Uutiset

Kaikki hyötyvät yritysten tilinpäätösraportoinnista

Tekoäly, tasapainoilu globaalien ja paikallisten kysymysten välillä sekä sosiaalisten ja ympäristökysymysten entistä vahvempi painottaminen asettavat haasteita tulevaisuuden tilintarkastajille.
The picture shows Professor Ray Ball giving a keynote speech at the seminar organized at the School of Business.
Professori Ray Ball Chicagon yliopistosta oli pääpuhuja Kauppakorkeakoululla 9.10.2019 järjestetyssä seminaarissa Big Unanswered Questions in Financial Reporting. Kuva: Roope Kiviranta / Aalto-yliopisto.

Yritysten tilinpäätösraportointi vaikuttaa taloudessa kaikkeen ja tehostaa koko talouden toimintaa. Yritysten on nykyään raportoitava huomattavan paljon taloudellisia tietoja, ja nämä tiedot hyödyttävät koko yhteiskuntaa.

”Yrityksen tilinpäätösraportoinnista hyötyvät kaikki toimijat osakkeiden omistajista kuluttajiin, tavarantoimittajiin ja asiakkaisiin, sillä näiden tietojen avulla he voivat tutustua yritykseen paremmin ja tehdä parempia yritykseen liittyviä valintoja”, sanoo laskentatoimen professori Ray Ball Chicagon yliopistosta. 

Professori Ball on yritysten tilinpäätösraportoinnin edelläkävijä, ja hän julkaisi vuonna 1968 yhdessä tutkijakollegansa kanssa kuuluisan tutkimuksen, joka mullisti käsityksen yritysraportoinnin vaikutuksesta osakkeiden hintoihin. 

Suuntauksena ammattimainen sijoittaminen

Yritykset kasvavat ja monimutkaistuvat, ja tilinpäätös on nykyään hyvin pitkä asiakirja, jossa on usein yli sata sivua ja tuhansia lukuja. Tämä merkitsee yhtiöille huomattavia kustannuksia, ja on mahdollista, että vain ammattilaiset pystyvät ymmärtämään ja hyödyntämään kaikkea tätä tietoa. 

”Yritysten tilinpäätösraportoinnin asiakkaat vaihtelevat tavallisista äideistä ja isistä ammattimaisiin sijoittajiin, ja jälkimmäisten rooli on vahvistunut selvästi. Monet ihmiset ajattelevat voivansa luottaa asiantuntijoihin ja siihen, miten nämä hinnoittelevat osakkeita, ja vain sijoittaa rahansa johonkin passiivisesti hallittuun sijoitusvälineeseen, kuten indeksirahastoihin. En ole varma, onko tämä hyvä vai huono suuntaus, mutta epäilen, ettei sitä voi kääntää”, professori Ray Ball toteaa.

”Monissa maissa on yrityksiä, jotka ovat poistuneet pörssistä, joten niiden ei tarvitse täyttää kaikkia yritysten tilinpäätösraportoinnin velvoitteita. Julkisten yritysten kohdalla puolestaan monet yksittäiset kuluttajat ovat lopettaneet osakkeiden suoran omistamisen ja omistavat ne mieluummin erilaisten välikäsien, kuten sijoitusinstrumenttien kautta. Ammattimaiset sijoittajat alkavatkin hallita markkinoita.”

Haasteita tulevaisuuden tilintarkastajille

Professori Ray Ball mainitsee tekoälyn sekä tasapainoilun globaalien ja paikallisten kysymysten välillä keskeisinä haasteina, joita muuttuva raportointiympäristö tuo tilinpäätösraportointiin ja tulevaisuuden tilintarkastajille. 

”Pysyminen mukana tekoälyn kaltaisilla alueilla tapahtuvissa muutoksissa on tulevaisuudessa merkittävä kysymys, ja uskon, että päätöksiä tehdään yhä enemmän erittäin kalliiden ohjelmistojen pohjalta. Toinen suuri haaste on se, että globalisaatioinnostus, joka vallitsi vuonna 2005, kun kansainväliset tilinpäätösstandardit otettiin käyttöön, on laantunut. Siksi uskon, että globaalien ja paikallisten kysymysten tasapainottamisesta tulee tilintarkastuksen ammattilaisille erittäin vaikeaa”, professori Ray Ball jatkaa. 

”Tulevien opiskelijasukupolvien on myös otettava huomioon, että sosiaalisia kysymyksiä painotetaan enemmän taloudellisista kysymyksistä erillisinä, ja tilintarkastusalan on päätettävä, sitoutuuko se merkittävästi tarkastamaan raportoitua ESG-informaatiota eli ympäristö-, sosiaali- ja hallinnollista informaatiota.”

Chicagon yliopiston Sidney Davidson Distinguished Service Professor Ray Ball piti pääpuheenvuoron Big Unanswered Questions in Financial Reporting ‑seminaarissa, joka järjestettiin 9.10.2019 yhdessä Kauppakorkeakoulun ja Patentti- ja rekisteritoimiston kanssa. Seminaariin sisältyi myös kansainvälisen tason paneelikeskustelu, johon osallistuivat professori Ballin lisäksi Alankomaiden osakkeenomistajien yhdistyksen VEB:n toimitusjohtaja Paul Koster ja PwC Finlandin yhteistyökumppani Christian Savtschenko. Seminaaria isännöivät professori Lasse Niemi ja apulaisprofessori Henry Jarva laskentatoimen laitokselta. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuvassa näkyy Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu talvella dronella kuvattuna. Kuvan otti Roope Kiviranta Aalto-yliopistosta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

EIBA 2024 -konferenssi – “That’s interesting! Rethinking IB research for the next 50 years”

On aika juhlia EIBAn (European International Business Academy) 50-vuotista taivalta ja kansainvälisen liiketoiminnan aineen tutkimuksen tulevaisuutta.
Ryhmä ihmisiä seisoo huoneessa, yksi henkilö pitelee kukkia ja todistusta, taustalla näyttö.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aallon satelliittitiimi ja tutkimusrahoituksen asiantuntijat palkittiin huipputyöstään

Aalto Pioneering Excellence -palkinto myönnetään vuosittain uraauurtavaa työtä tekeville tiimeille. Kunniamaininnan sai Closing Loops -tutkimuspilotti.
Neljä henkilöä poseeraamassa. Ylärivi vasen: sisällä, valkoinen kauluspaita. Oikea: harmaa asu. Alarivi vasen: sininen puku, solmio. Oikea: ulkona, talvivaatteet.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neljä uutta professoria nimitettiin Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessori Katja Tähtinen sekä apulaisprofessorit Jan Akmal, Magda Posani ja Jenni Partanen nimitettiin professorien urapolulle elo-lokakuussa 2024.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2025

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!