sen avulla pystytään hyödyntämään hyvin tarkasti paikkatietoa.

– Palvelu on ehdoton esimerkiksi julkisille instituutioille. EU-jäsenmaat voivat hyödyntää paikanninjärjestelmää esimerkiksi poliisitoiminnassa, tai muussa pelastustoiminnassa,

Viranomaiskäyttöön Galileo tarjoaa korkean luotettavuuden PRS (Public Regulated Service) -palvelua. Järjestelmä toimii nykyisin hankalimmissakin paikoissa, esimerkiksi merellä tai vuoristossa. Galileoon pohjautuvan satelliittipaikannusjärjestelmän avulla sijainninmääritykseen menee 10 minuuttia entisen kahden tunnin sijaan. Tämä palvelu on yksi Galileo-järjestelmän tärkeimmistä.

Kädet savessa paikanninjärjestelmän kehittämistä

Petschken mukaan kehityksen ja siinä mukana pysymisen mahdollistavat käyttäjälähtöinen käyttöpolitiikka ja käyttäjälähtöinen kehittäminen yhdessä EU:n jäsenmaiden kanssa. Galileon täytyy olla adaptiivinen GNSS-ympäristö.

– Huomisen haasteena on erityisesti kilpailtu kansainvälinen ympäristö satelliittipaikannuksen alalla. Galileon täytyy tulevaisuudessakin olla toimiva, luotettava ja tehokas järjestelmä.

Mitä palveluita se tulevaisuudessa voisi tarjota? Esimerkiksi yksityiset operaattorit ovat olleet kiinnostuneita sen potentiaalisesti tulevaisuudessa tarjoamasta maksullisesta tarkkuuspaikannuksesta.

Galileo-järjestelmä tulee käsittämään kaiken kaikkiaan 30 satelliittia kolmella ratatasolla. Galileo-satelliitit tulevat lähettämään signaaleja samoilla taajuuksilla kuin GPS-satelliitit, mutta käyttämään eri kooditekniikoita. Galileo-järjestelmän arvioidaan olevan toiminnassa vuosien 2018–2020 välillä.

**
Navigation for the Future –seminaarissa 31. toukokuuta esiteltiin uusinta tutkimustietoa navigaatioteknologian alalta.

Katso tilaisuuden ohjelma ja puhujien ppt-esitykset

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) keväällä 2025

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 3. ja 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi. Lisäksi pienryhmäkeskustelut ovat mahdollisia myös ruotsiksi!
Lukkojärjestelmä, jossa digitaalinen näyttö, lukee 'Scan your Badge'. Suuri punainen nuoli osoittaa alaspäin näytön vieressä.
Kampus Julkaistu:

Muutoksia Väreen lokeroissa

Kaikki Väreen opiskelijalokerot muutetaan määräaikaisiksi saatavuuden parantamiseksi. Muutos perustuu käyttölokien analyysin ja on käyty läpi opiskelijoiden edustajien kanssa.
Ilmakuva modernista kaupunkimiljööstä, jossa on viherkattoisia ja aurinkopaneelein varustettuja rakennuksia veden äärellä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopistolle rahoitusta vihreän siirtymän tutkimukseen

Suomen Akatemian myöntämä rahoitus vauhdittaa energiajärjestelmien, mikroelektroniikan ja kestävien kaupunkien tutkimusta.
Opiskelijakilpailun voitaneet ehdotukset, yllä "Kaartin kaiku" (Tekijä Susanna Lumme) ja alla "Iikka" (Tekijät Sirre Kronlöf ja Koo Okkonen).
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelijat tarttuivat ajankohtaiseen Kasarmitorin kehityshankkeeseen opiskelijakilpailussa

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijat visioivat erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia Helsingin Kasarmitorille opiskelijakilpailussa.