Uutiset

Kas, uusi esine! Mitenköhän se toimii? – Robotti voi oppia kokeilemalla

Aalto-yliopisto on mukana tutkimushankkeessa, jonka tavoitteena on saada robotit kokeilemaan uusia esineitä ja siten oppimaan niiden käyttöä ilman tarkkaa ohjelmointia.
Aalto University / A robot / photo: Linda Koskinen

Kolmisorminen robottikäsi tarttuu kuulakärkikynään ja nostaa sen ilmaan tunnustellen sen painoa ja liikettä.  

”Tavaroiden kokeileminen on vähän kuin leikkiä”, professori Ville Kyrki sanoo. ”Samalla, kun robotti käsittelee sille uusia esineitä, se oppii niistä.”

Kun ihmiselle annetaan tehtäväksi valmistaa ruokaa vieraassa keittiössä, hän ei välttämättä aivan tarkkaan tiedä, miten siellä olevia laitteita ja välineitä käytetään. Vieras vedenkeitin tai mikroaaltouuni saattaa toimia hieman eri tavalla kuin vastaava kotoa löytyvä laite. Useimmilla meistä on kuitenkin jonkinlainen yleinen käsitys tavallisimpien keittiövälineiden ja -laitteiden toimintalogiikasta ja kokeilemalla opimme käyttämään vieraitakin esineitä varsin nopeasti.

Jotta roboteista voisi tulla osa jokapäiväistä elämää, myös niiden täytyy pystyä käsittelemään esineitä, joita niihin ei ole etukäteen ohjelmoitu. Interactive Perception-Action-Learning for Modelling Objects (IPALM) -tutkimushankkeen tarkoituksena on selvittää, miten robotit voisivat kokeilemalla oppia käyttämään niille uusia esineitä pelkän yleisen tason mallin avulla. Kyrkin tutkimusryhmä vastaa hankkeessa esineiden käsittelykykyjen, kuten tarttumisen, kehittämisestä.

”Robotit ovat jo varsin hyviä liikkumaan ja kuljettamaan tavaraa ympäriinsä. Ne eivät kuitenkaan osaa suhtautua siihen epävarmuuteen, jota esineiden manipulointiin eli käsittelyyn liittyy. Esimerkiksi T-paita ja tyyny muuttavat muotoaan, kun niitä nostaa tai tökkää sormella”, Kyrki selittää.

Robotit eivät osaa suhtautua siihen epävarmuuteen, jota esineiden manipulointiin eli käsittelyyn liittyy.

Ville Kyrki

Kosketuksen kautta tapahtuva havainnointi mahdollistaa tarkempien mallien kehittämisen, joita robotti käyttää suunnitellessaan sille annetun tehtävän toteuttamista. Tällä hetkellä esineiden käsittelyn kautta tapahtuva oppiminen on yksi niistä kyvykkyyksistä, jotka roboteilta puuttuvat, jotta niitä voitaisiin käyttää esimerkiksi kodeissa.

”Kolmivuotisessa hankkeessa tehdään perustutkimusta, jonka tarkoituksena on kehittää robottien kykyä oppia esineistä ja niiden ominaisuuksista. Se on yksi niistä puuttuvista kyvyistä, joita robotti tarvitsee toimiakseen ympäristössä, jota siihen ei ole koodattu, mutta se ei suinkaan ole ainoa. Roboteilta puuttuu maalaisjärki, minkä vuoksi ne eivät pysty vastaamaan yllättäviin tilanteisiin. Varsinaiseen yleiskäyttöiseen kotiapulaiseen on siis vielä matkaa”, Kyrki sanoo.

Interactive Perception-Action-Learning for Modelling Objects (IPALM) hankkeessa ovat mukana:  Imperial College London (koordinaattori), Aalto, University of Bordeaux, Polytechnic University of Catalonia ja Czech Technical University.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!
Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.