Uutiset

”Kannattaa kurkistaa tuttuuden taakse - epätyypilliset teot tuovat iloa arkeen”

Taiteen maisteri Oona Tikkaoja tutkii väitöksessään yllättävien tapahtumien, arjen anomalioiden, yhteisiä piirteitä sekä tarjoaa keinoja löytää niiden avulla arkeamme avartavia näkökulmia.
Punatukkainen silmälasipäinen nainen katsoo kameraan musta takki ja värikäs kaulaliina yllään.
Kuva: Pekka Tallqvist

Mitä tutkimuksesi käsittelee?

"Tutkimukseni taustalla on havainto siitä, että tutut arjen ilmiöt ovat huomattavasti monimutkaisempia ja ihmeellisempiä kuin miltä ne nopeasti vilkaistuna näyttävät. Tuttuja ilmiöitä ei ole kuitenkaan helppo tutkia, sillä ne ovat aivan liian lähellä. Huomasin, että saan uuden näkökulman arjen ilmiöihin kiinnittämällä huomiota tilanteisiin, joissa tuttuus hetkeksi katoaa. Nämä hetket, arjen anomaliat, ovat keskelle arjen tasaista virtaa syntyviä ohikiitäviä, yllättäviä tapahtumia.  Anomalia saa kokijansa pysähtymään hetkeksi, kun tilanne ei etenekään kuten hän aiempien kokemustensa perusteella olettaa. Anomalioita syntyy spontaanisti, mutta niitä voi myös järjestää tarkoituksella.

Kysyn tutkimuksessani, miten näiden anomalioiden avulla voisi nähdä tuttujen asioiden ja tilanteiden tarjoaman mahdollisuuksien runsauden ja löytää niihin uutta näkökulmaa. Tarkastelen tutkimuskysymystä kokemuksen ja tekemisen kautta. Pyrin löytämään yhteisiä piirteitä ihmisten kokemista hämmennyksen hetkistä, jotta voisin hyödyntää niitä uusien arjen anomalioiden synnyttämiseen. Työ liittyy avant-garden perinteeseen ja siinä korostuvat halu vaikuttaa maailmaan laajasti ja tehdä kaikille avointa taidetta. Kehitän työssäni työskentelymenetelmiä, jotka ovat saavutettavia kaikille ihmisille, ei vain ammattitaiteilijoille.

Reality tinkering eli ”todellisuusväsäily” on työskentelytapa, jonka olen kehittänyt tutkimusprosessini tuloksena. Todellisuusväsäily on kaikille mahdollista, sillä se ei vaadi erityistaitoja tai suuria resursseja. Väsäilyä voi tehdä joko aiheuttamalla keskeytyksiä arjen yllätyksettömään sujuvuuteen tai tarkentamalla huomionsa arjen yksityiskohtiin havaitakseen syvemmin niiden monipuolisuuden."

Korona-aika antoi minulle uuden näkökulman siihen, miten tärkeää onkaan kyetä iloitsemaan lähellä olevista ihmeistä."

Oona Tikkaoja

Mikä siinä on tärkeää?

"Reality tinkering on eettinen menetelmä, joka tähtää maailmaa arvostavan ja siihen osallistuvan asenteen vahvistamiseen. Se perustuu vahvasti sekä-että -ajatteluun joko-tai -ajattelun sijaan. Väsäilijät kykenevät näkemään käyttämiensä materiaalien tai esineiden suunnitellun merkityksen lisäksi niissä piileviä mahdollisuuksia. Arjen anomalioiden kanssa työskentely on strategia, jota voi hyödyntää oman elämän muokkaamisessa todella omaksi kiinnittämällä huomiota asioihin lähellään.

Väitöstutkimuksen osana kehitetyn 8x8x8-pelin avulla voi tutkia arjen normaalin rajoja.
8x8x8 on pelinkaltainen ajatustyökalu, jonka avulla voi tutkia arjen normaalin rajoja. Työkalun kahdeksantahokkaat voi printata osoitteesta everydayanomalies.com ja taitella.

Tämä lähestymistapa tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää ympärillämme olevaa runsautta ja helpottaa jatkuvaa kaipuutamme uuteen. Uskon, että se sekä rauhoittaa levottomuuttamme että tuo kestävämpiä ratkaisuja iloisen elämän rakentamiseen.

Esittelen väitöskirjassani kehittämiäni pelinkaltaisia työkaluja, joita kuka tahansa voi hyödyntää apuna epätyypillisten tekojen suunnittelussa. Olen myös kerännyt kokoelman tarinoita epätyypillisistä tapahtumista, joita voi käyttää inspiraationa arjen elävöittämisessä. Näitä anomalioita olen myös analysoinut ja löytänyt niille ominaisen draaman kaaren. Lisäksi olen tehnyt seitsemän taiteellista kokeilua eli itse järjestämääni epätyypillistä tekoa. Niihin voi tutustua ja työkaluja ladata osoitteessa everydayanomalies.com."

Mitä siitä voi seurata?

"Aloitin tutkimukseni jo kymmenen vuotta sitten. Pandemian ja kiihtyvien ympäristöongelmien vuoksi se on nyt huomattavasti ajankohtaisempi kuin tuolloin. Olen itse innokas matkustaja ja uusien ympäristöjen tutkija, mutta tilanne on vaatinut pysymään kotona ja lähiluonnossa. Tutkimuksen viimeisteleminen korona-aikaan antoi minulle uuden näkökulman siihen, miten tärkeää onkaan kyetä iloitsemaan lähellä olevista ihmeistä.

Tutkimukseni perusteella väitän, että on mahdollista, ainakin ajoittain, ylläpitää uteliasta ja kunnioittavaa asennetta, jonka läpi maailmaa katsottaessa mikään ei ole itsestään selvää tai pinnallista. Väitöstutkimuksessani tarjoan erään mahdollisen lähestymistavan, jonka avulla tämä asenne voidaan saavuttaa."

Oona Tikkaojan väitöskirja Reality Tinkering. An Artistic Approach to the Abundance of the Familiartarkastettiin Aalto-yliopistossa 12. maaliskuuta.

Lisätietoja:

Oona Tikkaoja, [email protected], puh. 0406744188

Väitöksen tuloksia ja työkaluja: everydayanomalies.com

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Designs for a Cooler Planet 2022 – Open call
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Millainen olisi Elämä 1.5? Hae mukaan vuoden 2022 Designs for a Cooler Planet -tapahtumaan!

Jotta ratkomme ilmastonmuutosta ja luontokatoa, uusia oivalluksia kaivataan kipeästi. Onko sinulla idea ylikulutuksen hillitsemiseen, ilmaston lämpenemisen hidastamiseen tai parempaan työelämään? Designs for a Cooler Planet 2022 kokoaa aaltolaisten innostavimmat hankkeet - tule mukaan!
Pro arte utili_kirjan kansi_kirjoittajat_kuva_Annukka Mäkijärvi
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Researchers were able to time the extraction and splitting of entangled Cooper pairs from a superconductor. Picture: Aalto University.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uudella kvanttilaitteella voisi hallita lomittuneita elektronipareja täsmällisesti

Kvanttitietokoneen ja monien muiden kvanttiteknologioiden toiminta perustuu kykyyn tuottaa lomittuneita elektronipareja. Tutkijat suunnittelivat nyt laitteen, jolla voidaan tuottaa hallitusti lomittuneita Cooperin pareja suprajohteesta ohjaamalla dynaamisesti kahta suprajohteen lähellä sijaitsevaa kvanttipistettä.
Sotamuistosampo.jpg
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Sotamuistosampo-verkkopalvelu julkaistaan perjantaina 3. joulukuuta

Palvelu sisältää 200 viime sotiemme veteraanin videohaastattelut, jotka kerättiin Tammenlehvän Perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton yhteistyönä vuosina 2007–2009.