Uutiset

Luoteis-Venäjän talousseurantaraportit 2/2010: Alueiden taloustilanne heijastelee Venäjän talouden elpymisen haurautta

CEMATin tuottamat talousseurantaraportit osoittavat Venäjän toipumisen kriisistä olevan vielä epävarmalla pohjalla.

CEMATin tuottamat Luoteis-Venäjän neljää aluetta (Pietari, Leningradin lääni, Karjalan tasavalta ja Murmanskin lääni) koskevat uudet talousseurantaraportit osoittavat Venäjän toipumisen kriisistä olevan vielä epävarmalla pohjalla. Alueiden väliset erot talouden rakenteessa määrittelevät pitkälti niiden kriisinjälkeistä kehitystä.

Pietarissa talouden elpyminen vuoden 2010 alkupuoliskolla oli Venäjän keskiarvoa vaimeampaa. Investointiaktiviteetti alueella pysyi heikkona, johtuen osittain merkittävästä ulkomaisten investointivarojen ulosvirtauksesta. Tämä kielii sijoittajien suuresta epävarmuudesta ja on myös merkki elpymisen hauraudesta.

Leningradin läänin taloudellinen tilanne koheni vuoden 2010 ensimmäisellä puoliskolla selvästi. Alueen talouden kaksi pääpilaria tehdasteollisuus ja maatalous sekä vähittäiskauppa kasvoivat Venäjän keskiarvoa nopeammin. Näillä näkymin lama näyttäisi jääneen taakse Leningradin läänissä.

Karjalan tasavallassa raportoitiin huimia kasvulukuja tammi-kesäkuussa 2010 sekä teollisuustuotannon että rakentamisen osalta. Karjalan tasavallan toipumista kriisistä edisti sen päävientituotteiden myönteinen hintakehitys. Samanaikaisesti riippuvuus raaka-aineiden viennistä, mikä tekee Karjalan tasavallan talouden haavoittuvaksi maailmanmarkkinahintojen vaihtelulle.

Murmanskin läänin osalta monet alkuvuoden 2010 talousindikaattoreista osoittavat, että alue on hiljalleen toipumassa talouskriisistä. Tämän taustalla on pitkälti myönteinen hintakehitys alueen tärkeimmillä teollisuudenaloilla. Elpyminen on kuitenkin vielä hyvin haurasta, sillä niin koti- kuin ulkomaisetkin investoinnit ovat lähes pysähdyksissä, mikä hidastaa pitemmän aikavälin kasvunäkymiä.

Raportit ovat luettavissa sivulta: http://www.hse.fi/FI/cemat/projects/economicmonitoring/reports/2010/

 

Lisätietoja:
Tutkija Simo Leppänen [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Feedback controlled hydrogels. Picture: Ikkala lab / Aalto University and Priimägi lab / Tampere University
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat loivat itsesäätyvän materiaalin mimosan ja kärpäsloukkukasvin innoittamina

Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet kehittämään homeostaattisen järjestelmän, joka reagoi ympäristön muutoksiin dynaamisesti samaan tapaan kuin elävät organismit. Saavutus voi mahdollistaa uudenlaisia älykkäitä materiaaleja ja interaktiivista pehmeää robotiikkaa.
White coffee cup with Space 21 logo, space's common room on the background.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Tervetuloa aamukahville Space 21:een keväällä 2023

Kahvia, aamupalaa ja hyvää seuraa radikaalin luovuuden olohuoneessa – kaikki Aaltolaiset ovat tervetulleita Space 21:en avointen ovien aamukahveille. Kevään 2023 aikataulu nyt julki!
Aalto logo on the snow
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Mahdollisista katkoista pyritään viestimään etukäteen.
Aalto-yliopiston opiskelijat Joensuun torilla
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aalto Road Show valloitti Itä-Suomen!

Aalto-yliopisto jalkautui viikon kestävälle lukiokiertueelle, Aalto Road Showlle, Itä-Suomeen viikolla 44.