Uutiset

Kuusimetrinen merileväteos valtaa espoolaisen kauppakeskuksen

Julia Lohmannin maailmaa valloittanutta merileväpaviljonkia voi ihailla vuorokauden ympäri Otaniemen A Bloc -kauppakeskuksen ikkunoista.
Julia Lohmann's Hidaka Ohmu seaweed pavilion at the A Bloc shopping centre. Photo: Mikko Raskinen
Julia Lohmannin Hidaka Ohmu -merileväpaviljonki hehkuu A Bloc:in liiketilassa. Kuva: Mikko Raskinen

 

Viime tammikuussa yli 3 000 huippuvaikuttajaa kokoontui Sveitsin Davosissa pidettyyn Maailman talousfoorumiin keskustelemaan koko maailmaa koskettavista talouden, politiikan, ympäristön ja kulttuurin kysymyksistä.

Yksi kutsutuista oli Aalto-yliopiston professori ja muotoilija Julia Lohmann, joka toi Davosiin mukanaan valtavan, eri aisteja koskettavan Hidaka Ohmu-merileväpaviljongin. Paviljongin runko on koivuvanerista ja rottingista, ja pinta on ympäristöystävällisesti käsiteltyä ruskolevää, jonka käsittelymenetelmä on vielä salaisuus, sillä Lohmann aikoo kehittää sitä muihinkin tarkoituksiin.

Seaweed samples at the World Economic Forum 2020. Photo:  WEF/ Christian Clavadetscher
Maailman talousfoorumin osallistujat tutustuvat merilevänäytteisiin Davosissa tammikuussa 2020. Kuva: WEF/ Christian Clavadetscher

Merilevä on nopeasti uusiutuva ja ekologinen, mutta vähän käytetty materiaali. Lohmann itse innostui levästä vuonna 2007 työskennellessään muotoilijana Japanissa, jossa merilevää käytetään kyllä ruokana muttei valmistusmateriaalina. Tästä lähti liikkeelle radikaali ajatus: miksi emme hyödynnä valtavia levävarantoja monipuolisimmin?

Reilun kymmenen vuoden ajan Lohmann on syventynyt merilevän tutkimiseen ja merilevän hyötykäyttöön, sillä se on kuin valtamerten bambu – kasvaa valtavan nopeasti ja sitoo hiilidioksidia. Merilevä ei ole pelkkä raaka-aine, vaan se elvyttää rehevöityneitä meriekosysteemejä. Sitä voisi käyttää lannoitteena, sisustuksessa ja tekstiileissä sekä muuttaa siitä muoviksi, biopolttoaineeksi tai väriaineeksi. Kasvaessaan levä puhdistaa meristä haitallisia ylimääräisiä ravinteita, esimerkiksi maatalouden valumia tai kalanviljelylaitosten ulosteita. 

Töillään hän haluaa herätellä päättäjiä ja kansalaisia vastuullisiin tekoihin ympäristön ja uhanalaisten ekosysteemien, erityisesti merenalaisten lajien suojelemiseksi. Suomessa asuessaan Julia Lohmann on tehnyt yhteistyötä Itämeren suojelemiseksi muun muassa John Nurmisen säätiön ja Designmuseon kanssa.

Department of Seaweed won Dezeen's public vote. Photo:  WEF/ Christian Clavadetscher
Kuva: Maailman talousfoorumi/ Christian Clavadetscher

Merileväteokset ovat herättäneet ihastusta ja keskustelua Davosin lisäksi Milanon Triennaalissa ja voittaneet miljoonalevikkisen muotoilualan verkkojulkaisu Dezeenin yleisöäänestyksen vastuullisen muotoilun kategoriassa.

Lohmannin toinen merileväinstallaatio Oki Nakanode on esillä New Yorkin MoMassa 21. marraskuuta osana Broken Nature -näyttelyä. Kombu Ahtola -leväteos on Poikkipolkuja ekologiaan -näyttelyssä Helsingin Annantalolla (Annankatu 30) 31.1.2021 saakka.

16. marraskuuta alkaen Hidaka Ohmu -merileväpaviljonkiin ja Lohmannin työskentelyyn voi tutustua Otaniemen A Bloc -kauppakeskuksen suuressa liiketilassa. Koronatilanteen vuoksi paviljonkia ja levätutkimusta tarkastellaan suurten näyteikkunoiden kautta. Teos on esillä vuorokauden ympäri, ja sen taidokkaasta valaistuksesta vastaa Aalto Studios.

Liiketila toimii installaation ajan myös Lohmannin pop-up-työhuoneena, jossa hän tekee töitä kahden tutkimushankkeen parissa.

Installaatio on osa EU Horizon -rahoitusta saanutta tukimushanketta ‘CreaTures: Creative Practices for Transformational Futures’.

Kasvava kiinnostus biomateriaaleihin ja luonnon prosesseihin näkyy niin tutkimuksen, muotoilun kuin taiteen kentällä. 19.11.-7.12.2020 Väreessä on Outré -näyttely biotaiteesta. Biotaide oli voittoisaa myös Aallon kampustaidekilpailussa.

Julia Lohmann's Department of Seaweed at WEF. Photo: Mikko Raskinen

Julia Lohmann: "Tiedämme liikaa ja teemme liian vähän"

Merileväpaviljonki voitti Dezeen Awards 2020 -kilpailussa kestävän suunnittelun kategorian.

Uutiset
dried seaweed displayed in reds, yellows and greens

Näkökulmia värin materiaalisuuteen ja bioväreihin

BioColour-projekti järjestää maanantaina 17.8. yleisötapahtuman ”BioColour Splashes – Engaging with materiality and colour”.

Uutiset
Julia Lohmann's Hidaka Ohmu at A Bloc shopping centre. Photo: Mikko Raskinen

Merileväpaviljonki Hidaka Ohmu

Tammikuussa 2020 Davosissa Maailman talousfoorumissa esillä ollut teos on nyt nähtävissä Otaniemen A Bloc -kauppakeskuksessa.

Tapahtumat
people sitting on sofas with laptops

Tutkimushanke CreaTures edistää kestävää kehitystä luovuuden menetelmillä

Monialainen hanke korostaa luovia menetelmiä ja niiden mahdollisuuksia edistää vastuullisuusajattelua ja kestävää kehitystä. Projektin tavoitteena on löytää ja havainnollistaa tehokkaita polkuja kohti vastuullista, sosiaalisesti oikeudenmukaista ja rauhanomaista tulevaisuutta.

Uutiset
Outré bioart exhibition

Outré: Encounters with non/living things -näyttely

Biotaidenäyttely herättelee kysymyksiä esittelemällä kuusi kokeellista, eläviä organismeja kuten bakteereja ja soluja tutkivaa taide- ja tiedeprojektia.

Tapahtumat
Kampustaidekilpailun tunnus

Kampustaidekisan voittoehdotukset kytkeytyvät biotaiteeseen ja kvanttifysiikkaan

Laura Piispanen, Noora Heiskanen, Jenna Ahonen ja Ayda Grisiute vakuuttivat juryn luovilla ehdotuksillaan.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Early autumn outdoor picture of the pathways leading to the Undergraduate Centre. The sun is shining and paths are dry.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Otakaari 1:n maisemahanke viimeistelyä vaille valmis

Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt valmistuvat syksyllä 2022.
LinkedIn Learning not working
Kampus Julkaistu:

LinkedIn Learning: Lisenssiongelmat

Ongelma edellyttää kaikkien Linkedin Learning-lisenssien uusimista. Voit uusia lisenssisi täällä.
Illustration image on a sunny day as the sun is setting, of Otakaari 2A, the lights in the building are lit and there are blurry images of people walking around. Grass and trees are green.
Kampus, Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Uudisrakennus Marsio on näyteikkuna Aalto-yliopiston tutkimukseen, opetukseen ja vaikuttavuuteen

Kilpailun kautta valittu nimi on kunnianosoitus Aino Marsio-Aallolle.
A dirtroad on campus going through the woods. Trees are in autumnal colours. I love campus logo badge in the upper right corner.
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Miltä kampus näyttää tänään ja viiden vuoden kuluttua?

ACRE-päivä ja yhteisön I love campus -kierrokset kutsuvat ihastumaan kampukseen.