Ihmisen käyttäytyminen osaksi matemaattista mallintamista

Mallintamista ja systeemianalyysiä käytetään yhä kasvavassa määrin tehtäessä päätöksiä monimutkaisissa yhteiskunnan ja teollisuuden kannalta elintärkeissä kysymyksissä. Sellaisia ovat esimerkiksi ilmastonmuutokseen liittyvät arviot ja toimenpiteet. Tähän saakka on ajateltu, että päätöksenteossa riittää, kun keskitytään vain fysikaalisiin tai taloudellisiin riippuvuuksiin. Tärkeää on myös ymmärtää kommunikaatiotapojen, kognitiivisten harhojen ja tunteiden vaikutus päätöksenteossa.
- Uusi tutkimuskenttä korostaa, että matemaattiseen mallintamiseen perustuvassa ongelmanratkaisussa ja päätöksenteossa meidän on myös ymmärrettävä ihmisen käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä, kertoo professori Raimo Hämäläinen.
Viime aikoina paljon julkisuutta saaneet nobelisti Daniel Kahnemanin näkemykset nopeasta ja hitaasta ajattelusta liittyvät tähän kenttään. On myös kiinnostavaa tietää, mitä aivoissa tapahtuu, kun käytämme malleja. Aivotutkimuksen nopea kehittyminen auttaa ihmislähtöisten mallien kehittämisessä.
Juuri järjestetty Behaviour Operational Research (BOR) - kesäkoulu oli menestys
Perustieteiden korkeakoulun Systeemianalyysin laboratorio järjesti 16.-25.5.2016 kansainvälisen kesäkoulun tohtoriopiskelijoille aiheenaan ihmisen rooli mallintajana ja matemaattisten mallien käyttäjänä operaatiotutkimuksessa.
Kesäkoulu oli tutkimusalan ensimmäinen, ja se herätti kiinnostusta yliopistoissa ympäri maailmaa. Osallistujia oli 47 ja he edustivat 25 eri maata. Osallistujat olivat pääosin jatko-opiskelijoita, mutta myös post doc -tutkijoita ja professoreita.
Viisipäiväisen kesäkoulun luennoitsijat edustivat alan maailman huippua. Aiheina olivat muun muassa ongelmanratkaisumetodit, päätöksenteko, systeemiäly, ennustaminen, simulointi sekä aivotutkimus. Luentomateriaalit ja esitysten videot ovat saatavilla BOR-sivustolla.
Osallistujat kokivat kesäkoulun erittäin onnistuneeksi. Se antoi tärkeän sysäyksen rakennettaessa uutta monitieteistä tutkijayhteisöä. Kesäkoulun kautta Aalto-yliopisto näyttäytyi vahvana eteenpäin katsovana yliopistona, jossa on monitieteistä huippututkimusta päätös- ja systeemitieteistä aivotutkimukseen.
Lisätietoja:
Raimo P. Hämäläinen
Professori, Systeemianalyysin laboratorio
[email protected]
+358 500 677 942
Lue lisää uutisia

Taide herättää kehon tuntemaan
Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”
Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta
Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.