Uutiset

In memoriam työelämäprofessori Mikhail Balakshin

Työelämäprofessori Mikhail Balakshin menehtyi kotonaan pitkän sairauden myötä 27. marraskuuta 2022. Balakshin toimi Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa ligniinikemian työelämäprofessorina vuodesta 2018 lähtien.
Mikhail Balakshin

Balakshin oli kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija kasvibiomassan kemian ja teknologian alalla keskittyen erityisesti ligniiniin. Hänen tutkimuksensa keskiössä on ollut biopohjaiset ratkaisut ja niiden kehittäminen talous- ja ympäristökysymysten ratkaisemiseksi. Mikhaililla oli visio edistää biomassan hyödyntämistä tuotesuunnittelun avulla korkean jalostusarvon tuottamiseksi.

Balakshin väitteli kemian tohtoriksi Pietarin Metsäakatemiassa Venäjällä vuonna 1991. Sen jälkeen hän työskenteli postdoc-tutkijana ja vanhempana tutkijana Pietarissa, North Carolina State Universityssä Yhdysvalloissa ja BOKU:ssa Itävallassa.

Hänellä oli kansainvälinen tausta T&K-teknologian kehittämisestä biojalostamo- sekä sellu- ja paperiteollisuudessa ja hän oli kokenut T&K-osastojen ja bioprosessointipilottilaitosten johtaja Kanadassa ja USAssa.

Hänen asiantuntemuksensa johti moniin tieteellisiin saavutuksiin. Balakshinille on myönnetty 21 patenttia, hän on julkaissut neljä kirjan lukua ja 47 artikkelia vertaisarvioiduissa lehdissä sekä hänen julkaisuihinsa oli tehty yli 4 160 viittausta.

Mikhail Balakshin edisti uusien biotuotesovellusten kehittämistä. Hänen vankka osaamisensa ligniinin karakterisoinnissa ja muokkauksessa on kansainvälisesti arvostettua. Hän teki aktiivisesti yhteistyötä yritysten kanssa ja vahvisti Aalto-yliopiston alojen välistä yhteistyötä. Opiskelijoiden, tohtorikoulutettavien ja tutkijoiden ohjaaminen oli lähellä hänen sydäntään. Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksen henkilökunta sekä koko Aalto-yhteisö muistavat Mikhailin arvostettuna kollegana ja ystävänä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Minna Halme, photo by Hayley Le
Yliopisto Julkaistu:

Minna Halme: Vastuullisen liiketoiminnan tutkimusta pidettiin alussa viherpiipertämisenä

"Minulle sanottiin, että minun kannattaisi tehdä väitöskirja jostain muusta aiheesta, jos haluan joskus tulevaisuudessa töitä."
Cone Calorimeter Testing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

BIOSUOJA-hanke pelastaa ihmishenkiä kehittämällä biopohjaisia palonestopinnoitteita

Lahjakas ryhmä nuoria tutkijoita pyrkii tekemään puusta myrkyttömiä palonestoaineita.
Visuaalisen tekoälyn avulla luotu hahmotelma kaupunkialueen kehittämiseksi Batterseassa, Lontoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat tekoälyn avulla sosiaalisia innovaatioita Lontooseen

Suunnittelussa yhdistettiin ensimmäistä kertaa laadullinen evolutionaarinen suunnittelu ja visuaalinen generatiivinen tekoäly.
Kuvassa näkyy ruokalista, johon eri aterioiden CO2-päästöt on merkitty värikoodilla ja euromääräisrellä hinnalla.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimus: Hiilijalanjäljen merkitseminen vaikuttaa joukkoruokailijoiden valintoihin – myös merkitsemistavalla on väliä

Saksassa toteutettu tuore tutkimus osoittaa, että opiskelijaravintolan asiakkaat valitsivat vähäpäästöisempiä aterioita, kun heille kerrottiin eri ateriavaihtoehtojen hiilijalanjälki. Vaikutus oli suurin, kun hiilijalanjälki kerrottiin liikennevalo-värikoodin ja euromääräisen hinnan yhdistelmänä. Tutkijan mukaan asia kannattaisi huomioida myös Suomessa, missä joukkoruokailu on erityisen suosittua.