Uutiset

Kesätyö Akustiikan laboratoriossa tarjoaa vapauden tutkia ja kokeilla

Mitä jos voisit kuunnella vain yhtä ääntä meluisassa tilassa? Miten ääni muuttuu, kun huutaa tuuleen? Michael McCrea ja Rapolas Daugintis, akustiikan laboratorion kesätyöntekijät, etsivät vastauksia näihin kysymyksiin.
Aalto University/The Acoustics Lab/Michael McCrea and Rapolas Daugintis/image: Ira Matilainen
Rapolas Daugintis (vas.) and Michael McCrea Akustiikan laboratorion kaiuttomassa huoneessa. Kuva: Ira Matilainen / Aalto-yliopisto

Suurin osa Aalto-yliopiston opiskelijoista viettää kesänsä kampuksen ulkopuolella. Akustiikan ja audioteknologian pääaineen maisteriopiskelijat, Rapolas Daugintis ja Michael McCrea, pääsivät tänä kesänä tutustumaan työskentelyyn akateemisessa ympäristössä, sillä heidät palkattiin työskentelemään Akustiikan laboratorioon kiehtovien tutkimusprojektien pariin. Sähkötekniikan korkeakoulu palkkaa vuosittain kymmeniä opiskelijoita kesätyöntekijöiksi.

Oletko koskaan huomannut, että äänesi kuulostaa erilaiselta tuulisella säällä? Rapolas tutkii, miten tuuli vaikuttaa siihen, kuinka kuulemme oman äänemme. Tutkimus on jatkoa professori Ville Pulkin tutkimukselle, jossa selvitettiin, miten tuuli vaikuttaa siihen, kuinka muut kuulevat äänemme.

”Tällä hetkellä mallinnan ihmisen päätä ja sitä, miten tuuli vaikuttaa ääneen. Tuulen vaikutusta ääneen voi kokeilla myös itse, kun pyöräilee sillalla tai jollain muulla tuulisella paikalla ja kuuntelee omaa ääntään, kun huutaa eri suuntiin”, Rapolas sanoo.

Rapolas työskenteli aikaisemmin akustiikan konsulttina ja hänen mielestään on ollut mielenkiintoista tutustua yritysmaailman ja akateemisen maailman välisiin eroihin.

”On ollut mielenkiintoista nähdä miten akateeminen tutkimusryhmä työskentelee ja jakaa tietoa tiimin kanssa. Kun kerron jollekin tiimissä tutkimuksestani, hän saattaa esimerkiksi ehdottaa minulle jotain tutkimusta luettavaksi tai tarjota apua”, Rapolas jatkaa.

Cocktailkutsujen simulointia

Michaelin tutkimusprojekti liittyy ilmiöön nimeltä cocktailkutsuilmiö, jota käytetään kuvaamaan tilannetta, jossa meluisassa huoneessa oleva henkilö kykenee kuuntelemaan haluamaansa ääntä, vaikka huone on täynnä eri suunnasta tulevia ääniä.

”Tutkin, miten voimme havaita sen, mistä suunnasta äänet tulevat ja miten voimme eristää äänet, joita emme halua kuulla. Tällä hetkellä simuloin huoneita, joissa on useita äänilähteitä ja mikrofoneja, jotka kuuntelevat niitä”, Michael kertoo.

Ennen kuin Michael päätyi opiskelemaan Aaltoon, hän teki kandiopintonsa Washingtonin yliopistossa Technology and Arts -ohjelmassa. Kandiopintojen jälkeen hän työskenteli yliopistolla tutkijana ja kiinnostui entistä enemmän ääniteknologiasta ja 3D-äänestä.

”Vuosien saatossa halusin työssäni kokeilla uusia tekniikoita ja tutustuin erilaisiin tutkimuksiin. Monet lukemistani tutkimuksista, erityisesti ne, joista olin kaikista vaikuttunein, oli tehty Aalto-yliopistossa. On ollut merkityksellistä saada työskennellä niiden tutkimusten tehneiden ihmisten kanssa”, Michael sanoo.

Aalto University/the Acoustics Lab/Michael McCrea and Rapolas Daugintis/photo: Ira Matilainen

Paljon tilaa uusille tutkimuksille

Tutkimustyö alalla ei todellakaan ole valmis ja kysyntä audioteknologian ja akustiikan osaajille kasvaa koko ajan. Michael ja Rapolas ovat kiinnostuneita monista aiheista, mutta mitä aiheita he haluaisivat tulevaisuudessa tutkia tarkemmin?

“Etsin edelleen täsmällistä kiinnostuksen kohdettani, mutta alalla on paljon mielenkiintoista tutkittavaa. Tutkimusta tarvitaan lisää esimerkiksi eri tilojen ja erityisesti ulkotilojen akustiikan simuloinnissa, koska kyseessä on niin suuri alue”, Rapolas sanoo.

Michael on innostunut tutkimaan tilaääntä ja near field -ilmiötä. Hänellä on jo selkeä visio siitä, mitä hän haluaisi tulevaisuudessa tehdä.

”Koska minulla on taustaa taiteen parissa, haluaisin olla mukana kehittämässä ohjelmistoja ja työkaluja, joita taiteilijat ja suunnittelijat voisivat hyödyntää”, hän kertoo.  

Lue lisää

Acoustics and Audio Technology - Computer, Communication and Information Sciences, Master of Science (Technology)

The major in Acoustics and Audio Technology equips students with a fundamental understanding of human hearing, audio perception, and physics of sound. The skills they acquire enable, for example, reducing noise pollution, planning harmonic environments and designing coherent sound experiences.

Three Aalto University students working in a acoustics laboratory

Opiskelija Janne Pietilä: Akustiikan opinnot ovat antaneet uusia näkökulmia myös musiikkiharrastukseen

Janne Pietilän mielestä akustiikan ja audioteknologian työllisyysnäkymät ovat hyvät, sillä osaajia tarvitaan niin virtuaalitodellisuuden tuotannossa kuin rakennusalalla.

Janne Pietilä/ Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences - Acoustics and Audio Technology/ image: Lauri Viljavuori

Alumni Craig Rollo nappasi musiikkidiggarin unelmatyön

Koska Craig Rollo halusi työskennellä musiikin parissa, Acoustics and Audio Technology oli hänelle täydellinen pääainevalinta.

Craig Rollo / Aalto University alumni/ Master's Programme in Computer, Communication and Information Sciences - Acoustics and Audio Technology

Akustiikan laboratorio

Akustiikan laboratorio on Aalto-yliopiston monitieteinen tutkimuskeskus, joka keskittyy äänenkäsittelyyn ja tilaääneen.

Aalto University Acoustic Lab

Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitos

Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimus ja opetus keskittyvät ICT-teknologiaan, sähkötekniikkaan ja sen perusilmiöihin. Laitos tekee tutkimusta informaatio- ja kommunikaatiotekniikan perusteiden, ihmiskeskeisen teknologian sekä viestintä- ja verkkojärjestelmien aloilla.

Koulutamme tulevia asiantuntijoita ja johtajia kaikilla tutkintotasoilla: kandidaatti, maisteri ja tohtori. Laitoksellamme on johtava ja kansainvälisesti kilpailukykyinen tutkimusinfrastruktuuri, jota laajennetaan ja kehitetään jatkuvasti Otaniemen kampuksellamme.

 Äänen viivettä on tutkittu Suomen hiljaisimmassa huoneessa Otaniemessä sijaitsevassa kaiuttomassa huoneessa.  Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ilmakuvassa kosken kuivunut uoma, jonka ylittää silta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuivuus on uhka runsaiden vesivarojen Suomessakin

Viime vuosikymmenien kuivista kausista on Suomessa aiheutunut vakavia vaikutuksia etenkin maataloudelle ja vesihuollolle.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Kaksi perhosen muotoon taivutettua neuletekstiilinäytettä rinnakkain: toinen on harmaanruskea, toinen sähköisen vihreä.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

FinnCERES ja yhteispohjoismainen älytekstiilien tutkimushanke ovat esillä maailman kiertotalousfoorumissa Brysselissä

Messutapahtumassa nähdään uudenlaisia biotaloustuotteita sekä prototyyppejä lämpötilaan ja valoon reagoivista tekstiileistä.