Uutiset

Kenji Ekuan 1929-2015

Taikin kunniatohtoriksi vuonna 2001 vihitty japanilainen teollinen muotoilija Kenji Ekuan kuoli Tokiossa 85-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Tokiossa 11. syyskuuta 1929 ja menehtyi 8. helmikuuta 2015 kotikaupungissaan.

Toisen maailmansodan seuraukset vaikuttivat Ekuaniin syvästi. Hän päätti luopua munkin opinnoistaan budhalaisessa temppelissä ja ryhtyä toteuttamaan uutta unelmaansa “aineellisen maailman muotoilijana”. Päätettyään opintonsa Japanissa ja Yhdysvalloissa hän perusti 1957 GK-muotoilutoimiston. Siitä kasvoi Japanin suurin alan yritys GK Design Group, joka koostuu 12 eri yrityksestä.

Ekuanin käden jälki näkyy kaikkialla ympäristössä. Tunnetuimpia töitä ovat ikoninen Kikkoman soijapullo, Yamahan vauhdikkaat moottoripyörät ja Narita Express-junat. Muotoilutyön ohella Ekuan toimi muotoilijoiden maailmanjärjestön presidenttinä (1975-1977) ja oli mukana perustamassa World Design järjestöä. Tätä kautta hänelle syntyi läheiset yhteydet moniin suomalaisiin muotoilijoihin mm. Vuokko ja Antti Nurmesniemeen.

Itse tutustuin Ekuaniin 1980-luvulla ja toin hänet mukaan monin tavoin Taikin toiminnan ja suomalais-japanilaisen yhteistyön kehittämiseen. 1990-luvun alussa Ekuan tuli jäseneksi Taikin kansainvälisen Design Leadership koulutusohjelman International Advisory Boardiin yhdessä mm. Alberto Alessin, Ezio Manzinin ja Robert Blaichin kanssa. Ekuan oli mukana perustamassa Suomen Japanin Instituutin säätiötä 1996 ja Japan Finland Design Association JFDA yhdistystä vuonna 2000.

Ekuanin poikkeuksellinen tausta yhdisti budhalaisen ja muotoiluajattelun. Hän sanoi: “kauniita asioita tekevien ihmisten sydämet ovat kauniita. Kauneus ja rehellinen mieli ovat erottamattomia”. Hän tavoitteli töillään kestävää kauneutta ja ihmisten onnellisuutta. Ekuanin mielestä muotoilu oli tällä tavoin erinomainen välinen demokratian toteuttamiseen.

Yrjö Sotamaa
Emeritusprofessori

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Maija Keskisestä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Maija Keskinen: Pidän uusien asioiden oppimisesta ja kokeilemisesta

Alumnimme Maija Keskinen tiesi alusta saakka haluavansa opiskella taloustiedettä. ”Mielekäs työ on minulle merkinnyt sitä, että tunnen voivani palvella yhteiskuntaa ja tehdä oman osani, jotta julkisessa toiminnassa tehdyt päätökset perustuisivat mahdollisimman laadukkaaseen tietopohjaan”, Keskinen kertoo.
Lara Ejtehadian, Patrick Rinke, and Ilari Lähteenmäki sitting with coffee mugs and smiling to the camera.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 voittaja – Aalto Materials Digitalization Platform (AMAD)

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon voittajia AMAD-tiimistä.
Bar Otapas
Kampus Julkaistu:

Ostoskeskus A Blanciin avautuu uusi viihtyisä baari Otapas

Bar Otapas avautuu perjantaina 1.3. ostoskeskus A Blanciin. Rento uusi kohtaamispaikka on avoinna Iltapäivästä myöhään yöhön.
People at the campus
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

CESAER Task Force Openness of Science and Technology vierailee Aallossa

Aalto-yliopisto järjestää CESAER Task Force Openness of Science and Technologyn tapaamisen 16.–17.4.2024.