Uutiset

Jyrki Wallenius on iloinnut yhteistyöstä lahjakkaiden opiskelijoiden ja kollegojen kanssa

Professori Wallenius työskenteli Kauppakorkeakoulussa yli kolmekymmentä vuotta.
jyrki_wallenius_web_fi_fi.jpg

Jyrki Wallenius väitteli Helsingin kauppakorkeakoulussa vuonna 1975, vaikka suorittikin jatko-opintonsa käytännössä Brysselissä European Institute for Advanced Studies in Management (EIASM) -instituutissa. Tohtorinhattua seurasi seitsemän vuotta Jyväskylän yliopiston taloustieteen laitoksella. Hän on ehtinyt työskennellä ulkomaisissa yliopistoissa lähinnä Yhdysvalloissa noin kuusi vuotta uransa eri vaiheissa. Kauppakorkeakoululle hän palasi vuonna 1988. ”Tämän jälkeen en ole lähtenyt uudestaan pysyvämmin ulkomaille, koska olen halunnut työskennellä nimenomaan Kauppakorkeakoulussa, jossa olen mielestäni päässyt vaikuttamaan asioihin”, Wallenius kertoo.

Kauppakorkeakoulussa Jyrki Wallenius ehti palvelemaan melkein jokaisessa mahdollisessa tehtävässä tutkimusassistentista professoriin, laitosjohtajasta tohtoriohjelman johtajaan, vararehtoriin ja dekaaniin. Hän johti myös kymmenen vuoden ajan ITP-kesäohjelmaa ja seitsemän vuotta MBA:ta.

”MBA-johtajuus oli muista työtehtävistäni poikkeava, koska ohjelma oli markkinaehtoinen. Meillä oli tuote, joka oli saatava kaupaksi! Korvaamattomana oikeana kätenäni toimi Asta Malinen”, Wallenius kiittelee.

Uralla monia kohokohtia

Wallenius nostaa uransa ensimmäiseksi kohokohdaksi EIASM-instituutissa tekemänsä jatko-opinnot. ”Ohjaajinani toimivat ensimmäisen vuoden professori Bertil Näslund (Handelshögskolan i Stockholm) sekä hänen jälkeensä professori Stanley Zionts (State University of New York at Buffalo). Yhteistyöni Ziontsin kanssa oli pitkäaikaista ja menestyksellistä. Olen EIASM-mahdollisuudesta kiitollisuuden velassa silloiselle rehtorille Jaakko Hongolle.”

Käänteentekevä askel oli tutustuminen professori Pekka Korhoseen vuonna 1974, jolloin hän työskenteli Helsingin yliopiston laskentakeskuksessa. ”Aloitimme yhteistyön vuonna 1978 ja se jatkuu edelleen. Yli puolet julkaisuistamme ja sitaateistamme ovat yhteisiä! Vuodet 1979–1980 toimin vierailevana professorina Purduen yliopistossa, jossa tutustuin professori Herbert Moskowitziin. Hänestä tuli monivuotinen yhteistyökumppanini. Kauppakorkeakouluun palasin vuonna 1988, jolloin perustimme yhteisen tutkimusryhmän professori Pekka Korhosen kanssa.”

Dekaanivuosi 2011 antoi Walleniukselle mahdollisuuden tutustua paremmin yliopiston johtoon sekä moniin yritysjohtajiin ja Kauppakorkeakoulun kahteen viimeiseen kansleriin. Wallenius kiittää erityisen lämpimästi Aatto Prihtiä ja Matti Lehteä heidän avustaan monessa asiassa. Hän haluaa myös tuoda esiin erinomaisen yhteistyön 14 vuotta Kauppakorkeakoulun rehtorina toimineen Eero Kasasen kanssa.

Wallenius toimi myös Kauppakorkeakoulun vuoden 2011 promootion promoottorina.

”Kauppakorkeakoulun promootiot ovat todella hienoja lehvänsitojaisineen ja silliksineen. Upeat muistot minulla on myös vuoden 2001 promootiosta, jolloin vaimoni Hannelen (professori Hannele Wallenius) ja minun Johanna-tytär oli Merkurius-neidon roolissa. Dekaanivuosi myös avasi minulle tien säätiöiden johtotehtäviin. Yleisestikin on ollut upeaa saada tutustua suureen joukkoon fiksuja ihmisiä eri puolella maailmaa. Heidän kanssaan on ollut ilo työskennellä ja monista kollegoista on tullut myös perheystäviä. Professorin ammatti on mielestäni yksi hienoimmista ammateista, sillä siinä saa työskennellä lahjakkaiden opiskelijoiden ja kollegojen kanssa. Erityiskiitos laitosjohtajallemme Markku Kuulalle monivuotisesta ja monipuolisesta yhteistyöstä.”

Monta hyvää oppia työvuosilta

Walleniuksen mukaan luonnontieteistä tuttu tutkimustiimeissä työskentely on osoittautunut tehokkaaksi ja tulokselliseksi myös Management Sciencen (liikkeenjohdon systeemit) alalla.

”Loimme yhdessä professori Pekka Korhosen kanssa päätöksenteon probleemoihin keskittyneen tutkimusryhmän Kauppakorkeakoululle jo vuonna 1988. On tärkeää valita tutkimuspartnerit niin, että kaikkien taidot täydentävät toisiaan. Mitä älykkäämpiä kollegasi ovat, sitä parempi! Kansainvälinen suuntautuminen heti alusta alkaen on myös elinehto, mikä ei ollut valtavirtaa silloin, kun itse opiskelin Kauppakorkeakoulussa.”

Tutkijakoulut olivat positiivinen innovaatio valtiovallan taholta. Perustimme yhdessä professori Raimo Hämäläisen (Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu) kanssa ja hänen johdollaan yhteisen tutkijakoulun, joka keskittyy päätöksenteon ja riskienhallinnan probleemoihin.

MBA-johtajana ja Opetuksen innovaatiokeskuksen johtajana toimiminen osoitti Walleniuksille, miten palkitsevaa opetus voi parhaimmillaan olla. Hänestä nuoret tutkijat tekevät helposti sen virheen, että haluavat osoittaa luokassa oman osaamisensa.

”Tilanne tulee kääntää niin, että oppilaat ovat tähtiä! Itse en usko siihen, että lähivuosikymmeninä verkko- ja etäopetus korvaisi fyysisen läsnäolon ainakaan suuressa mittakaavassa”, hän pohtii.

Walleniuksen mielestä aktiivinen vaikuttaminen ja osallistava johtaminen ovat tavattoman tärkeitä. ”Yliopistot eivät ole helpoimpia johdettavia! Mielestäni on elintärkeää, että professorit saadaan nykyistä paremmin mukaan vaikuttamaan asioihin ja rakentamaan yliopistoamme. Johdon tulee myös aidosti kyetä kuuntelemaan professorikuntaa. Kuten kansleri Kari Raivio on todennut, professorien rooli akateemisen laadun vartijoina on aivan keskeinen.”

Terveisiä yliopiston johdolle

Wallenius ei usko emeritukseksi siirtymisen muuttavan elämäänsä dramaattisesti. ”Jatkan tieto- ja palvelutalouden laitoksella aktiivisena emeritusprofessorina. Jatkan myös useissa kansainvälisissä tehtävissä. Samoin työni Paulon säätiössä ja Liikesivistysrahastossa jatkuu. Meillä on professori Pekka Korhosen kanssa myös kustannussopimus päätöksentekoa koskevasta kirjasta Springerille. Yleinen yliopistotason vaikuttaminen asioihin jää kuitenkin pois”, hän kertoo ja lähettää lopuksi terveiset Aallon johdolle.

”On aivan keskeistä aidosti kunnioittaa yliopistomme monialaisuutta, jonka päälle on hyvä rakentaa monitieteisyyttä. Yliopistomme ambitiotason nosto on ollut hienoa. Samoin urapolun käyttöönotto on ollut erittäin myönteinen asia, kuten myös kansainvälisyyden lisääntyminen. Toivotan Kauppakorkeakoululle ja Aalto-yliopistolle mitä parhainta menestystä.”

Varadekaani, professori Kristiina Mäkelä ja professori Markku Kuula kiittivät Jyrki Walleniusta hänen hienosta polustaan Kauppakorkeakoulussa.

Noin 150 nykyistä ja entistä kollegaa tuli Chydenia-rakennukseen kuulemaan Jyrki Walleniuksen jäähyväisluennon "Management Science: General Reflections and Personal Contributions", jonka hän piti perjantaina 2.11.2017.

Professori Jyrki Walleniusta haastatteli Terhi Ollikainen.
Kuvat: Outi Puukko

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vidha Saumyan teos, jossa groteskeja ihmishahmoja
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto ARTSin alumni Vidha Samyan teos esillä Venetsian biennaalissa 2024

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttely on esillä 24.11.2024 asti.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.