Uutiset

In memoriam työelämäprofessori Mikhail Balakshin

Työelämäprofessori Mikhail Balakshin menehtyi kotonaan pitkän sairauden myötä 27. marraskuuta 2022. Balakshin toimi Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa ligniinikemian työelämäprofessorina vuodesta 2018 lähtien.
Mikhail Balakshin

Balakshin oli kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija kasvibiomassan kemian ja teknologian alalla keskittyen erityisesti ligniiniin. Hänen tutkimuksensa keskiössä on ollut biopohjaiset ratkaisut ja niiden kehittäminen talous- ja ympäristökysymysten ratkaisemiseksi. Mikhaililla oli visio edistää biomassan hyödyntämistä tuotesuunnittelun avulla korkean jalostusarvon tuottamiseksi.

Balakshin väitteli kemian tohtoriksi Pietarin Metsäakatemiassa Venäjällä vuonna 1991. Sen jälkeen hän työskenteli postdoc-tutkijana ja vanhempana tutkijana Pietarissa, North Carolina State Universityssä Yhdysvalloissa ja BOKU:ssa Itävallassa.

Hänellä oli kansainvälinen tausta T&K-teknologian kehittämisestä biojalostamo- sekä sellu- ja paperiteollisuudessa ja hän oli kokenut T&K-osastojen ja bioprosessointipilottilaitosten johtaja Kanadassa ja USAssa.

Hänen asiantuntemuksensa johti moniin tieteellisiin saavutuksiin. Balakshinille on myönnetty 21 patenttia, hän on julkaissut neljä kirjan lukua ja 47 artikkelia vertaisarvioiduissa lehdissä sekä hänen julkaisuihinsa oli tehty yli 4 160 viittausta.

Mikhail Balakshin edisti uusien biotuotesovellusten kehittämistä. Hänen vankka osaamisensa ligniinin karakterisoinnissa ja muokkauksessa on kansainvälisesti arvostettua. Hän teki aktiivisesti yhteistyötä yritysten kanssa ja vahvisti Aalto-yliopiston alojen välistä yhteistyötä. Opiskelijoiden, tohtorikoulutettavien ja tutkijoiden ohjaaminen oli lähellä hänen sydäntään. Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen henkilökunta sekä koko Aalto-yhteisö muistavat Mikhailin arvostettuna kollegana ja ystävänä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Utuinen ihmishahmo näyttää kävelevän pois päin, varjo heijastuu vaalealle pinnalle
Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Maisteriopiskelijoiden näyttely Suomen valokuvataiteen museossa

Valokuvataiteen pääaineen maisteriopiskelijoiden MoA in Photography 23 -näyttely on esillä 12. maaliskuuta asti.
Nainen rannalla tuulisella säällä hymyilee, taustalla meri kuohuaa
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Ranja Hautamäki: ”Monimuotoinen kaupunkiluonto on keskeinen tekijä hyvinvoinnin ja hiilinielujen lisäämiseksi”

Maisema-arkkitehtuurin professori ratkoo ilmastonmuutoksen hillintää ja kaupunkiluonnon hiilinieluja koskevia kysymyksiä.
NASAn Curiosity-mönkijä kuvaama pölypyörre Marsin Gale-kraatterissa. Kuvankäsittely: Henrik Kahanpää. Alkuperäinen kuva: NASA / JPL-Caltech
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Marsin sää vaihtelee rajusti, mutta sen ilmasto ei ole muuttumassa

Väitöstutkimuksessaan Henrik Kahanpää myös kyseenalaistaa Marsin pölypyörteisiin liittyvän vallitsevan käsityksen. Tutkijana hän toivoo, että ihminen ei koskaan menisi Marsiin.
A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.