Uutiset

Ihmiset eivät aina arvosta sukupuoleen liittyvää työtä, mutta mielestäni se on tärkeintä työtä, jota voin tehdä, sanoo rahoituksen professori Renée Adams

Renée Adams on arvostettu tutkija, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä yritysten hallitusten toiminnasta. Tällä hetkellä hän tekee tutkimusta muun muassa naisten tasa-arvosta, taiteesta ja sen hinnoittelusta.
Renée Adams, University of Oxford
Professori Renée Adams

Renée Adams syntyi Yhdysvalloissa ja varttui Saksassa. Hän on työskennellyt Ruotsissa ja Australiassa, ja nyt Isossa-Britanniassa, jossa Oxfordin yliopisto on hänen kotiyliopistonsa. ”Minulla on taloustieteiden tohtorin tutkinto Chicagon yliopistosta, mutta kun aloin etsiä töitä, ainoat minusta kiinnostuneet ihmiset olivat rahoituksen laitoksilta. Siten minusta tuli rahoitukseen erikoistunut tutkija.

Hän on kiinnostunut ryhmäpäätöksenteosta ja siitä, kuinka ryhmäidentiteetti (tyypillisesti sukupuoli), informaatio, kulttuuri, mieltymykset ja arvot vaikuttavat päätöksenteossa. Hänen tutkimuksensa voidaan luokitella kuuluvaksi yritysten hallinnon alaan, koska hän tutkii näitä teemoja usein yritysten hallitusten yhteydessä. Mutta hän tutkii näitä teemoja myös muissa konteksteissa, viimeksi taidemaailmassa.

Renée Adams tekee tiivistä yhteistyötä Kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksen kanssa, jossa Graduate School of Financen johtaja Mikko Leppämäki on ollut hänen yhteistyökumppaninsa jo vuosien ajan. He tapasivat Renéen ollessa Tukholman kauppakorkeakoulussa vuoden 2000 alussa. Mikko oli silloin perustamassa valtakunnallista rahoituksen tohtoriohjelmaa Suomeen, ja kysyi Renéeltä, olisiko hän kiinnostunut opettamaan Empirical Corporate Finance -kurssia. Koska opiskelijat antoivat Renéelle hyvää palautetta, Mikko pyysi häntä tulemaan takaisin, ja siitä lähtien hän on opettanut joka vuosi Aallossa.

”On ollut hienoa saada kuulua pohjoismaiseen rahoituksen alan verkostoon ja tavata opiskelijoita eri maista ja yliopistoista eri puolilta Pohjoismaita. Mikko tekee upeaa työtä tohtoriohjelmassa. Oli myös suuri kunnia ja hieno kokemus olla yksi Kauppakorkeakoulun promootion kunniatohtoreista viime vuonna.”

Kun Renée Adamsilta kysytään, kuinka houkutella naisopiskelijoita kauppakorkeakouluihin ja saada heidät vielä valitsemaan rahoitus, hän sanoo, että helppoja vastauksia siihen ei ole. ”Kirjoitin hiljattain artikkelin ”The Inequality of Finance”, jossa korostetaan, että rahoitus on sukupuolten välillä epätasa-arvoisempaa kuin muut alat, jopa STEM-alat (tiede, teknologia, tekniikka ja matematiikka), jotka ovat erittäin matemaattisia.” Hän korostaa, että naisten houkutteleminen rahoituksen opintoihin voi olla vaikeaa, koska naispuolisia rahoituksen alan esikuvia on vähän. ”On ymmärrettävää, että naiset eivät ehkä halua astua alalle, jolla he saisivat kuunnella vain miesten ajatuksia.”

Hän kuitenkin uskoo, että jos naiset ymmärtäisivät, että rahoituksen alan osaaminen ja ymmärrys voi antaa heille työkalut, joita he tarvitsevat muuttaakseen yhteiskuntaa, useammat naiset valitsisivat rahoituksen. ”Kuten tavallista, mielestäni koulutus on osa vastausta. Meidän on kerrottava naisille mahdollisuuksista, joita rahoituksen ala tarjoaa. Kun he ymmärtävät, että rahoitus tarjoaa työkaluja yhteiskunnan voimatasapainon muuttamiseksi ja muutoksen aikaansaamiseksi, uskon, että useammat naiset päätyisivät opiskelemaan rahoitusta.”

Sukupuoliharha taiteen kysynnässä?

Tällä hetkellä Renée Adams tekee tutkimusta naisista ja taiteesta ja pohtii, miksi naisten maalaamat maalaukset saavat huutokaupoissa halvempia hintoja. Hän kirjoitti tästä ilmiöstä tutkimusartikkelin, joka periaatteessa osoittaa, että vaikka hinta on alhaisempi, se ei tarkoita, että laatu olisi huonompi.

”Tutkimuksemme mukaan hintaero johtuu kulttuurisista ominaisuuksista eli maissa, joissa sukupuolet ovat epätasa-arvoisempia, hintaero on suurempi. Kun taiteilijan henkilöllisyys on epävarma, ei ole sukupuolialennusta. Esitän todisteita siitä, että ostajien käyttäytyminen auttaa selittämään sukupuoleen perustuvat alennukset, kun niitä syntyy. Analyysi korostaa ei-visuaalisen tiedon roolia visuaalisen taiteen arvostuksessa. Taidemarkkinoilla ei ole kovin paljon läpinäkyvyyttä, joten mielestäni on tärkeää korostaa näitä asioita.”

Renée Adamsin mukaan Aallolla ei ole vain loistava kauppakorkeakoulu, vaan myös loistava taidekoulu. ”Haluaisin todella olla yhteydessä eri alojen ihmisten kanssa täällä. Näen loistavana mahdollisuutena vuorovaikutukseen taideihmisten kanssa sen, että Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu sijaitsee käytännössä saman katon alla. Mikä loistava lähtökohta eri alojen yhdistämiselle!”

Uusi kurssi monimuotoisuudesta ja osallisuudesta

Vuosia sitten Renée Adams perehtyi sukupuolten eriarvoisuuden teemaan. ”Olin perehtynyt yritysten hallitusten toimintaan, ja sanoin kirjoittajakollegalleni, että eiköhän katsota sitä. Sukupuolivaikutus on aina olemassa. Tunnistat tiedoista kuvioita, jotka olet myös kokenut. Sukupuolen vaikutuksiin liittyvää tutkimusta on vaikea saada julkaistua, ja rahoitusta on erittäin vaikea saada. Ihmiset eivät aina arvosta sukupuoleen liittyvää työtä, mutta mielestäni se on tärkeintä työtä, mitä voin tehdä.”

Renée Adams ja hänen kirjoittajakollegansa julkaisivat ensimmäisen sukupuoleen liittyvän tutkimuspaperinsa vuonna 2009, eivätkä he päässeet esittämään sitä yhteenkään konferenssiin. Sitä ei kerta kaikkiaan hyväksytty mihinkään konferenssiin. Tutkimus tarkasteli muun muassa yritysten hallitusten jäsenten sukupuolijakaumaa.

”Muistan, kun kävin Taiwanissa ja joku tuli sanomaan, että hän todella piti tutkimuspaperistani. Luulin, että hän puhui toisesta paperista, mutta sitten tajusin, että ei, hän puhui ”sukupuolipaperista”! Ensin kukaan ei tiennyt siitä, ja sitten siitä tuli yhtäkkiä erittäin suosittu.”

Renée on aloittanut Oxfordissa uuden kurssin monimuotoisuudesta ja osallisuudesta, mikä on ollut erittäin mielenkiintoista. Ensin tuskin ensimmäinenkään opiskelija valitsi kurssin, mutta opiskelijat, jotka päättävät suorittaa sen, ovat innoissaan.

”Puhumme käytäntöjen arvioinnista, sukupuolikiintiöistä (toimivatko ne, mitä niillä saavutetaan) ja stereotypioista. Kaikki perustuu näyttöön, tietoon ja tieteeseen, ja opiskelijat todella arvostavat sitä. Kyseessä on MBA- ja EMBA-kurssi. Olen yrittänyt markkinoida kurssia, koska se on valinnainen, mutta näyttää siltä, että ihmiset ottavat mieluummin yritysten arvon määritystä kuin monimuotoisuutta ja osallisuutta käsittelevän kurssin, mikä on ollut pettymys.”

Lisätietoja:

Mikko Leppämäki

Johtaja, Graduate School of Finance (GSF)

Rahoituksen laitos

Aalto-yliopiston rahoituksen laitos on Euroopan johtavia rahoituksen laitoksia.

Lue lisää
Architectural picture of the inside of the School of Business. Many people sitting on different coloured chairs.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.