Uutiset

Kenji Ekuan 1929-2015

Taikin kunniatohtoriksi vuonna 2001 vihitty japanilainen teollinen muotoilija Kenji Ekuan kuoli Tokiossa 85-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Tokiossa 11. syyskuuta 1929 ja menehtyi 8. helmikuuta 2015 kotikaupungissaan.

Toisen maailmansodan seuraukset vaikuttivat Ekuaniin syvästi. Hän päätti luopua munkin opinnoistaan budhalaisessa temppelissä ja ryhtyä toteuttamaan uutta unelmaansa “aineellisen maailman muotoilijana”. Päätettyään opintonsa Japanissa ja Yhdysvalloissa hän perusti 1957 GK-muotoilutoimiston. Siitä kasvoi Japanin suurin alan yritys GK Design Group, joka koostuu 12 eri yrityksestä.

Ekuanin käden jälki näkyy kaikkialla ympäristössä. Tunnetuimpia töitä ovat ikoninen Kikkoman soijapullo, Yamahan vauhdikkaat moottoripyörät ja Narita Express-junat. Muotoilutyön ohella Ekuan toimi muotoilijoiden maailmanjärjestön presidenttinä (1975-1977) ja oli mukana perustamassa World Design järjestöä. Tätä kautta hänelle syntyi läheiset yhteydet moniin suomalaisiin muotoilijoihin mm. Vuokko ja Antti Nurmesniemeen.

Itse tutustuin Ekuaniin 1980-luvulla ja toin hänet mukaan monin tavoin Taikin toiminnan ja suomalais-japanilaisen yhteistyön kehittämiseen. 1990-luvun alussa Ekuan tuli jäseneksi Taikin kansainvälisen Design Leadership koulutusohjelman International Advisory Boardiin yhdessä mm. Alberto Alessin, Ezio Manzinin ja Robert Blaichin kanssa. Ekuan oli mukana perustamassa Suomen Japanin Instituutin säätiötä 1996 ja Japan Finland Design Association JFDA yhdistystä vuonna 2000.

Ekuanin poikkeuksellinen tausta yhdisti budhalaisen ja muotoiluajattelun. Hän sanoi: “kauniita asioita tekevien ihmisten sydämet ovat kauniita. Kauneus ja rehellinen mieli ovat erottamattomia”. Hän tavoitteli töillään kestävää kauneutta ja ihmisten onnellisuutta. Ekuanin mielestä muotoilu oli tällä tavoin erinomainen välinen demokratian toteuttamiseen.

Yrjö Sotamaa
Emeritusprofessori

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto Campus photo by Mikko Raskinen
Palkitut Julkaistu:

Pääomasijoittajat ry:n gradukilpailun 2021 voitto Henri Lencionelle ja kunniamaininta Nikke Mikkoselle

Pääomasijoittajat ry järjestää vuosittain Gradukilpailun parhaasta pääomasijoitusalaa koskevasta ylemmästä korkeakoulututkielmasta.
@aaltowellbeing on Instagram
Yliopisto Julkaistu:

Seuraa meitä Instagramissa: @aaltowellbeing!

Tervetuloa mukaan: @aaltowellbeing. Nähdään Instagramissa!
Opiskelija Reetta Kälvälä, kuva: Markus Toivonen
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Reetta Kälvälä haluaa kehittää parempia syöpähoitoja tekniikan avulla

Bioinformaatioteknologiaa opiskelevan Reetan mielestä yliopisto tuntuu lukiota helpommalta, koska opiskelua voi ajoittaa omien aikataulujen mukaan.
NWB Finland packaging
Opinnot Julkaistu:

Kurssiyhteistyö Aalto-yliopiston VCD-opiskelijoiden kanssa tuo uusia ideoita NWB Finlandiin

Aalto-yliopiston Visual Communication Design -opiskelijat kehittävät ja suunnittelevat NWB Finlandille lähdevesituotteiden pakkaus- ja brändikonsepteja.