Uutiset

Jaakko Timosen väitöskirja valittiin vuoden parhaaksi

TEKin ja TFiF:n palkitseman tutkimuksen tuloksia on julkaistu arvostetuissa kansainvälisissä julkaisuissa, Science-lehti mukaan lukien.

Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF palkitsivat 20. marraskuuta vuoden parhaan tekniikan alan väitöstyön ja diplomityön.

Väitöskirjapalkinnon sai Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulusta väitellyt Jaakko Timonen, joka loi tutkimuksessaan magneettisista nanohiukkasista ja nanoselluloosasta ulkoisesti ohjattavia biohybridikuituja. Työssä käsiteltiin myös biologisten organismien värekarvoja jäljitteleviä magneettisia värekarvoja sekä magneettisten nestepisaroiden itsejärjestymistä ja käyttöä nesteiden ja kiinteiden pintojen välisten kitkavoimien mittaamiseen.

Työn tulokset edistävät magneettisten nanohiukkasten kemian ja fysiikan ymmärrystä. Palkintoraadin mukaan työssä on onnistuneesti yhdistetty tekniikan innovaatioita tavoitteena sekä kaupalliset konseptit ja patentointi että korkeatasoiset julkaisut. Palkintoraati piti poikkeuksellisena sitä, että väitöstutkimuksen tuloksia on julkaistu lukuisissa arvostetuissa julkaisuissa, Science-lehti mukaan lukien.

Timonen teki väitöstutkimuksensa Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun teknillisen fysiikan laitoksella. Valvojina toimivat akatemiaprofessori Olli Ikkala ja professori Robin Ras.

Väitöskirjapalkinto on suuruudeltaan 7 500 euroa.

Parhaan diplomityön palkinnon sai Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun rakennustekniikan laitokselta valmistunut Jarkko Luntta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.