Uutiset

Kvanttisolmun taiteellinen kuva Nature Physics -lehden kannessa

Mikko Möttösen tutkimusryhmän kaksi artikkelia julkaistiin Nature Physics -lehdessä, ja kanteen valittiin Heikka Valjan näkemys kvanttisolmusta.

Dosentti Mikko Möttönen pitää tärkeänä tutkimustulosten havainnollistamista ja hän onkin panostanut ryhmänsä tulosten kuvamateriaaliin. Tutkimusartikkelit kvanttisolmujen havaitsemisesta ja kvanttirajoittuneesta lämmönsiirrosta julkaistiin Nature Physics –julkaisun verkkoversiossa alkuvuodesta, ja ne saivat laajan medianäkyvyyden sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Molempien artikkelien kuvamateriaalin suunnittelussa hän on tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tohtorikoulutettavan Heikka Valjan kanssa.

Nyt tutkimusartikkelit julkaistiin toukokuun painetussa Nature-lehdessä.

- Kvanttisolmun kuva oli mahdollista tehdä miltei kuvitusmaisesti, koska kuva solmusta ja siitä tehty malli olivat hyvin tarkkoja. Yritän pitää fysiikka-kuvitukseni riittävän maalauksellisina, jotta ne eivät näyttäisi tyypilliseltä mallinnukselta”, kertoo Heikka Valja.

- Tuon koon ilmiöt ovat meidän silmille näkymättömiä, joten voimme hyvin kuvitella ne missä koossa tahansa. Olenkin yrittänyt saada kuvitukseen syvyyttä ja tunnelmaa suuresta ilmiöstä, hän jatkaa.

Lisätietoja:

Mikko Möttönen, dosentti, tekniikan tohtori
Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitos
Puh. 050 594 0950
[email protected]
http://physics.aalto.fi/qcd/

Heikka Valja
Tohtorikoulutettava
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
[email protected]
+358 41 5343843

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.