Uutiset

Kenji Ekuan 1929-2015

Taikin kunniatohtoriksi vuonna 2001 vihitty japanilainen teollinen muotoilija Kenji Ekuan kuoli Tokiossa 85-vuotiaana.

Hän oli syntynyt Tokiossa 11. syyskuuta 1929 ja menehtyi 8. helmikuuta 2015 kotikaupungissaan.

Toisen maailmansodan seuraukset vaikuttivat Ekuaniin syvästi. Hän päätti luopua munkin opinnoistaan budhalaisessa temppelissä ja ryhtyä toteuttamaan uutta unelmaansa “aineellisen maailman muotoilijana”. Päätettyään opintonsa Japanissa ja Yhdysvalloissa hän perusti 1957 GK-muotoilutoimiston. Siitä kasvoi Japanin suurin alan yritys GK Design Group, joka koostuu 12 eri yrityksestä.

Ekuanin käden jälki näkyy kaikkialla ympäristössä. Tunnetuimpia töitä ovat ikoninen Kikkoman soijapullo, Yamahan vauhdikkaat moottoripyörät ja Narita Express-junat. Muotoilutyön ohella Ekuan toimi muotoilijoiden maailmanjärjestön presidenttinä (1975-1977) ja oli mukana perustamassa World Design järjestöä. Tätä kautta hänelle syntyi läheiset yhteydet moniin suomalaisiin muotoilijoihin mm. Vuokko ja Antti Nurmesniemeen.

Itse tutustuin Ekuaniin 1980-luvulla ja toin hänet mukaan monin tavoin Taikin toiminnan ja suomalais-japanilaisen yhteistyön kehittämiseen. 1990-luvun alussa Ekuan tuli jäseneksi Taikin kansainvälisen Design Leadership koulutusohjelman International Advisory Boardiin yhdessä mm. Alberto Alessin, Ezio Manzinin ja Robert Blaichin kanssa. Ekuan oli mukana perustamassa Suomen Japanin Instituutin säätiötä 1996 ja Japan Finland Design Association JFDA yhdistystä vuonna 2000.

Ekuanin poikkeuksellinen tausta yhdisti budhalaisen ja muotoiluajattelun. Hän sanoi: “kauniita asioita tekevien ihmisten sydämet ovat kauniita. Kauneus ja rehellinen mieli ovat erottamattomia”. Hän tavoitteli töillään kestävää kauneutta ja ihmisten onnellisuutta. Ekuanin mielestä muotoilu oli tällä tavoin erinomainen välinen demokratian toteuttamiseen.

Yrjö Sotamaa
Emeritusprofessori

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Porthania
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Matematiikan alan naisten kansainvälinen konferenssi ja Ladyženskaja-palkinnon julkistus 1.-2.7.2022

International Mathematical Union -järjestön matematiikan alan naisten valiokunta järjestää kautta aikojen toisen (WM2)- eli World Meeting for Women in Mathematics -konferenssin 1.–2.7.2022. Sen yhteydessä jaetaan matemaattisen fysiikan palkinto, joka on nimetty Olga Aleksandrovna Ladyženskajan mukaan.
An outside student party in the spring on Aalto University campus
Palkitut Julkaistu:

Ehdotus taide- ja urheilufestivaalista voitti Unite!4Future -kilpailun

Festivaalin avulla voidaan vahvistaa opiskelijoiden osallistumista ja yhteistyötä Unite-yliopistojen välillä.
Mirko Varano is the Unite! Key Liaison Officer at KTH.
Yhteistyö Julkaistu:

Yli 200 Unite-yliopistoverkoston jäsentä kokoontui Tukholmassa

Aurinkoinen Tukholma toivotti tervetulleeksi yli 200 Unite-yliopistoverkoston työntekijää ja opiskelijaa kesäiseen yhteisötapahtumaan 13.-15.6.2022 KTHlle.
Kuvassa näkyy työelämäprofessori Peter Sarlin, joka katsoo ikkunan läpi ulos.
Nimitykset Julkaistu:

Peter Sarlin työelämäprofessoriksi Aalto-yliopistoon

Tavoitteena on edistää tekoälyn ja koneoppimisen soveltamista tutkimukseen, opetukseen ja yritysyhteistyöhön sekä auttaa uudesta Business Analytics -maisteriohjelmasta valmistuvia asemoitumaan kuumilla työmarkkinoilla.