Kybertalkoot jatkuvat syksyllä Otaniemessä

Aalto-yliopistossa järjestetty Kyberturvallisuus – mistä on kysymys? -yleisöluentosarjan viimeinen luento järjestettiin tiistaina 5. toukokuuta. Vaikka luentosarja tällä erää päättyi, keskustelu kyberturvallisuudesta jatkuu. Otaniemessä järjestetään 15. syyskuuta kaikille avoin ja ilmainen kybertalkoot -seminaari. Puhujina ovat alan kovimmat asiantuntijat, osallistujiksi toivotaan kaikki kiinnostuneet.
– Kyberturvallisuudessa mietityttää eniten se, mitä ei tiedetä ja siitä puhutaan useimmiten pelottelun näkökulmasta. Tänään kuitenkin puhutaan erityisesti kyberin tuomista mahdollisuuksista, professori Jarno Limnéll toteaa alkupuheenvuorossaan.
Digitalisaatio muuttaa maailmaa
Kesko Oyj:n Chief Digital Officer Anni Ronkainen aloittaa esityksensä toteamalla, että meillä on vastassa täysin uudenlaiset kuluttajat, jotka osaavat käyttää älylaitteita, mutta eivät sitoa kengännauhojaan.
Koska digitalisaatio vaikuttaa kaikkiin mahdollisiin toimijoihin, yrityksiin ja erilaisiin prosesseihin, Ronkainen muistuttaa kuluttajan vallasta.
– Digitaalinen teknologia raivaa tietää, mutta lopulta kuluttaja päättää, miten kehitys etenee ja mitkä laitteet otamme käyttöön. Digitalisaatio on tehnyt kuluttajista entistä viisaampia. Ennen ostopäätöstä kuluttaja on tarkistanut keskimäärin 12 lähdettä ennen kauppaan menoa.
Enää ei riitä, että palvelu on kansallisesti hyvä vaan sen pitää olla maailmanluokan palvelu.
– Kun kansainvälinen verkkokauppa viisinkertaistuu, kyseisessä markkinassa toimiville yrityksille se tarkoittaa sitä, että kilpailu on globaalia.
Yhä kiihtyvän digitalisaation uhkakuvaksi on maalailtu työpaikkojen väheneminen. Tämän Ronkainen kääntää mahdollisuudeksi.
– Digitalisaatio hävittää töitä, mutta samalla kasvattaa parhaimmillaan kaksinkertaisesti uusia ammatteja.
Kyber on aikamme pelin muuttaja
Näin toteaa kybersuurlähettiläs Marja Rislakki, joka toimii Ulkoasiainministeriössä kyberdiplomatian sanansaattajana.
– Kyberdiplomatian tärkein tehtävä on osallistua aktiivisesti kansainväliseen keskusteluun ja edistää teollisuuden vientimahdollisuuksia, Marja kertoo.
Kyberturvallisuutta ajatellaan edelleen liian vähän liiketoiminnan näkökulmasta. Suomalaisen yrityselämän mahdollisuuksia avasi FISC ry:n puheenjohtaja Timo Kotilainen.
– Tietoturva-ala kasvaa 10 prosentin vauhtia ja on erittäin palvelukeskeinen ala. Kyvykkyys kaupallistaa tuote on tärkeää, yksin teknologia ei riitä.
Hän muistuttaa, että suomalaisille kyberalan asiantuntijoille on tarvetta.
– Suomalainen kyber on kysyttyä, koska suomalaisuus koetaan luotettavaksi valtiksi ja maan teknologiaosaaminen on korkealla.
Luennot katseltavissa tallenteena
Kyberturvallisuuden talkoot Otaniemessä järjestetään 15. syyskuuta. Seminaarin tarkka ohjelma julkaistaan myöhemmin.
– Kuten tässä luentosarjassa on todettu, kyberturvallisuus koskettaa meitä jokaista. Siksi kutsummekin kaikki kybertalkoisiin. Keskustelu osaamisen haasteisiin vastaamisesta ja koulutuksen kehittämisestä jatkuu, professori Limnéll päättää luentosarjan.
Jatka keskustelua twitterissä #aaltokyber
Lisätietoa:
Professori Jarno Limnéll
040 527 6173
[email protected]
Twitter: @JarnoLim
Lue lisää uutisia

Rakkautta ja runoutta - yliopiston tutkimuksesta välittyvä intohimo inspiroi taiteilijoita
K1-, K2-, ja K3-rakennuksien taidekokoelma Engineering Materials julkaistiin seminaarin yhteydessä.
Prof. Patrick Rinke: kestävän kehityksen materiaaleja tekoälyn avulla
Professori Patrick Rinken taito luoda ja löytää ympäristö- ja ilmastoystävällisiä materiaaleja tekoälyn avulla on tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin
Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla
Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.