Uutiset

Kriittisten materiaalien tarvetta ratkaistaan afrikkalais-eurooppalaisella tieteellisellä yhteistyöllä

Afrikkalais-eurooppalainen yhteistyöhanke RESTARTin tavoitteena on toteuttaa täydellinen arvoketju käytöstä poistettujen litiumioniakkujen ja aurinkosähköpaneelien kierrätystä varten. Juuri alkanut hanke on osa EU:n ja Afrikan Unionin yhteistä uusiutuvan energian pitkän aikavälin tutkimus- ja innovaatiokumppanuutta.
Melted metals
Kuva: Talteen otettuja arvokkaita metalleja. Aalto-yliopisto, Eren Öztekin.

Siirtyminen kohti kiertotaloutta ja liikenteen sähköistäminen on lisännyt sähköajoneuvojen ja uusiutuvan energian kysyntää. Litiumioniakuista on tulossa edistyksellisin energian varastointitekniikka, ja niitä käytetään yhä enemmän autoteollisuudessa ja uusiutuvan energian tuotannossa. Pelkästään sähköajoneuvoihin käytettävien litiumioniakkujen maailmanlaajuisten markkinoiden arvioidaan yli kaksinkertaistuvan nykyisestä vuoteen 2025 mennessä.  

Samanaikaisesti uusiutuvien energialähteiden integrointi on kasvanut jatkuvasti, esimerkiksi yhä tehokkaampien aurinkopaneelien tuotanto on lisääntynyt huomattavasti. Nämä kehittyvät teknologiat aiheuttavat ensinnäkin haasteita hankintaketjussa, koska kriittisten materiaalien (Co, Si, Ni, Al, Li, Mn) tarve kasvaa. Toiseksi nousevat ympäristökysymykset, koska akkuja ja aurinkopaneeleita pidetään vaarallisena jätteenä, joka sisältää terveydelle ja vesivaroille haitallisia komponentteja ja joka voi jopa aiheuttaa tulipaloja pitkäaikaisen varastoinnin aikana.

"On tärkeää suunnitella etukäteen, mitä esimerkiksi aurinkopaneeleille tehdään, kun niiden käyttöikä päättyy noin 15 vuoden käytön jälkeen", sanoo Benjamin P. Wilson, Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun tutkija. "Emme voi vain heittää pois arvokkaita ja niukkoja materiaaleja, mitkä voivat myös aiheuttaa ympäristöongelmia. Yhdessä afrikkalaisten kollegojemme kanssa etsimme vastauksia näihin yhteisiin maailmanlaajuisiin haasteisiin, ja pyrimme löytämään parhaat käytännöt metallien talteenottoprosesseihin."  

RESTARTissa käsitellään arvoketjun keskeisiä osa-alueita, kuten akku- ja aurinkopaneelijätteen keräämistä, purkamista ja karakterisointia, kestävän teknologian kehittämistä ja ympäristöystävällisten metallien talteenottoprosessien skaalaamista. Tavoitteena on myös kehittää käytännön liiketoimintasuunnitelma ja arvioida näiden teknologisten edistysaskeleiden ekologisia vaikutuksia. Tämä on myös esimerkki onnistuneesta kestävän teknologian skaalaamisesta afrikkalais-eurooppalaisten tieteellisten ja taloudellisten yhteistyökumppanuuksien avulla.

RESTART tukee Aalto-yliopiston tavoitetta, joka on kestävän tulevaisuuden muotoilu sekä tieteessä, taiteessa, teknologiassa ja liike-elämässä tapahtuva huippuosaaminen ja läpimurtojen tekeminen. Aalto-yliopiston Kemian tekniikan ja metallurgian laitos on maailman johtava tutkimus- ja kehitysorganisaatio, joka työskentelee erilaisissa kestävään kehitykseen liittyvissä aiheissa, kuten jätteiden hyödyntäminen, kiertotalous, hydrometallurgia, akut ja sähkökemia. Se osallistuu tähän hankkeeseen tarjoamalla tukea ja asiantuntemusta talteenotettujen materiaalien analysointiin ja prosessijohtoisiin elinkaariarviointeihin. Tätä tutkimusta vie eteenpäin EU:n ja Afrikan huipputason tutkimuslaitosten toisiaan täydentävä asiantuntemus. Sitä rahoittavat muun muassa Suomen Akatemia ja Euroopan unioni.

 

Yhdessä afrikkalaisten kollegojemme kanssa etsimme vastauksia yhteisiin maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Benjamin P. Wilson
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Mikko Jääskeläinen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mikko Jääskeläinen: Opiskelu Kauppiksessa on avannut työuran kannalta monia ovia

Rahoitusta ja Creative Sustainability -pääainetta opiskellut alumnimme Mikko Jääskeläinen päätyi valmistumisen jälkeen töihin liikkeenjohdon konsultointiin. Siellä hän innostui liikenne- ja kiinteistöinfrastruktuurihankkeista, jonka myötä hän hakeutui kaupunkitalouden ja maankäytön yleissuunnittelun tehtäviin Helsingin kaupungille, ja sieltä liikenne- ja viestintäministeriöön. Parasta hänen työssään on mielenkiintoiset tehtävät sekä asiantuntevat kollegat.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.
Aalto_Junior_kids workshopping_photo_Jaakko_Kahilaniemi.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen visio 2030 esittää merkittäviä muutoksia taideaineiden opetukseen

Visiossa esitetään toimenpiteitä taidekasvatuksen ja -koulutuksen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla sekä taiteiden lukiodiplomien tuomista yhdeksi aineeksi ylioppilastutkintoon.
Unite! Steering Committee met at TU Graz
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Uudella kaudellaan Unite!-yliopistoallianssi pyrkii kestäviin ratkaisuihin digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi

Unite! on päättänyt pilottivaiheensa ja käynnistänyt uuden vaiheen, jonka tavoitteena on toteuttaa kestäviä, konkreettisia ja hyödyllisiä tuotoksia digitaalisen ja vihreän Euroopan edistämiseksi.